© TazCC BY 2.0

Eten is voor Italianen een moment van ontspanning. Lekker met z’n allen genieten van wat moeder allemaal voor lekkers heeft klaargemaakt, daar zijn ze de beste in.

Ze nemen dan ook uitgebreid de tijd om te genieten van hun maaltijden, behalve dan voor het ontbijt. Niet alleen het eten wijkt nogal af van ons Nederlandse eten, maar ook de tijden waarop er gegeten wordt zijn anders.

Ontbijt

Het Italiaanse ontbijt is eigenlijk de enige maaltijd van de dag die erg eenvoudig is. De meeste Italianen ontbijten niet thuis zoals wij dat doen, maar ze gaan ’s ochtends naar een café. Hier beginnen ze hun ontbijt met een cappuccino en een cornetto (een zoete croissant) of een brioche (broodje). Dit croissantje of  broodje wordt in de cappuccino gedoopt voor het opgegeten wordt.

Cappuccino wordt alleen maar bij het ontbijt gedronken. Dus als je later op de dag een koffie wil drinken, zullen de Italianen vreemd opkijken als je een cappuccino bestelt. Na het ontbijt drinken ze vooral espresso. Deze koffie is enorm sterk en het wordt door de Italianen flink gezoet met veel suiker.

Lunch

Tussen de middag gaan de Italianen weer naar een eetcafé om te lunchen. Dit is meestal een uitgebreide warme maaltijd. De lunchpauze in Italië is dan ook wat langer dan het halve uurtje dat wij van onze baas krijgen.

Bovendien betaalt de werkgever een bepaald bedrag mee aan de lunch, zodat de werknemers niet alles hoeven te betalen. Door die lange lunchpauze werken de Italianen ´s avonds meestal wel wat langer door.

Natuurlijk genieten de Italianen van een echte Mediterraanse lunch zoals lekker knapperig stokbrood, olijven pasta, vlees, vis, salade, en niet te vergeten de populaire carpaccio. 

Op zondag is de lunch nóg uitgebreider. Italianen zitten dan aan een enorm grote tafel met heel veel familie en vrienden en dan is het pas echt genieten van een heerlijk maaltijd en niet te vergeten van elkaars gezelschap.

Diner

Italianen beginnen later aan hun diner dan wij Nederlanders, namelijk rond 21.00 uur. Maar dat is ook wel logisch na zo’n uitgebreide lunch. Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is.

 

Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid:

 • Antipasti
  Dit is een koud voorgerecht waar de Italianen hun diner meestal mee beginnen. Dit bestaat o.a. uit vlees, vis of groenten
 • Primi
  Dit is een 2e voorgerecht die volgt op het koude voorgerecht. De primi is een warm voorgerecht. Dit bestaat meestal uit een stuk pizza, pasta, risotto of soep
 • Secondi
  Na deze 2 voorgerechten begint dan eindelijk het hoofdgerecht. Dit hoofdgerecht bestaat vaak uit een vlees- of visschotel met een salade en warme groenten en aardappelen.
 • Dolci
  Dan volgt het nagerecht. Dit is meestal een zoet gerecht. Het populairste nagerecht is natuurlijk de tiramisu, een gerecht dat o.a. bestaat uit cacao, mascarpone, koffie en amaretto.

De maaltijd wordt uiteindelijk gezellig beëindigd met een drankje. Populaire Italiaanse drankjes zijn grappa, sambucca, limmoncello, prosecco. Maar er zijn ook Italianen die gewoon een kopje espresso drinken als afsluiting van het diner.

Tussendoor

Na al dat eten zou je denken dat er geen plek meer is voor tussendoortjes. Maar ook tussendoortjes zijn in Italië erg populair. Een populair Italiaans tussendoortje is una merendina. Dit is eigenlijk een soort wafel van plakjes cake, waar een zoete vulling tussen zit.

Verder kennen ze natuurlijk ook nog allerlei andere lekkere tussendoortjes. Heerlijk Italiaans schepijs bijvoorbeeld!

In de avond eten de mensen in Italië vaak ook nog stokbroodjes met tapenade of andere kleine hapjes. Natuurlijk drinken ze hier graag een heerlijk glas wijn bij.

Gezonde eetcultuur

Door al dat lekkere eten zou je denken dat de Italianen nogal ongezond zijn en veel overgewicht moeten hebben. Maar dat is toch niet waar, want uit verschillende onderzoeken is gebleken dat deze Mediterraanse eetgewoontes goed zijn voor de gezondheid.

Tussen de maaltijden zit over het algemeen wel genoeg tijd om de maag wat rust te gunnen. Op deze manier kunnen de Italianen een verzadigd gevoel creëren. Wat ook een groot verschil is, zijn de producten die de Italianen gebruiken vergeleken met ons Nederlanders. Ze eten namelijk veel fruit, groente, bonen, vis, gevogelte, tomaten, olijfolie, zuivel, volkoren granen en ze eten veel minder rood vlees dan wij. Ook eten ze overal kleine porties van. Kinderen krijgen meestal yoghurt of fruit als tussendoortje.