Biologische voeding is toch gezonder?

Uit een meta-analyse van onder meer Carlo Leifert, hoogleraar Ecological Agriculture aan Newcastle University blijkt dat biologische voeding zoals graan, groente en fruit een hoger gehalte aan antioxidanten dan ‘gewone’ voeding bevat. Daarmee zou het toch wat gezonder zijn. Merkwaardig genoeg is deze studie wel in tegenspraak met eerdere meta-analyses.

De onderzoekers hebben niet alleen een andere methodologie gebruikt, maar gedurende de jaren is ook de kennis op dit gebied toegenomen, zodat de tijd een belangrijke factor is. Leifert: “Onderzoek in dit vakgebied is langzaam op gang gekomen, waardoor we over veel meer data kunnen beschikken dan onderzoekers vijf jaar geleden”.

Overgang naar biologische voeding geeft extra hoeveelheid antioxidanten

De onderzoekers zijn van mening dat een overgang naar biologische voeding en van biologische voeding afgeleide voedingsmiddelen een extra hoeveelheid antioxidanten verschaffen. De gemiddelde niveaus van de antioxidanten in biologisch graan, groente en fruit liggen aanzienlijk hoger. Bij fenolen liggen de waardes vergeleken met niet-biologische voeding 19% hoger, bij flavanonen maar liefst 69%. De waardes van de andere antioxidanten: stilbenen +28%, flavonen +26%, flavonolen +50% en anthocyanides +51%. Van veel van deze bioactieve stoffen is bekend dat ze in epidemiologische studies en voedingsinterventies in verband worden gebracht met een verlaagd risico op chronische ziekten.

Andere gehaltes aan mineralen en vitamines

Ook constateerden de onderzoekers de nodige verschillen voor enkele mineralen en vitamines. Er zit volgens de onderzoekers in biologische producten bijvoorbeeld 6% meer vitamine C, maar ook 15% minder vitamine E. In de gangbare gewassen bleken verder vier maal vaker residuen van pesticiden voor te komen. Verder zat er in biologische gewassen een gemiddeld 48% lagere concentratie van het giftige metaal cadmium.

Lees ook:  Maaltijdbezorging: wat is er veranderd in tijden van Corona?

Volledige database beschikbaar gesteld

Het debat over biologische versus niet-biologische voeding loopt volgens Leiffert al tientallen jaren loopt maar dat het bewijs dat uit deze, net gepubliceerde studie toch wel overweldigend is. Niettemin noemt hij de studie slechts een vertrekpunt: “We hebben overtuigend aangetoond dat er een verschil in samenstelling is tussen biologische en reguliere gewassen, nu is er een dringende behoefte aan een goed gecontroleerd humaan interventieonderzoek en cohortstudies die speciaal zijn ontworpen om de impact van een overgang naar biologische voeding op de gezondheid vast te stellen en te kwantificeren.”

De volledige database die door de onderzoekers voor de meta-analyse is gebruikt, is beschikbaar via de website van Newcastle University, met de bedoeling het publieke en wetenschappelijke debat over biologische voeding te stimuleren.

 

Bron: AgriHolland