Zuiveltoetjes lang niet zo gezond als wij denken

Zuiveltoetjes kinderen lang niet zo gezondVoedselwaakhond Foodwatch waarschuwt ons voor de zuiveltoetjes voor kinderen, zoals je die kant-en-klaar in de winkel kunt kopen. Deze blijken in 90 procent van de gevallen namelijk niet aan de criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO te voldoen.

Foodwatch onderzocht de kindertoetjes zoals die in de schappen van de vijf grootste supermarkten in Nederland liggen. Men onderzocht in totaal 51 kindertoetjes van Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus. Er werd in het onderzoek gelet op het suiker-, vet- en zoutgehalte van de toetjes.

Te veel suiker

Ouders kopen deze toetjes voor hun kinderen over het algemeen omdat ze denken dat ze hun kinderen hiermee iets gezonds voorschotelen, dat ook nog eens lekker is. Van de 51 onderzochte toetjes voldeden er volgens het onderzoek van Foodwatch echter slechts 5 (!) aan de criteria van de WHO.  De voedingsindustrie belooft het suikergehalte in toetjes te verlagen maar deze beloften gaan niet ver genoeg.

De 46 toetjes die meer suiker bleken te bevatten dan de 10 gram die de WHO als maximum per 100 gram voorschrijft, bevatten soms zelfs veel meer suiker, tot wel 23 gram per 100 gram. Voor de goede orde: dit toetje van 125 gram bevatte dus het equivalent van maar liefst 7 suikerklontjes aan suiker. Gemiddeld bevatten de 51 toetjes 14 gram suiker per 100 gram. De voedingsindustrie belooft het suikergehalte in toetjes te verlagen maar deze beloften gaan duidelijk nog niet ver genoeg.

Ook te vet

De toetjes zijn ook vaak te vet. Maar liefst 39 van de 51 toetjes bevat meer dan de WHO norm van 2,5 gram vet per 100 gram. In 16 van de 51 toetjes (31%) zit meer verzadigd vet dan de criteria van de WHO (max. 2 gram per 100 gram).

Zoutgehalte

Slechts één toetje uit het onderzoek bevatte meer dan de maximaal nog als gezond aangeduide 0,2 gram zout per 100 gram

Rockfrogs zuiveltoetjes voldeden wel de norm

Van de 51 toetjes waren er dus slechts 5 die wel aan de WHO-criteria voldeden. Dit waren de Rockfrogs toetjes van het huismerk van Albert Heijn.

Gevolgen overmatige suikerconsumptie

suikerklontjes overmatige suikerconsumptieHet is niet voor niets dat gezondheidsorganisaties de consumptie van suiker al jaren terug proberen te dringen. We eten met zijn allen namelijk veel te veel suiker. Uit onderzoek is gebleken dat een kind van 5 jaar in één jaar tijd meer dan het eigen gewicht aan suiker eet en drinkt: namelijk maar liefst 51 kilo. Een te hoge suikerconsumptie verhoogt het risico op diverse ziektes. Daarbij gaat het niet alleen om diabetes (er komen in Nederland iedere week 1.200 mensen met suikerziekte bij!), maar ook om hartziekten en diverse vormen van kanker. Ook kan het leiden tot gedragsproblemen.

Bron: Foodwatch