Eetgewoontes in Spanje

Spaans eten is niet alleen lekker, maar het wordt ook in flinke hoeveelheden geconsumeerd. Spanjaarden zijn namelijk zeer goede eters. In Spanje kunnen ze zodanige hoeveelheden eten naar binnen werken, dat je je afvraagt waar ze het allemaal laten. De lunch- en dinertijden in Spanje wijken erg af van wat wij gewend zijn. Spanjaarden eten namelijk zowel bij de lunch als bij het avondeten warm. Spaans eten is dus vooral warm eten. De Spanjaarden eten vooral ‘s middags en ‘s avonds erg laat.

Spaans eten: alle gerechten apart

Anders dan in Nederland eten ze in Spanje alle gerechten los van elkaar. Bij Spaans eten is dat dus beduidend anders dan wat wij gewend zijn. Waar wij Nederlanders de aardappels, groenten en vlees of vis tegelijk op één bord doen, eten de Spanjaarden doorgaans eerst de rijst of aardappelen. Daarna komen de groentes op het bord en daarna het vlees. Het Spaanse eten zoals wij dat in Nederland eten, zoals Tapas, wordt daarom ook altijd apart en opeenvolgend gegeten.

Ontbijt (desayuno)

In de ochtend begint het eten in Spanje al meteen met 2 keer het ontbijt. Spanjaarden beginnen thuis of onderweg naar hun werk met hun ontbijt. Thuis nemen ze een kop koffie met melk en een stuk brood of een aantal cakejes. Sommige Spanjaarden stoppen onderweg naar hun werk bij een bar, om daar een koffie met een croissant te gaan eten als ontbijt.

Dan, aan het eind van de ochtend beginnen de Spanjaarden aan het tweede deel van hun ontbijt de “almuerzo”. Dit 2e deel bestaat meestal uit een tortilla, een omelet of een stuk stokbrood met beleg.

Lunch (comida)

Spanje fastfoodIn de middag wordt er begonnen aan wat in Spanje de belangrijkste maaltijd van de dag is. Omdat de Spanjaarden aan het eind van de ochtend nog ontbijten, lunchen ze erg laat. ‘s Middags lunchen zij pas tussen 14.00 uur en 16.00 uur. Tijdens de lunch wordt er warm en vooral veel gegeten. De lunch bestaat uiteraard uit typisch Spaanse gerechten en bestaat hier uit een uitgebreid voorgerecht en uitgebreid hoofdgerecht. Het voorgerecht bestaat vaak uit een maaltijdsalade of een goed gevulde soep. Het hoofdgerecht is een vis- of vleesgerecht met verschillende bijgerechten die één voor één geserveerd worden. Die bijgerechten kunnen bestaan uit een rijstgerecht en/of een salade. Dan is er nog het nagerecht. Dit bestaat vaak uit fruit, een cakeje of een Spaanse flan, een soort pudding. De lunch is dus echt een toonvoorbeeld van typisch Spaans eten.

Spaanse tussendoortjes (merienda)

Spamje tussendoortje op straatNa de lunch is er in Spanje de bekende siësta. Oorspronkelijk is deze siësta bedoeld om even een dutje te gaan doen, maar tegenwoordig vult iedere Spanjaard zijn siësta op zijn eigen manier in. Ook de winkels zijn vanaf 14.00 uur al gesloten.

Na de siësta, tussen 17.00 uur en 18.00 uur gaat alles weer open en langzamerhand gaan de mensen weer aan het werk, maar eerst wordt er nog even een tussendoortje genuttigd, de meriënda. Dit tussendoortje bestaat vaak uit 2 delen, waaruit de Spanjaarden er één kiezen. Het eerste deel bestaat meestal uit koffie met koekjes en/of cakejes.

Tapas

Wij zien Tapas als een soort van Spaanse gerechten, of typisch Spaans eten. Maar Tapas is eigenlijk meer de Spaanse manier van eten en alle gezelligheid die erbij hoort. Dit is ook het tijdstip voor het andere deel, namelijk lekker tapas eten met elkaar. Als de Spanjaarden nog tijd hebben, gaan ze wat rondflaneren door de winkelstraten om vervolgens een bar of restaurant in te lopen voor een drankje met een lekkere, warme of koude, meestal hartige snack. Meestal kletsen ze dan gezellig bij met wat vrienden en bekenden.

Diner (cena)

Dan is het pas rond 22.00 uur tijd voor het avondeten. Dit diner is niet zo uitgebreid en zo veel als de lunch, maar het is wel weer een gezellig samenkomen van familie en/of vrienden met lekker eten en drinken. Dit diner duurt tot ongeveer 24.00 uur. het bestaat uit een lekkere salade of sandwiches. Maar ook typisch Spaans eten, in de vorm van verschillende Spaanse hapjes zoals Tapas kan dan weer op tafel komen.

Uit eten in Spanje

Spanjaarden zijn gek op uit eten gaan. Dit doen ze dan ook regelmatig. Ze hebben in Spanje een voorkeur voor de lokale gerechten zodat je in het hele land terecht kunt voor het overheerlijke Spaanse eten. ‘s Middags wordt er regelmatig gebruik gemaakt van het dagmenu, dat bestaat uit een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht, met koffie en nog een extra consumptie voor €10,- tot €15,- .

‘s Avonds, als wij ongeveer uitgegeten zijn en aan de koffie zitten, gaan de restaurants in Spanje pas open. Maar je hoeft niet te verwachten dat er rond 21.00 uur al gasten zitten. Die komen pas ruim 1 tot 2 uur later. Wat dat betreft is Barcelona een uitzondering. Hier zijn de restaurants vroeger open en er zitten dan ook al wat gasten. Als je in Spanje ‘s avonds in een restaurant wil eten, is het wel verstandig de openingstijden na te kijken. Spaanse restaurants gaan ‘s avonds niet alleen pas laat open, sommige restaurants zijn gewoon de hele avond gesloten. Je moet er ook rekening mee houden dat je in een Spaans restaurant alleen maar krijgt wat je bestelt. Bestel je bijvoorbeeld een biefstuk, dan krijg je ook niets meer dan alleen maar die biefstuk. Er worden dus geen aardappelen en of groenten bij geserveerd. Die moet je er apart bij bestellen. Die aardappelen en groenten vind je ook bij de voorgerechten op de menukaart.

Het echte Spaanse eten en drinken

Het is wel duidelijk dat Spanjaarden gek zijn op lekker eten. Ze maken maken dan ook veel werk van het eten. Spaans eten is doorgaans behoorlijk verfijnd en eg gevarieerd.

Naast de uitgebreide lunch is ook het Tapas erg populair bij de Spanjaarden. Maar er zijn nog veel meer typisch Spaanse gerechten. Een aantal kennen we ongetwijfeld al, maar er zijn er ook een aantal die wij als toeristen niet zo snel in Spanje voorgeschoteld kunnen krijgen.

Een aantal typisch Spaanse tapas hapjes zijn:

  • Calamaris: gefrituurde inktvisringen
  • Chorizo: spaanse pittige worst
  • Olivas con Ajo y Guindillas: Olijven met knoflook en rode peper
  • Gambas al Ajillo: Grote garnalen in knoflooksaus
  • Champiñones al Ajillo: Gebakken champignons in knoflookolie
  • Escudella i carn d’olla: Catalaanse winterstoofpot dat bestaat uit diverse soorten vlees, kikkererwten, witte bonen, groene kool, een gehaktbal.

Andere typisch Spaanse gerechten

  • Churros: gefrituurde, zoete reepjes deeg die in de de warme chocoladesaus gedoopt worden.
  • Paella: dit is een rijstgerecht met bouillon, tomaten, bonen, saffraan, vis- en schaaldieren. Soms wordt er kip gebruikt, in plaats van vis- en schaaldieren.
  • Allioli: Spaanse knoflooksaus
    Tortilla de patatas: Spaanse omelet met kaas, groenten, chorizo en aardappelen.
  • Escalivada: schotel van diverse gegrilde, mediterraanse groenten in veel olijfolie en een beetje azijn.
  • Crema Catalana: saus van melk met kaneelstokjes en citroenschil.

Typische Spaanse dranken

  • Sangria: een bekend en overheerlijk Spaans drankje dat bestaat uit rode wijn en diverse vruchten.
  • Horchata de chufas: zoet drankje dat van fijngestampte knolcyperus gemaakt wordt. De knollen van dit plantje lijken wel wat op hazelnoten of amandelen.