In de hedendaagse Griekse keuken wordt tegenwoordig veel olijfolie, aardappelen, citroen, rauwkost, avocado, aubergine, artisjok, okra (peulachtige groente), groene peper, ui, sperziebonen, slabonen en honing gebruikt. Daarnaast is natuurlijk fruit, zoals zuidvruchten, bijv. sinaasappels en citroen en verder perziken, abrikozen, kersen en meloenen ook een geliefd product.

Verder worden er vooral voor vlees verschillende kruiden gebruikt en de zoete kruiden als kaneel en kruidnagel worden vooral in Macedonië gebruikt. Lamsvlees, geitenvlees en varkensvlees zijn in Griekenland de populairste vleessoorten.

Dat geldt ook voor bijna alle Griekse kaassoorten. Deze kaassoorten worden namelijk vooral gemaakt van schapenmelk of geitenmelk. Zoals je zou kunnen verwachten worden er aan de kust ook veel vis en schaaldieren gegeten.

Griekse saladeVoor- en bijgerechten

Als voor- en bijgerecht eten Grieken veel salades. Eén van de bekendste soorten in Griekenland is de Horiatiki: landsla met tomaat, rode ui, komkommer, olijven, feta en olijfolie.

Nog een aantal voor- en bijgerechten:

  • Dolmades
    Gevulde druivenbladeren met gehakt, rijst, ui en munt
  • Saganaki
    Gebakken kaas met ei, citroensap en paneermeel
  • Sardelles
    Geroosterde visjes

Bekende Griekse soepen:

  • Psarosoupa
    Vissoep die gebonden wordt met ei en citroen, en ook wortel, selderij, peterselie, ui en aardappel bevat
  • Kotosoupa
    Kippensoep met een saus van ei en citroen
  • Hortosoupa
    Groentesoep met aardappel, groenten en feta

Griekse schotels

De bekende schotels worden voornamelijk met lamsvlees bereid. Een aantal van deze schotels zijn:

  • Gyros
    Een Griekse variant op shoarma. Dit is gegrild varkensvlees met rauwe ui en tomaat. Dit wordt meestal op een pitabroodje gedaan. Als saus gaat er Tzatzikisaus overheen. Dit is een koude saus, gemaakt van yoghurt en komkommer.
  • Souvlaki
    Spiesje van stukjes gegrild vlees of vis, dat gemarineerd is in olijfolie, citroensap en verschillende kruiden, zoals oregano en o.a. stukjes paprika, aubergine en ui.
  • Stifado
    Stoofschotel van wild met zilveruitjes, rode wijn en kaneel
  • Moussakà / pastitio
    Ovenschotel met met rundvlees, kalfsvlees of lamsvlees en pasta of aardappelen, bechamelsaus, kaas, tomaten en specerijen. Dit gerecht wordt in laagjes opgebouwd.

Vegetarische schotels

Als de vastenperiode aanbreekt, wordt er in Griekenland vooral vegetarisch gegeten. Hieronder vind u een aantal vegetarische schotels:

  • Gigantes
    Grieks vegetarisch gerecht met grote witte bonen in tomatensaus en met kruiden en specerijen
  • Lachano dolmades
    Gevulde koolrollen, gevuld met rijst, kruiden en tomatensaus
  • Prasopita
    Preitaart

Nagerechten

Vers fruit is ’s zomers een populair nagerecht.  Andere nagerechten zijn:

  • Baklava/galaktoboureko
    Laagjesgerecht met vla
  • Loukoumades
    Een kruidige oliebol met suiker, honing, kaneel en soms sesamzaad
  • Risogalo
    Een soort rijstepap
  • Moustalevria
    Pudding van druivenmost, amandel en walnoot

Populaire Griekse koekjes

  • Melomakárona
    Honingkoekjes
  • Koulourakia
    Paaskoekjes
  • Kourabiedes
    Kerstkoekjes