typisch duits eten

Onder typisch Duits eten en drinken verstaan veel Nederlanders meestal bier en braadworst. Maar het echte Duitse eten omvat veel meer dan dat. Voor Duitsers is eten echt een traditie. Ze houden in Duitsland nu eenmaal heel erg van lekker en goed eten en drinken. Duitsers vinden de kwaliteit van hun eten dan ook heel belangrijk. Duitsland is bovendien een land met veel uiteenlopende, traditionele gerechten en tradities. Er valt dus heel wat te schrijven over de eetgewoontes in Duitsland, en over typisch Duitse eten. Op deze pagina vertellen wij je wat meer over die Duitse eetgewoontes.

Zie ook deze bijbehorende pagina’s:

koken & tafelen algemeen

Typisch Duits eten

Eigenlijk is er in Duitsland maar weinig dat we typisch Duits eten kunnen noemen. Het Duitse eten is namelijk vrij veelzijdig. Elke deelstaat heeft  zijn eigen specialiteiten en eetgewoontes. Daarom is de term ‘typisch Duits eten’ niet helemaal correct. De favoriete en typische Duitse gerechten en recepten zijn in iedere deelstaat en regio namelijk weer anders. Wat dat betreft bestaat er eigenlijk geen typisch Duits eten. Maar welk traditioneel of regionaal gerecht je in Duitsland ook voorgeschoteld krijgt, het smaakt over het algemeen prima!

Bratwurst

Worst eten Duitsland

Worst blijft in Duitsland onverminderd populair

Worst is in Duitsland altijd al heel populair geweest. De bekendste soorten zijn de Göttinger en de Regensburger braadworst.  Wat ook heel populair is, is de Thüringse roodworst, een soort bloedworst. De braadworst wordt gegrild en gekruid met marjolein. Dan is er ook nog de Berlijnse curryworst. Deze worst kun je al voor heel weinig geld krijgen. Het wordt in stukjes gesneden, geserveerd op een stukje karton. Verder wordt het extra op smaak gemaakt met currysaus en kerriepoeder. Af en toe wordt de curryworst geserveerd op een broodje, met gebakken uitjes erbij, naast de currysaus en kruiden. Ook de Frankfurter worst is heel populair.

Drinken: bier, wijn en schnapps

Zoals gezegd houden de Duitsers wel van een lekker drankje. ’s Avonds na het eten gebeurt het regelmatig dat ze nog even gezellig bij elkaar gaan zitten om nog even gezellig na te borrelen. Ook na een zakelijke afspraak in Duitsland wordt de zakenrelatie vaak meegenomen naar een café om de bespreking op een informele manier af te sluiten.

Bier

oktoberfest bierfestBier is in Duitsland wel het meest populaire drankje. Een beroemde biersoort is natuurlijk het bockbier. Deze wordt bij de net zo beroemde bockworst gedronken. Duitsland kent een groot aantal bierbrouwerijen, zowel regionaal als lokaal. Daarnaast zijn er ook een anatal grote bierbrouwereijen die een landelijke afzet hebben. Enkele bekende Duitse biermerken zijn: Warsteiner, Bitburger, Beck’s, Diebels en Veltins. In de meeste cafés kun je ook één van de vele locale biersoorten krijgen. Elke Duitser vindt zijn eigen biersoort uit de streek het beste. Er kunnen tussen de Duitsers dan ook pittige discussies over de beste biersoort ontstaan.

Wijn

Naast bier is wijn ook een heel populaire drank in Duitsland. Duitsland heeft in totaal maar liefst 13 wijngebieden. Er zijn Duitse wijnen zijn die niet zo bekend zijn, maar Duitsland heeft ook een aantal heel populaire en goede wijnsoorten. Ondanks de vrij noordelijke ligging is Duitsland een behoorlijk grote wijnproducent. Het betreft overwegend witte wijn, maar er zijn ook prima rode Duitse wijnen. De wijnen die langs de Moezel en Rijn worden geproduceerd zijn de bekendste, maar er komen ook uitstekende wijnen uit voormalig Oost-Duitsland.

Typisch Duits zijn de specifieke wijnbars die je in Duitsland kunt vinden. Dit zijn de zogenaamde Weinstuben. Naast het feit dat je hier terecht kan voor een lekker wijntje, kun je hier ook een eenvoudige, maar goede maaltijd krijgen en het is helemaal niet duur.

Jenever en schnapps

Naast bier wordt ook jenever gedronken: Een populaire soort is Schinkenhäger. Vooral in Westfalen is dit drankje heel geliefd. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de Shinkenhäger bij verschillende soorten ham gedronken, zoals zwartgerookte ham uit het Zwarte Woud of Ammerländer ham. Deze laatste soort is gerijpt boven beuken- en essenhout. Als algemene benaming voor zo’n borreltje gebruiken de Duitsers meestal het woord ‘schnapps’.

Koffie

Koffie is in Duitsland een heel geliefde drank. De Duitse koffie smaakt anders dan de Nederlandse koffie. De samenstelling van de ingrediënten is anders en de Duitse koffie is ook wat sterker. Veel Duitsers kopen koffiebonen bij een koffiewinkeltje en laten ze in de winkel vers malen. In Duitsland is koffie veel duurder dan in Nederland, maar dan heb je ook wel wat!

Gebak

Duitsland is hét land van het gebak. De term ‘Kaffee und Kuchen’ is er dan ook heel populair. Overal waar je komt, vind je wel een banketbakkerswinkel, met vitrines die vol gebak staan. Duitsers zijn er dan ook gek op. Populaire soorten gebak zijn: Schnecken (kaneelbroodjes), Quarkhörnchen (kwarkcroissant), Streuselkuchen (kruimelgebak), Obstkuchen (vruchtengebak) en natuurlijk de Sachertorte (chocoladetaart), die oorspronkelijk uit Oostenrijk komt.

Dan is er ook nog de hartige Brezel, oftewel Pretzel. Dit is een grote zoute krakeling. Deze wordt vers gebakken en is meestal nog warm als hij gekocht word.

Brood

Duitsers zijn gek op brood. In Duitsland zijn dan ook veel verschillende soorten brood te krijgen. Zuurdesembrood wordt in Duitsland standaard gebruikt. Zuurdesembrood is donker brood, dat gemaakt is van zuurdeeg. Door dit zuurdeeg is het brood lang houdbaar. Het brood heeft een stevige smaak en is vooral geschikt voor hartig beleg. Het is wel brood waar je van moet houden. Gelukkig kun je altijd nog uitwijken naar de vele andere soorten brood en broodjes.

Zoals de meeste mensen wel weten, worden de harde broodjes ‘Brötchen’ genoemd, maar in het zuiden van Duitsland heten ze ‘Semmeln’ en in Berlijn en Hamburg hebben ze er weer een andere naam voor. Daar noemt men ze ‘Schrippen’.

Uit eten in Duitsland

In Duitsland is uit eten gaan bijna goedkoper dan zelf eten koken. Als er in een Duits restaurant een hoofdgerecht op de kaart staat dat meer kost dan 15 euro, is dat volgens de Duitsers al duur.

Het eten in restaurants is bovendien vaak ook nog beter. En die lage prijzen tref je niet alleen in de goedkopere eetcafés maar ook in fatsoenlijk restaurants, waar alles netjes en verzorgd is.

Openingstijden cafés en restaurants

In de grote steden gaan de meeste cafés om 10.00 uur open. Sommigen gaan dan weer aan het einde van de middag dicht. De meeste restaurants gaan ’s middags pas rond lunchtijd open, Ze sluiten soms tussen 15.00 uur en 18.00 uur om daarna voor het avondeten weer open te gaan.

De meer speciale restaurants gaan meestal pas voor het diner open. De meeste mensen in Duitsland eten ’s avonds pas om 20.00 uur en na het eten nemen ze nog even de tijd om gezellig met elkaar na te borrelen.

Cookinglife.nl

Typisch Duitse gerechten met KerstmisDuitse kerstkoekjes

Rond de kerst bakken de Duitsers zelf vaak speciale kerstkoekjes. Dit zijn Plätzchen. Er zijn verschillende soorten van deze koekjes, zoals: Haselnußkugeln, Schneeflöckchen, Vanillekipferl, Wiener Herzen en Zimtsterne.

Daarnaast wordt op kerstmarkten altijd veel zoetigheid verkocht. Lebkuchen, kerstmannen, marsepeinen aardappeltjes zijn populaire zoetigheden die je op de Duitse kerstmarkt kunt vinden. Verder worden er ook veel gepofte tamme kastanjes verkocht en natuurlijk mag de braadworst niet ontbreken.

Aangezien in Duitsland de hoofdmaaltijd in de middag is, wordt de warme kerstmaaltijd ook in de middag genuttigd. Een populair kerstgerecht in Duitsland is ‘Gänsebraten mit Thüringer Klössen’. Dit is in de oven gebraden gans met aardappelbolletjes. De gans wordt dan in een  speciale ovenpan gebraden. Deze gans past precies helemaal in de pan. Op deze manier wordt hij in de oven rondom lekker bruin en knapperig gebakken.

Kerstkarper

In restaurants wordt met de kerst vaak kerstkarper geserveerd. Dit is een stoofschotel, waarbij de karper met wat groenten en vaak een beetje fruit wordt gaargestoofd in wijn, room en gesmolten boter.