Schotse cock-a-leekie soep

Een heel bijzondere Schotse kippensoep, waarvan het recept al heel oud is en in de loop van de jaren alleen maar is verbeterd. Het is zeker de moeite waard dit eens uit te proberen. Succes!

Ingrediënten

  • 750 gram prei
  • 1 hele soepkip (of 500 gram kipfilet)
  • 200 gram pastinaak of wortelen
  • 150 gram tarwekorrels
  • 10 tot 12 gedroogde pruimen
  • 4 eetlepels peterselie
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels tijm
  • 1 eetlepel zout
  • 1 theelepel foelie (poeder)
  • 1 theelepel witte peper

Bereiding

  • Was de tarwekorrels en kook deze gaar
  • Doe ongeveer 2 liter water in een grote soeppan met de kip en een bouillonblokje, de foelie, de peper, de laurierblaadjes en de tijm
  • Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer een half uur zachtjes doorkoken
  • Verwijder intussen waar nodig de pitten uit de pruimen en week deze in wat water
  • Schrap de pastinaak of wortelen en snij ze in dunne plakjes
  • Maak de prei schoon en snij deze in ringen
  • Haal na een half uurtje de kip uit de pan en verwijder de botten
  • Snij dan het vlees in kleine stukjes en doe het weer terug in de pan, samen met de voorgekookte tarwekorrels, de gesneden groenten en de geweekte pruimen
  • Voeg de wortelplakjes, de preiringen en de geweekte pruimen toe
  • Breng de soep weer aan de kook en laat het nog eens 20 minuten koken

Voeg op het laatst de peterselie en naar smaak nog wat zout en peper toe en laat dit kort meekoken tot de soep klaar is om te serveren.

Lees ook:  Winterse pureerand met worst en spek

Eet smakelijk!