De moderne Deense keuken

Ook in Denemarken kun je de typische Scandinavische keuken aantreffen. Logisch, want Denemarken is een onderdeel van Scandinavië. Maar de Deense keuken heeft ook veel invloeden van de Duitse keuken.

Vlees

Denemarken is omgeven door water. Dat betekent dat er hier volop vis gevangen wordt. Toch eten de Denen hier zelf niet veel van, want de vis wordt hier vooral gevangen voor de export. De Denen zelf zijn vooral vleeseters. Veel vleesgerechten in Denemarken zijn over komen waaien uit Duitsland, maar er zijn hier ook typisch Deense vleesgerechten. Bij veel vleesschotels en gebraden kip worden vaak salades gegeten met zoute augurken. Over het algemeen wordt er bij koud vlees, zoals ham, een Italiaanse salade gegeten.

Vleesbroodjes

Bij de bakker vind je vooral kant-en-klaar belegde broodjes die je kunt kopen. Maar ze zijn wel bijna allemaal belegd met vlees. Dus als je een echte vleesliefhebber bent, zul je volop kunnen genieten van al het lekkers dat de Deense keuken te bieden heeft.

Kaas

Wat in Denemarken ook erg populair is, is kaas. Er zijn veel soorten kaas te vinden, zoals de zachte kaassoorten. Dit zijn bijvoorbeeld kaassoorten met een licht zoete smaak, en soorten met een zachte nootachtige smaak, zoals de hazelnootachtige ‘Havarti’ kaas. maar meer bekend zijn de wat sterkere kazen. De Deense schimmelkazen zijn erg populair. Bij ons is de Danish Blue heel bekend. Een nog wat sterkere kaassoort is de Gamle Ole. Het is vooral een oude en zeer sterk geurende kaassoort, maar met een prima smaak. Dan is er ook nog de Deense trappistenkaas Esrom. Ook deze kaassoort heeft een zeer sterke geur. Deze kaas is half zacht en heeft een wat zoete smaak. De textuur is wat elastisch en heeft veel kleine gaatjes. Ook de Deense rookkaas Rygeost is erg populair bij de Denen. Deze kaas is gerookt op stro en gekruid met komijn.

Sauzen

In Denemarken wordt veel gebruik gemaakt van diverse sauzen. Op deze manier zorgen de Denen dat een gerecht dat eigenlijk best wat flauw van smaak is, ‘opgeschmuckt’ wordt met een heerlijk sausje. Bij rundvlees is bijvoorbeeld de ‘peberrodssovs’ (mierikswortelsaus) erg populair en dan is er ook nog een heerlijke zoete mosterd-dillesaus dat de Denen veel bij zalm eten. Dan heb je nog de kraam met de hotdogs, die je in de stad vaak tegenkomt. Ook bij deze hotdogs eet men een lekker sausje. Deze worden vaak geserveerd met ketchup, mosterd en de Deense remouladesaus. Daarnaast wordt deze saus vaak gegeten bij patat, al eten de Denen ook graag gewoon mayonaise bij de patat. Mayonaise is ook een erg populaire saus in combinatie met garnalen. Wat in heel Scandinavië zeer populair is is de ‘brun sovs’. Dit is een bruine saus met ui, champignons en kruiden. Deze saus wordt overal bij gebruikt. Dan is er ook nog de bechamelsaus. Deze wordt veel bij groenten gegeten, maar ook bij een steak. Al is een lekker pepersausje ook zeer welkom bij de steak.

Brood

Roggebrood is een algemeen bekend en erg populaire broodsoort bij de Denen. Er zijn in Denemarken verschillende soorten roggebrood in zowel lichte als donkere kleuren te krijgen. Ook de samenstelling van het roggebrood varieert van heel fijn tot zeer grof volkoren. Een heel bekend gerecht met roggebrood is natuurlijk smørrebrød. Roggebrood wordt hier belegd met het heerlijk koud en hartig beleg van voornamelijk vlees of vis met uien of een pittige tomaten saus. Maar toch is tarwebrood langzamerhand net iets populairder geworden. In de Deense supermarkten vind je verschillende soorten brood, maar natuurlijk is het brood van de echte bakker veel populairder.

Smørrebrød

Wereld beroemd is dit typisch Deense lunchgerecht. Dit wordt vooral als lunchgerecht of als voorgerecht bij het diner gegeten.

Later kwam er nog een variant op het smørrebrød, ‘smushi’. Dit is smørrebrød, gecombineerd met sushi. De Denen maken dit smørrebrød vaak zelf, maar ze gaan ook vaak naar een restaurant of een ‘kro’ (soort Deense herberg) om van dit heerlijke gerecht te genieten. Maar bij sommige bakkers of in sommige supermarkten is smørrebrød ook kant-en-klaar te koop.

Banket

Het Deense gebak wordt over de hele wereld anders genoemd. Iraniërs dachten bijvoorbeeld dat het uit Wenen kwam en noemde het ‘wienerbrød’, terwijl de Oostenrijkers denken dat het van de Turken af komt. Hier wordt het weer Turkse baklava genoemd.

De Deense boterkoekjes en de zoete Deense gevulde krakelingen (Kringle) is vooral in Amerika een erg populaire gebakssoort. Dan zijn er ook nog de Deense pepernoten (Pebernødder) en de æbleskiver. dit zijn poffertjes gevuld met appel of jam. Deze lekkernijen worden vaak met kerst gegeten.

Tijdens bruiloften en oud en nieuw is de ‘kransekage’, ook wel de ‘ringcake’ genoemd erg populair. Dit is een marsepeintaart, die bestaat uit verschillende ringen. Deze ringen liggen gestapeld van groot onderaan naar steeds kleiner boven.

IJs

In Denemarken zijn de mensen erg gek op ijs. Overal waar je komt vind je ijskramen of een ijssalon. Dat de Denen gek zijn op ijs, is wel te zien aan het formaat van een ijsje. Een gewoon Deens ijsje is namelijk meestal ook veel groter dan de Nederlandse ijsjes die wij kennen. De bollen zijn veel groter en te verkrijgen in veel verschillende smaken. Verder zijn er ook veel verschillende toppings te krijgen op het ijs. Bijvoorbeeld ‘guf’. Dit is een soort van schuim. flødebolle is ook een erg populaire topping. Dit lijkt wel wat op wat wij Nederlanders kennen als een negerzoen. Dan is er ook nog een soort van jam, ‘syltetøj’ wat de Denen graag op hun ijsje hebben en flødeskum. Dit is slagroom, maar dan zonder suiker. Een enorm aanbod van toppings, bovenop een ook nog enorm groot ijsje. Dus als je gek bent op ijs, ben je in Denemarken op de goede plek, maar houd je ijsje daar wel goed vast, want het is zo groot en zwaar dat het op de grond kan liggen, voor je het in de gaten hebt!

 

Bier

Alcohol wordt volop gedronken in Denemarken. Niemand kijkt er vreemd van op als je tijdens de lunchuren door de stad of dorp wandelt, terwijl je een flesje bier leegdrinkt.

Bier is in Denemarken een heel belangrijke drank. Over het algemeen bestaat het Deense bier uit gerst, hop en maiszetmel en het is vaak licht en wijnachtig van smaak. De bekendste biersoorten in Denemarken zijn ‘Carlsberg’ en ‘Tuborg’. De brouwerij van ‘Carlsberg-Tuborg’ is te vinden in de plaats Valby en het is één van de grootste bierbrouwerijen van de wereld. Het Carlsberg bier is een blonde biersoort, dat een alcoholpercentage heeft van 5% en Tuborg is een wat zachte en minder droge biersoort met een alcoholpercentage van 5,5%. Deze soort is ook wat lichter van kleur.

Andere biersoorten

Verder zijn er nog heel veel plaatselijke brouwerijen waar het bier ook zeker de moeite waard is. Vaak worden er hier Amerikaanse en Duitse biersoorten als basis gebruikt, om er een bijzondere en kwalitatief goede biersoort van te maken. In veel café’s wordt bier uit het vat geschonken. Dit heet in Denemarken ‘fadøl’ of ‘øl fra fad’. Dan bestaan er ook nog biersoorten met een laag percentage alcohol, de ‘lysøl’.

Typisch Deense gerechten

Naast de algemene populaire gerechten, heeft Denemarken natuurlijk ook andere nog typisch Deense gerechten:

  • Olbin
    Een maaltijdsoep dat 3 dagen nodig heeft om te trekken. Deze soep wordt gegeten met spareribs en knoflook.
  • Koldt bord
    Verschillende warme en koude hapjes en gerechten, geserveerd in buffetvorm, inclusief kaas en nagerechten.
  • Flæskesteg
    Deens gebraden varkensvlees met rode kool, aardappelen en jus. Dit wordt o.a. vaak met kerst gegeten.
  • Stjerneskud
    Gebakken en gepocheerde schol met garnalen, rode kaviaar of rood kuit, mayonaise en citroen, geserveerd op een witte boterham.
  • Frikadeller
    Deense gehaktballen met aardappelen en zoete en zure kool in een bruine saus. Pølser: Deens broodje hotdog, te verkrijgen in verschillende variaties.
  • Wiener brød
    Bladerdeeggebak met een zoete vulling.

Dranken

  • Akvavit
    De meest populaire nationale sterke drank met een alcoholpercentage van maar liefst ongeveer 40%. Deze drank is in verschillende soorten en maten te koop.
  • Gammel Dansk
    Kruidenbitter die gemaakt wordt van ongeveer 29 verschillende kruiden en specerijen en met een alcoholpercentage van 38%. Wat smaak betreft lijkt deze drank een beetje op Beerenburg.