Eetgewoontes in Denemarken – Deens eten & drinken

Denemarken Smorrebrod eetgewoonte
© Max Handelsman CC2.0

Aan het Deense eten wordt altijd veel zorg besteed. Vooral als er feesten zijn of er bezoek komt, dan duiken de Denen meteen de keuken in om de lekkerste cake en koekjes te gaan bakken voor een uitgebreide koffietafel. Maar ook de maaltijden zijn erg belangrijk in Denemarken. Daarom kun je er overal lekker eten en drinken.

Belasting op vet eten

Wat niet vaak voorkomt is dat er in een land belasting geheven wordt over verzadigde vetten, maar in Denemarken is dit wel het geval. Dit betekent dat de Denen voor de producten die ze kopen extra geld moeten betalen voor elke gram verzadigde vetten dat in dat product voorkomt. In 2011 is deze wet ingesteld, om de toenemende ongezonde levensstijl van de Denen terug te dringen.

Ontbijt  (morgenmad)

Denemarken ontbijtHet Deense ontbijt lijkt erg op het Nederlandse. Het bestaat uit broodjes, belegd met bijvoorbeeld kaas, ham, een lekker eitje en jam. De Denen houden van zoetigheid. Dus zoet beleg is erg welkom bij het Deense ontbijt. Ook zie je tijdens dit ontbijt veel zoete broodjes.

Naast brood eten de Denen ook vaak zuivel en granen, zoals wij wel yoghurt met Muesli, cornflakes of pap eten als ontbijt. In Denemarken is er wat dat betreft erg veel keuze. Je vindt ontbijtzuivel en granen hier in de meest uiteenlopende vormen.

Natuurlijk is drinken bij het ontbijt ook erg belangrijk. Net als in Nederland wordt er ook in Denemarken veel koffie, thee en melk gedronken en ook een lekker vruchtensapje is hier erg populair.

Denemarken lunch eten eetgewoontes
© Ralf Smalkaa CC2.0

Lunch (frokost)

Vanaf 12.00 uur is het alweer lunchtijd in Denemarken. Men neemt hiervoor ruim de tijd, want pas rond 14.00 uur wordt de lunchtafel weer afgeruimd en de werkzaamheden worden dan weer hervat.

Veel Denen eten hun lunch buiten de deur. Ze gaan soms naar een restaurant, maar wat ook erg populair is en een stuk goedkoper is de ‘kro’ of de cafetaria. De ‘kro’ is een  karakteristiek Deens herbergje, waar vooral de populairste gerechten en streekgerechten geserveerd worden.

Een populaire lunchschotel is de ‘platte’. Dit is een bord vol met lekkere hapjes, gemaakt van haring en gefileerde vis en er is natuurlijk het overbekende Smørrebrød. Dit is Deens roggebrood belegd koude vlees of vis en koude groenen. Daarnaast vind je ook kleine worstjes en kaas op het bord en meestal een warm hapje dat geserveerd wordt met brood en boter.

Denemarken eetgewoontes diner
© Jeaneeem CC2.0

Diner (middag)

Dan breekt om 18.00 uur de belangrijkste maaltijd van de dag aan, het diner. In het Deens wordt dit ‘middag’ genoemd, maar wordt toch echt ‘s avonds genuttigd. Net als in Nederland eten de Denen aardappelen, rijst of pasta met groenten en vlees of vis erbij. Vooral het vlees is dan erg belangrijk. Dit is zelfs het hoofdonderdeel van het avondeten. Erg populair is het varkensvlees. De mensen die liever wat minder geld uitgeven eten ook graag worst en gehaktballen. Zoetekauwen als de Denen zijn, bestaat het nagerecht meestal uit een zoet gerecht. Pudding, gebak en ijs zijn In Denemarken populaire nagerechten.

Uit eten in Denemarken

Ook ‘s avonds gaan de Denen graag lekker eten in een restaurant. De meeste restaurantkeukens zijn tussen 18.00 uur en 21.00 uur geopend. In de steden zijn ze vaak tot 22.00 uur geopend, of nog langer.

Het Deense eten telt niet erg veel variatie. In de Deense restaurants wordt vooral veel kalfsvlees en varkensvlees geserveerd, helaas met niet zo veel groenten, al zijn er wel veel verschillende soorten salades bij te krijgen. Populaire voorgerechten zijn hummercocktail, ganzeleverpastei of verschillende soorten soep. De Deense soep lijkt wel weer erg op die van Nederland. Een echt Deense soort soep is de ‘klar suppe med boller’. Dit is een heldere bouillon, waarbij de oppervlakte volledig bedekt is met deegballetjes en gehaktballetjes.

Uit eten in Denemarken restaurant
© Kristoffer TrolleCC2.0

Voor een snelle snack kun je in Denemarken terecht bij de ‘Pølsemand’. Dit is een kraam waar je heerlijke, meestal biologische hotdogs kunt krijgen. Dit is dan weer een goede vervanger voor de Nederlandse snackbar, want die kennen de Denen niet echt.

Noma – het beste restaurant ter wereld

Dit is een wereldberoemd restaurant in de hoofdstad Kopenhagen. Het gebouw waar het restaurant in gevestigd is, is een voormalig pakhuis en het ligt aan de haven. Het restaurant is opgericht in 2004 door Claus Meyer en René Redzepi. Uiteindelijk is het uitgegroeid tot een wereldrestaurant van formaat met 2 Michelinsterren. In totaal is Noma maar liefst 4 keer uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld.

Restaurant Noma Kopenhagen Denemarken
© Håkan DahlströmCC2.0

Gerechten

De eigenaar van Noma, René Redzepi heeft over de hele wereld in diverse restaurants gewerkt als chef-kok, voordat hij eigenaar van Noma werd. Toch vind je bij Noma geen buitenlandse gerechten. De gerechten die hier op de kaart staan, komen voornamelijk uit de omgeving. Een paar ingrediënten die in de gerechten verwerkt worden zijn: IJslands zeewier, vis van de Færøer Eilanden en muskusossen (soort rund) uit Groenland. Het kost wel wat geld, maar als je toch in Kopenhangen bent, is het zeker de moeite waard de bijzondere gerechten van Noma eens te gaan proeven. let er dan wel op dat je al weken van te voren reserveert, anders zul je er niet snel een tafeltje vinden. Noma heeft in totaal 30 koks die stuk voor stuk overuren draaien, om de gast de lekkerste gerechten voor te schotelen, met de meest verse ingrediënten.

Dranken

Wat ook bijzonder is, is het huisbier van Noma. Dit bier wordt met berkensap en brandnetel gekruid. Verder zie je ook dat de gasten hun eigen wijn meenemen. Per 2 personen mag je hier 1 fles meenemen, maar je moet er dan wel een bijdrage voor betalen.