Eetgewoontes in Oostenrijk

Ze zijn in Oostenrijk gek op lekker eten en ze doen dat dan ook regelmatig. Eten en drinken is voor de Oostenrijkers een van de belangrijkste bezigheden en ze maken ook een hele happening van de maaltijd. Het Oostenrijkse eten is best wel veelzijdig. Dat komt doordat Oostenrijk uit verschillende (vroegere) landen en staten is ontstaan. Er zijn dan ook heel veel verschillende typisch Oostenrijkse gerechten.

Oostenrijks eten

Het eten in Oostenrijk kan heel verschillend zijn, maar overal wordt er stevige kost gegeten. Meestal beginnen de Oostenrijkers met een soepje en daarna een flink stuk vlees (vaak wild) met aardappels of pasta en heerlijke gemengde salades. Groentes worden vaak van het land gehaald en samen met een aardappelsalade gegeten. Na het eten volgt nog een Oostenrijks, meestal zoet nagerecht.

Uit eten in Oostenrijk

Oostenrijk uit eten restaurant

Oostenrijkers gaan vaak uit eten. Uit eten gaan is in Oostenrijk ook vrij goedkoop, en de kwaliteit is prima. Het is overigens echt de moeite waard om voorbij te gaan aan de (vooral voor toeristen) obligate Wiener Schnitzel en eens een ander traditioneel Oostenrijks gerecht te proberen. In iedere regio heeft men andere gerechten, en ze zijn over het algemeen echt de moeite waard. Overleg rustig met de bedienden van het restaurant welke maaltijd voor jou het meest geschikt zou zijn. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ook de populairdere gerechten ook van prima kwaliteit zijn.

Würstelstand

Oostenrijk worst eten Wurststand

In Wenen en andere grote Oostenrijkse steden heb je op verschillende plaatsen een Würstelstand. Dit is een klein worstkraampjes waar Oostenrijkers verschillende soorten kopen om het vervolgens lekker ‘uit het vuistje’ weg te eten. Populaire worstsoorten die je hier kunt krijgen zijn Frankfurter wurst, Bauernwurst (boerenworst), Hongaarse debrecziner, Bratwurst (braadworst), Käsekrainer, een worst met kaas en Leberkäse (gebakken leverkaas). Deze worst wordt altijd geserveerd met een stuk vers brood.

Weens koffiehuis
Oostenrijk koffiehuis koffie gebak thee

Oostenrijkers zijn echte koffieleuten. Door het hele land vind je koffiehuizen, maar ze zijn rond 1900 ontstaan in Wenen. Tegenwoordig zijn er alleen al in Wenen ruim 500 koffiehuizen te vinden. Mensen die alleen zijn, maar graag mensen om zich heen hebben, gaan hier vaak koffiedrinken. Maar ook andere mensen vinden het gezellig om de huiselijke sfeer van een koffiehuis op te zoeken, om hier gezellig een kopje koffie te drinken. Er zijn hier genoeg kranten te vinden, zodat je in het koffiehuis even lekker met een heerlijke kop koffie onderuit kunt zitten genieten van een krantje. Verder vind je hier ook vaak schaakborden en spelkaarten en een biljarttafel, waar je je ook prima mee kunt vermaken.

Beisl
Dit is een eetcafé waar Oostenrijkers graag komen voor een heerlijke maaltijd. Door de verschillende tradities van het koken die afkomstig zijn uit verschillende Midden Europese landen, is de Weense keuken ontstaan en later gemoderniseerd. Vroeger was de Weense keuken erg calorierijk met de Wiener Schnitzel, rundvlees en orgaanvlees in saus. Dan had je ook nog de Knoedels en pannenkoeken. Tegenwoordig zijn deze gerechten nog steeds populair maar wel aangepast aan de moderne tijd en ze worden veel geserveerd in deze Beisls.

Heurige
Heel populair is ook de Heurige. Dit is een sfeervol restaurantje, dat bekend staan om de schilderachtige binnenplaats en prachtige tuin. Hier worden veel soorten wijn geserveerd, met verschillende lekkere snacks. Deze Heurigen zijn vaak te vinden bij oude wijndorpjes aan het Wienerwald, in het Noordwesten van Wenen.

Maaltijden door de hele dag

Oostenrijk terras

Zoals overal worden ook in Oostenrijk verschillende maaltijden, verspreid over de hele dag genuttigd. Ze zijn daarin vrij conventioneel, en houden redelijk vast aan de standaard 3 maaltijden per dag, plus wat tussendoortjes.

Ontbijt

Oostenrijkers beginnen hun dag met een redelijk licht ontbijt. Ze eten vaak broodjes met zoet broodbeleg, zoals diverse jamsoorten en honing. Tijdens het ontbijt drinken deze zoetekauwen meestal koffie, thee of vruchtensap.

Lunch

Als lunch wordt er meestal een warme 3-gangenmaaltijd genuttigd. Die warme maaltijden zie je vaak ‘s winters op de skipistes in de berghutten. Maar ook een stevige koude maaltijd met o.a. brood, is een erg populaire lunch bij de Oostenrijkers. Vaak krijg je dan een bord voor je, vol met vers gebakken boerenbrood, boter, spek, harde worst, kaas, sla, augurk en een pittige soort mierikswortel (Kren). Dit koude gerecht wordt ook wel ‘(Brettl)jause’ genoemd. Daarbij wordt vaak schnaps of obstler gedronken

Jause (tussendoortje)

Oostenrijk Kaiserschmarrn gerecht

Jause kan dus een koud lunchgerecht zijn, maar het kan ook een tussendoortje zijn, dat rond 16.00 uur genuttigd wordt door de Oostenrijkers. Dan is het koffietijd, waarbij men samen vooral van heerlijke koffie en gebak geniet. In de Oostenrijkse bergen tref je op de almen vaak Jausenstations aan. Dit zijn eenvoudige eetgelegenheiden waar men koffie, thee, een sapje maar natuurlijk ook een biertje kan drinken, in combinatie met een eenvoudige maaltijd of tussendoortje.

  • Kaiserschmarrn
    Iedereen die ooit eens in Oostenrijk is geweest, zal de Kaiserschmarrn wel kennen. Dit populaire tussendoortje (of lunchgerecht) staat op de menukaart van bijna iedere bergrestaurant, berghut en Jausenstatiotion. Het recept is eeuwenoud, en voedzaam. Vraag daarom gerust om één Kaiserschmarrn en twee vorken, als je met zijn tweetjes bent.  Kaiserschmarrn lijkt een beetje op de pannenkoek, maar is wat luchtiger en zoeter. Meestak wordt een Kaiserschmarrn geserveerd met poedersuiker, en een schaaltje vruchten compote of appelmoes mag ook niet ontbreken. Iedere kok bereidt een Kaiserschmarrn weer iets anders, zodat ze overal weer een beetje anders zijn.

Diner

Aan het einde van de dag wordt het tijd voor de belangrijkste maaltijd voor de Oostenrijkers. Vanaf 18.00 uur begint men hier aan het avondeten. Dit diner bestaat meestal uit 3 gangen, met soep als voorgerecht.

Soep

Oostenrijk soep eten

Oostenrijkers zijn gek op soep. Er zijn dan ook veel verschillende soorten soep te krijgen. Naast de goulash soep is ook de frittatensoep heel populair in dit land. Dit laatste is een heldere vleesbouillon met in smalle reepjes gesneden flensjes. Wat zwaarder is de goulashsoep, die gevuld is met hacheevlees, stukjes aardappel en tomatenpuree. Verder zie je op het platteland ook vaak backerbsensuppe op het menu staan. Deze backerbsen zijn een soort van gebakken, luchtige deegbolletjes, zeg maar de Oostenrijkse versie van croutons.

Hoofdgerecht

Na het voorgerecht volgt natuurlijk het hoofdgerecht. Dit bestaat meestal uit een stuk vlees of vis, met aardappelen en/of pasta. Dan wordt er als extra bijgerecht ook vaak een (kartoffel)salade bij geserveerd en verse groenten uit de tuin. Houd er rekening mee dat een salade in Oostenrijk vaak rijkelijk is voorzien van azijn. Als je daar niet van houdt, kun je dat natuurlijk even aangeven.

Populaire hoofdgerechten

Wiener Schnitzel - Oostenrijks eten

Op de Oostenrijkse menukaarten staan niet alleen regionale gerechten. Als je daar niet zo snel uit kunt kiezen, zul je ook steevast een aantal van de populairste gerechten zien staan die absoluut de moeite waard en smakelijk zijn.

  • Tiroler Gröstl
    Dit is een populaire aardappel/groenteschotel in Oostenrijk. Verschillende soorten groenten worden hier gemengd met aardappels en heerlijk uitgebakken spekjes. Bovenop ligt een gebakken eitje. Dit is een gerecht dat kinderen ook lekker vinden en dus een goed alternatief voor een kindermenu is.
  • Schnitzel
    Wat vlees betreft is schnitzel wel het meest populair in Oostenrijk. Ook hiervan zijn er verschillende soorten. Het populairst zijn de Wieerschnitzel, wat van origine een dunne, gepaneerde kalfsoester is. Maar ook de Cordon Blue en de zigeunerschnitzel zijn populair. Wie niet zo van gepaneerde (en vaak ook gefrituurde) gerechten houdt en er liever ook een sausje en champignons bij heeft, kan ook voor een jägerschnitzel kiezen.
  • Forel
    Forel is een erg geliefde vissoort die in Oostenrijk zowel gebakken, gerookt als gegrilld wordt gegeten. Meestal worden er patates frites en een salade bij geserveerd.

Nagerecht

Oostenrijk apfelstrudelTot slot geniet men nog na van de overheerlijke zoete nagerechten. Oostenrijk staat bekend om haar heerlijk warme en zoete deegwaren. Amandelen, noten, chocolade en vruchtencompotes worden vaak in combinatie met deeg en veel eieren bereid. Wie na het hoofdgerecht zijn buik nog niet vol heeft, heeft dat na een Oostenrijks nagerecht ongetwijfeld wél.

  • Knödel
    Erg populair zijn de van kwarkdeeg gemaakte zoete knödel. Deze knödel worden gevuld met abrikozen, pruimen of kersen.
  • Pannenkoeken
    Dan zijn er ook nog de Oostenrijkse pannenkoeken, zoals de in kleine stukjes gesneden Kaiserschmarren met compote.
  • Gebak
    Natuurlijk kunnen we de overbekende Apfelstrudel niet vergeten. Dit gebak is gemaakt van fijn bladerdeeg met een heerlijke appelvulling en wordt vaak geserveerd met vanillesaus. Dan worden er ook verschillende taarten gegeten, zoals o.a. de bekende Wiener Sachertorte.