De moderne Estlandse keuken

Lunch in Estland
© Dainis MatisonsCC BY 2.0

Tegenwoordig bestaat een koud buffet in Estland uit verschillende voorgerechten, zoals vleeswaren, worstjes, kleine haringen uit de Oostzee, meestal klaargemaakt met ui en zure roomsaus (raïm), gerookte of gemarineerde paling, sprot, garnalen, krab, rivierkreeftjes, augurken met dille, pirukad en rosolje.

Als de Esten elkaar ‘eet smakelijk’ willen wensen, zeggen ze meestal: “Jätku Leiba”.

Maaltijden in Estland

De maaltijden in Estland bestaan vaak uit meerdere gangen. Het voorgerecht is meestal soep, maar het  is ook wel eens een koude schotel van vlees of vis. De Esten eten doorgaans 3 maaltijden op een dag:

Ontbijt (hommikueine)

Ontbijt in Estland
© Mikhail PetrovCC BY 2.0

’s Ochtends beginnen de Esten met een stevig ontbijt. Ze eten doorgaans roggebrood en/of gewoon brood met boter en eieren. Deze eieren worden op verschillende manieren klaargemaakt, bijvoorbeeld in combinatie met vleeswaren.

Naast brood en eieren wordt er veel kwark, kaas, worst, tomaat, radijsjes, komkommer en augurken gegeten. Wat nog een oude gewoonte is, is het eten van pap, als ontbijt. Deze pap wordt meestal gemaakt van haver, gort of griesmeel. Langzamerhand wordt een granenontbijt met een zuur melkproduct steeds populairder. Dit ontbijt wordt ook wel ‘kefir’ genoemd.

Lunch

Lunch in Estland
© mbtramaCC BY 2.0

De lunch is voor veel Esten de hoofdmaaltijd van de dag. Deze lunch bestaat meestal uit soep en/of een koude schotel als voorgerecht. Daarna worden veel aardappelen, groenten en vlees gegeten. Varkensvlees is het meest populair in Estland, maar wild is weer erg belangrijk in het najaar. Varkensvlees wordt gewoon gebraden, maar ook heel vaak tot worst verwerkt. Bloedworst is een echt nationaal gerecht in Estland. Dit wordt meestal gegeten in combinatie met rode bessenjam en gekookte aardappels. Wat een typische warme maaltijd is in Estland, is gekookte aardappelen met zure roomsaus, uienringen en zoute haring. Verder verwerken de Esten aardappelen ook graag in ovenschotels.

Wat betreft buitenlandse producten zijn bijv. pizza, hamburgers, tonijn(salade) en Griekse sla met feta intussen al behoorlijk bekend geworden. Ook biologisch eten wordt langzaam populairder.

Diner

Het diner in Estland is net als de lunch ook een warme maaltijd, maar deze maaltijd is wat lichter dan de lunch. Maaltijdsoepen zijn erg populair als avondeten.

Veel Esten eten ’s avonds voor ze gaan slapen ook nog een klein hapje.

Nagerecht

Na het eten wordt er nog volop nagenoten van verschillende soorten kleine gebakjes.

Estlandse Pannenkoeken

Een typisch Estlands gerecht is de Estlands pannenkoek. Deze pannenkoek wordt vaak gegeten met rode kaviaar. De rode kaviaar is wel enorm zout. Gelukkig is de pannenkoek zoet van smaak, zodat de zoute smaak van de kaviaar iets milder wordt gemaakt door de pannenkoek. In een Estlandse bistro is dit gerecht al voor een paar euro te krijgen.

Wat ook typisch Estlands is, zijn opgerolde pannenkoeken. Deze worden opgerold en gevuld met een hartige of zoete vulling.

Estlandse gerechten:

 • Hapukoor: een zure room dressing met 20% vet
 • Kartulisalat: aardappelsalade
 • Seene salat: (bos)paddenstoelen salade.
 • Kama Talkkuna: Snack dat gemaakt word van een traditioneel Fins en Estlands meelmengsel van gebrande gerst, rogge en haver- of tarwemeel. Dit mengsel wordt in boter of reuzel gerold
 • Mulgikapsad: Zuurkoolstoofpot met varkensvlees.
 • Pirukad: kleine deeggerechten gevuld met vlees, wortels, rijst en andere ingrediënten.
 • Rosolje: traditionele bietenschotel met aardappelen en haring met vinaigrette. Dit wordt vooral gegeten op feestdagen.
 • Verivorst: Bloedworst, gemaakt van varkensbloed. Verder worden vlees, vet, niervet, brood, zoete aardappelen, gerst en havermout gebruikt voor dit gerecht.
 • Karask: Gerstbrood dat veel lijkt op cake. Het is een eenvoudig gerecht met een zachte smaak. Vroeger werd dit gerecht bij speciale gelegenheden gegeten.
 • Kwas/Kvas: een gegiste drank, gemaakt van zwarte rogge. Het is een drankje dat 1,2 procent alcohol bevat.
 • Kihnu Mark: Wodka van de Estlands vennootschap Remedia. Het drankje bestaat uit veertig procent alcohol. De wodka is genoemd naar het Estse eiland Kihnu .
 • Silgusoust: Sprot met spek en room

Typische Estlandse dranken

 • Frisdrank Linnuse Kali: Een wat chemische frisdrank die eruit ziet als cola. Dit is een van de populairste dranken van Estland.
 • Vana Tallinn: Een romige koffie likeur met een vleugje kaneel. Deze likeur wordt vaak in warme chocolademelk of koffie gedaan.