Slaperig door vet eten

Uit een recent onderzoek van het Penn State College of Medicine is gebleken dat wat je eet invloed heeft op eventuele vermoeidheid en/of alertheid overdag. Waar koolhydraten je juist wakker houden blijkt dat vet je juist slaperig maakt.

Het onderhoud is gehouden onder een groep van 31 vrijwilligers, die 4 nachten in een laboratorium verbleef. Alle vrijwilligers waren gezond en hadden een normaal gewicht. Ook hadden ze geen last van slaapproblemen.  De vrijwilligers kregen alle maaltijden van de onderzoekers zodat deze precies wisten wat de proefpersonen aten.

Vet eten maakt slaperig

Men ging op de vierde dag meten hoe slaperig ze zich voelden. Toen bleek dat een grotere vetconsumptie verband te houden met een toegenomen slaperigheid overdag. Ook bleek dat de inname van koolhydraten juist verband hield met een verhoogde alertheid. Verder werd er geen verband gevonden tussen de inname van eiwitten en vermoeidheid.

​Veel vet

Volgens het hoofd van het onderzoek,  Alexandros Vgontzas, was duidelijk gebleken dat het eten van meer vet een duidelijk negatief heeft effect op de alertheid van gezonde volwassenen. De slaperigheid en vermoeidheid overdag komen dan vaker voor en nemen ook toe. Het lijkt er dus op dat een eetpatroon met veel vet de alertheid meteen laat afnemen.

De resultaten van het onderzoek van het Penn State College of Medicine zullen begin juni worden gepresenteerd tijdens de Sleep 2013, de jaarlijkse bijeenkomst van de Associated Professional Sleep Societies LLC.

Lees ook:  Duurzame keurmerken winnen terrein bij Nederlandse consumenten

 

Bron: Plusonline