Een vlieg op je eten? Eet dan niet verder!

Zit er een vlieg op je eten? Eet dan liever niet verder! Vliegen spelen namelijk een grote rol bij het verspreiden van ziektes. Dit is gebleken uit een nieuwe studie van de onderzoekers van de Pennsylvania State University. Volgens het onderzoek wemelt het van de bacteriën op de poten en de vleugels van vliegen. Daarom raden de onderzoekers aan om als er een vlieg op je bord zit, niet meer van dat bord te eten.

In de publicatie van de studie, in het tijdschrift Scientific Reports, staat dat de onderzoekers het microbioom van 116 huis- en bromvliegen bestudeerden. Zij ontdekten dat dit microboom in sommige gevallen wel honderden verschillende soorten bacteriën herbergt, waarvan heel veel schadelijk voor mensen kunnen zijn.

Verspreiding bacteriën via vlieg

vlieg eten onderzoek bacteriënDe meeste soorten bacteriën zitten op de pootjes en vleugels, wat er op zou kunnen wijzen dat de bacteriën de vliegen daadwerkelijk gebruiken om zich de lucht te verspreiden. Onderzoeker Stephan Schuster zegt dat het mogelijk is dat bacteriën een reis met de vlieg niet alleen overleven, maar tijdens die reis ook groeien en dat ze op die manier op een nieuw oppervlak verspreiden. Uit de onderzoekresultaten blijkt een vlieg bij iedere stap een microbiële kolonie achterlaat. Omdat vliegen die bacteriën vermoedelijk ook vaak verzamelen als ze op minder hygiënische plaatsen komen, is het aannemlijk dat de vliegen daarbij ook bacteriën oppikken die schadelijk voor de mens kunnen zijn.

Lees ook:  Biologische producten goedkoper in supermarkt

Stad versus platteland

Uit het onderzoek bleek ook dat er een verschil is tussen de stad en het platteland. Vliegen in de stad zouden volgens het onderzoek meer bacteriën met zich meedragen dan de vliegen die de onderzoekers op het platteland aantroffen. Vliegen kunnen volgens de onderzoekers daadwerkelijk een grote rol spelen bij de snelheid waarmee ziektes worden overgedragen.

Vliegen liever voorkomen

Je kunt om van de vliegen af te komen natuurlijk met de vliegenmepper aan de gang, en ook horren helpen natuurlijk heel goed. Een andere mogelijkheid is zo’n blauwe insectenlamp, zoals ook in de horeca wordt gebruikt. Deze zijn bij diverse webshops in diverse soorten te koop en helemaal niet zo duur. En ook heel handig als nachtlampje!