Het moderne barbecueën

© the_studiosCC BY 2.0

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten barbecues te krijgen. Ze hebben verschillende soorten hittebronnen. Er zijn houtskoolbarbecues en barbecues die gebruik maken van een combinatie van houtskool en gas, of lavastenen met gas.

Wat nog redelijk recent is, is de elektrische barbecue. Voor de kwaliteit van het eten maakt het niet zo veel uit welke barbecue je gebruikt, al zul je het typische houtskoolluchtje en -smaak je natuurlijk alleen met de houtskoolbarbecue ervaren. Met een gasbarbecue of elektrische barbecue kun je al heel snel gaan eten. Je hoeft dan namelijk niet de soms vrij omslachtige aansteekprocedure van de houtskoolbarbecue te volgen.

© Jirka MatousekCC BY 2.0

Waar je wel op moet letten bij het uitkiezen van een barbecue is de plaats waar je hem neer gaat zetten. Als je een minder stabiele ondergrond hebt dan is een stevige houtbarbecue makkelijker omdat die dan toch wel stabiel staat. Wie over een vlakke ondergrond zoals een bestraat terras beschikt kan ook een gasbarbecue gebruiken.

Een elektrische barbecue is ook prima te gebruiken op een beschutte plek zoals bijvoorbeeld een balkon. Maar natuurlijk ook in huis, in de open haard, of onder de afzuigkap in de keuken. Voor dergelijke omstandigheden is een elektrische barbecue vaak ook voorzien van een bak waar je water in kunt doen, daarin wordt het vet dat van het vlees afdruipt opgevangen zodat er minder rook en luchtjes ontstaan. Al met al is er voor elke gelegenheid wel een geschikte barbecue te vinden.

Waar moet je allemaal op letten?

  • Het is altijd belangrijk dat de barbecue recht staat. Als de ondergrond niet stabiel of scheef is zou de barbecue natuurlijk om kunnen vallen waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
  • Aangezien houtskoolbarbecues voor rookontwikkeling zorgen is het belangrijk er op te letten waar de wind vandaan komt. Het is immers niet echt handig als de mensen precies in de rook komen te zitten. Het is niet alleen vervelend, maar het is ook nog heel ongezond als ze de rook inademen. Verder is het aan te raden om voor de zekerheid een emmer water of zand bij de barbecue te zetten. Als er toch iets fout gaat, kan er in ieder geval direct geblust worden. Gebruik water alléén voor het blussen van houtskoolbarbecues, dus absoluut niet bij het blussen een elektrische barbecue of een gasbarbecue.
  • Bij gebruik van een elektrische barbecue is het belangrijk ervoor te zorgen dat het snoer van die barbecue lang genoeg is zodat de barbecue niet kan omvallen als het snoer te strak ligt. Een wat langer snoer kun je vaak ook zo neerleggen dat mensen er niet over kunnen struikelen. Het snoer dient ook dik genoeg zijn zodat het het toch wel behoorlijk hoge vermogen van de barbecue aan kan. Mocht je een kabelhaspel gebruiken: rol deze helemaal uit om ongewenste warmte-ontwikkeling in de haspel te voorkomen.
  • Bij een gasbarbecue moet de gastoevoer zo snel mogelijk afgesloten kunnen worden als er brand ontstaat en bij een elektrische barbecue moet de stroomtoevoer afgesloten worden. Nogmaals: niet blussen met water!

Het aansteken van een houtskoolbarbecue

  • Koop bij een houtskoolbarbecue voor de zekerheid een extra zak houtskool, want het gebeurt vaak dat je er meer nodig hebt dan je denkt.
  • Omdat het nogal lang duurt voordat een houtskoolbarbecue goed heet wordt, is het handig op tijd te beginnen met het aansteken. Het kan wel een uur duren voor de barbecue goed brandt.
  • Begin met het houtskool in de barbecue te leggen en leg er dan wat aanmaakblokjes verspreid tussen. Daarna kun je de aanmaakblokjes aansteken.
  • Als het houtskool over de hele barbecue goed gloeit, roer dan met een tang voorzichtig door de barbecue zodat de gloeiende houtskool goed verdeeld wordt. Probeer zonodig met bijvoorbeeld een luchtpomp voorzichtig wat lucht in de barbecue te blazen, zodat  de kooltjes nog beter gaan gloeien.
  • Een zogenaamde starter kan ook prima helpen om de BBQ mee aan te steken.
  • Als alle vlammen gedoofd zijn en de kooltjes grijs zijn kun je het rooster op de barbecue leggen en het barbecueën kan beginnen.
  • Om te voorkomen dat je de barbecue niet steeds opnieuw hoeft aan te steken, is het goed om er af en toe wat nieuwe kolen aan toe te voegen. Als je in het begin al genoeg kooltjes in de barbecue doet is dit eigenlijk niet meer nodig.
  • Om je je je vlees nóg lekkerder te laten ruiken en smaken, voeg je speciale houtsnippers toe aan de houtskool. Het speciale aroma maakt het vlees nóg smakelijker.