De moderne Duitse keuken

De maaltijden in Duitsland worden over het algemeen op ongeveer hetzelfde tijdstip gehouden als in Nederland. Alleen het diner is later. Duitsland kent ook net als Nederland 3 hoofdmaaltijden per dag. Daarnaast wordt er soms aan het einde van de middag, rond 16.00 uur ook nog uitgebreid koffie gedronken, compleet met verschillende soorten gebak en koekjes. Dit noemen ze “Kaffee und Kuchen”.

Duitskand ontbijt broodjes semmel koffie kaiserbrotchen

Ontbijt

Er is al eerder gezegd dat Duitsers stevige eters zijn. Dat stevige eten begint ’s ochtends al met het ontbijt. Dit bestaat over het algemeen uit één of meer van de vele soorten brood en de heerlijke verse broodjes. Als beleg is er jam, vleeswaren, kaas en hardgekookte eieren. Bij het ontbijt wordt koffie of thee gedronken. Tegenwoordig eten veel Duitsers ook yoghurt of kwark met cornflakes of muesli.

Duitsland lunch zuurkool

Lunch

De lunch is in Duitsland de hoofdmaaltijd van de dag. De Duitsers eten dus over het algemeen warm, ’s middags. Ook op scholen eten de kinderen warm en de volwassenen eten een warme maaltijd op hun werk.  Men begint vaak met een soepje. Daarna komt het hoofdgerecht met aardappelen vlees en groenten. Populaire vleessoorten zijn natuurlijk worst, maar ook gebraden kip of varkensvlees wordt er graag gegeten. Zuurkool is een heel populaire groente in Duitsland.

Bij de lunch wordt meestal bier gedronken. Het is zelfs zo, dat in veel arbeidscontracten wordt vastgelegd dat de medewerkers tijdens de lunch bier mogen drinken. Naast bier wordt ook veel bronwater of vruchtensap gedronken.

Duitsland avondmaaltijd brood spek kaas

Diner

Het diner is de lichtste maaltijd van de dag. Meestal is dat een broodmaaltijd met soms een kop soep of een salade. Daarnaast worden de kliekjes van de lunch zo nodig opgewarmd en opgegeten.

Duitsland taart gebak

Kaffee und Kuchen

Duitsers zijn ook gek op gezellig samen koffie drinken. Vaak (meestal op zondagmiddag) wordt de lunch of het diner vervangen door een uitgebreide koffietafel. Bij de koffie worden verschillende soorten gebak en koekjes op tafel gezet.

Kaffee und Kuchen wordt soms ook wel eens als nagerecht gebruikt, na het avondeten. Meestal wordt dit tijdens feestelijke gelegenheden gedaan.

Populaire Duitse specialiteiten:

  • Lebkuchen
    Specifieke Duitse peperkoek, gemaakt van speculaaskruiden, amandelen, hazelnoten, citroen- of sinaasappelsnippers, honing en andere ingrediënten. Deze koek wordt meestal in de periode rond de kerstdagen verkocht.
  • Brezel
    Soort hartig brood, dat  verkrijgbaar is in de vorm van een krakeling. In Duitsland is het het meest populaire sierbrood. De Brezel is al heel lang het symbool van de bakkersgilde.
  • Eintopf
    Stoofschotel met lamsvlees, varkensvlees en/of rundvlees en diverse soorten groenten en kruiden.
  • Obatzda
    Kaasspread uit Beieren, gemaakt van boter, diverse soorten kaas en uien.
  • Maultasche
    Een gerecht van pastadeeg, dat gevuld wordt met gehakt, gerookt vlees, spinazie, broodkruimels en uien.
  • Rote Grütze
    Dessert met melk of opgeklopte room en verschillende rode vruchten, gemengd met suiker, vruchtensap en bindmiddelen.

Populair Duits drankje:

  • Hugo
    Een aperitief dat gemaakt van prosecco of Sekt, koolzuurhoudend mineraalwater, verse munt, vlierbloesemsiroop en een schijfje limoen. Dit drankje komt vooral in het zuiden van Duitsland voor.