Duits eten – Eetgewoontes in Duitsland

Wat is dat eigenlijk, Duits eten? De meeste Nederlanders denken bij typisch Duits eten en drinken vooral aan bier, braadworst, schnitzel en zuurkool. Maar het omvat zo veel meer. Er zijn in Duitsland bijvoorbeeld ontzettend veel regionale gerechten. Voor de Duitsers is eten een soort van traditie en dat merk je aan hun eetgewoontes. Ze houden in Duitsland echt heel erg van lekker en goed eten. Ze drinken daar ook graag een goed biertje of wijntje bij. Ook vinden de Duitsers de kwaliteit van hun eten erg belangrijk.

Grote regionale verschillen qua eten en eetgewoontes

Duitsland is een Bondsrepubliek, die bestaat uit zestien deelstaten. Al die Duitse deelstaten hebben hun eigen tradities en eetgewoontes. Ook de vroegere scheiding tussen West- en Oost-Duitsland is nog steeds van invloed. Wie een traditioneel gerecht in het oosten van Duitsland bestelt, krijgt van de ober soms de reactie dat dit een echt ‘Ostdeutsches Gericht’ is. Dat zijn vaak de meer sobere en conventionele gerechten want zo goed hadden ze het niet in het voormalige Oost-Duitsland. Door die deelstaten en de geschiedenis is Duitsland een land met veel uiteenlopende, traditionele gerechten en tradities. Er valt dus heel wat te vertellen over het Duitse eten en drinken, wat wij dan ook graag doen.

‘Smakelijk eten’ in het Duits

Uiteraard is het wel zo handig als je weet hoe je ‘smakelijk eten‘ in het Duits zegt. In Duitsland zegt men dan ‘Guten Appetit‘ (afgeleid van het Franse ‘Bon Appetit’) , en soms heel eenvoudig ‘Mahlzeit‘ (‘geniet van uw maaltijd’).

Wild, vis en paddenstoelen

Waar wij Nederlanders vaak aan moeten wennen, is het feit dat Duitsers veel vis eten dan wij gewend zijn. In veel regio’s, zoals het Teutoburger Wald, zijn ze ook gek op allerlei soorten paddenstoelen (‘Pilzen’). Als je daar niet van houdt, moet je goed opletten wat je bestelt want de kans is groot dat de kok er anders genoeg van op je bordje doet. Ook het eten van wild, iets wat we in Nederland steeds ‘fouter’ vinden, is in Duitsland – net als jagen – nog heel populair. Het wildseizoen begint medio oktober en loopt door tot aan de winter. Verder zijn de Duitsers ook gek op asperges. In het voorjaar zie je overal langs de weg het bordje ‘Spärgel’ staan, het Duitse woord voor asperges. De Duitsers eten asperges het liefst op de authentieke wijze, met ham of zalm.

Typisch Duits eten

Door die grote regionale verschillen is er in Duitsland maar weinig dat we typisch Duits eten kunnen noemen.  Elke deelstaat heeft  zijn eigen specialiteiten en eetgewoontes. Daarom is de term ’typisch Duits eten’ niet helemaal correct. Maar welk traditioneel of regionaal gerecht je in Duitsland ook voorgeschoteld krijgt, het smaakt over het algemeen prima!

Typisch Duits eten: een broodje braadworst

Braadworst uit de Wurstbude

Worst is in Duitsland altijd al heel populair geweest. Je kunt bijna overal wel een broodje ‘Bratwurst’ kopen. Niet alleen in de meeste cafés, restaurants en snackbars (die daar ‘Imbiss’ of Schnellimbiss’ heten) maar er zijn ook echte worstenstalletjes, die Wurstbude heten. Soms zijn dit vaste standplaatsen maar soms zijn het ook handelaren die er meer rondlopen. Als je er ook frites (‘Pommes’) bij wilt, dan moet je doorgaans bij een Imbiss of restaurant zijn. De naam ‘Bratwurst’ is een beetje misleidend want ze worden bij voorkeur niet gebraden maar gegrilld. Dan zijn ze veel knapperiger en minder vet. Natuurlijk hoort daar ook een lekker biertje bij. De bekendste soorten braadworst zijn de Currywurst. Ook de Bockwurst, Frankfurter, Göttinger en de Regensburger braadworst zijn populair. De Thüringer Rotwurst is voor ons even wennen, deze doet denken aan een soort bloedworst, die wordt gekruid met marjolein. De Currywurst, die van oorsprong uit Berlijn komt, kun je bijna overal krijgen. Hij wordt in stukjes gesneden en geserveerd op kartonnen bordje. Hij wordt het extra op smaak gemaakt met currysaus, gebruite uitjes en kerriepoeder. Maar je kunt braadworsten in Duitsland ook op een broodje krijgen, net wat je wilt. Soms is dat een wit broodje, soms een snee Duits brood. Als je een Bratwurst bestelt, wordt meestal ook gevraagd of je er een beetje zuurkool (Sauerkraut) bij wilt. Die geeft een lekker fris contrast met het pittige worstje en de mosterd.

Duitsland drinken bier bierpul Beieren

Drinken: bier, wijn en schnapps

Zoals gezegd houden de Duitsers wel van een lekker drankje. ’s Avonds na het eten gebeurt het regelmatig dat ze nog even gezellig bij elkaar gaan zitten om nog even gezellig na te borrelen. Ook na een zakelijke afspraak in Duitsland wordt de zakenrelatie vaak meegenomen naar een café om de bespreking op een informele manier af te sluiten.

Bier

Bier is in Duitsland wel het meest populaire drankje. De Duitsers drinken hun eerste biertje vaak al rond lunchtijd, in de weekend soms al eerder. Duitsland kent een groot aantal bierbrouwerijen, zowel regionaal als lokaal. Daarnaast zijn er ook een aantal grote bierbrouwerijen die een landelijke afzet hebben zoals Warsteiner, Bitburger, Beck’s, Diebels en Veltins. In de meeste cafés kun je bijna ook een van de vele locale biersoorten krijgen. Elke Duitser vindt zijn eigen biersoort uit de streek het beste. Er kunnen tussen de Duitsers dan ook pittige discussies over de beste biersoort ontstaan. Als je in Duitsland een glas bier besteld, krijg je standaar een groot glas van een halve liter. Dat is voor de gemiddelde Nederlander even wennen. Als je geen ‘Grosses Bier’ wilt, kun je natuurlijk ook een ‘Kleines Bier’ bestellen. Dat krijg je meestal een glas van 0,3 liter. Als jouw voorkeur naar een witbier uitgaat, vraag dan naar een Weizenbier, dat lijkt daar qua smaak het meest op. Een Radler is in Duitsland – met uitzondering van de zuidelijke deelstaten – wat minder gangbaar. Een ‘Radler 0.o’ is nóg zeldzamer. En ook de Duitsers hebben de laatste jaren het alcoholvrije bier ontdekt, wat steeds vaker en ook in steeds meer soorten verkrijgbaar is.

Wijn

Naast bier is wijn ook een heel populaire drank in Duitsland. Duitsland heeft in totaal maar liefst 13 wijngebieden. Er zijn Duitse wijnen zijn die niet zo bekend zijn, maar Duitsland heeft ook een aantal heel populaire en goede wijnsoorten. Ondanks de vrij noordelijke ligging is Duitsland een behoorlijk grote wijnproducent. Het betreft overwegend witte wijn, maar er zijn ook prima rode Duitse wijnen. De wijnen die langs de Moezel en Rijn worden geproduceerd zijn de bekendste, maar er komen ook uitstekende wijnen uit voormalig Oost-Duitsland.

Typisch Duits zijn de specifieke wijnbars die je in Duitsland kunt vinden. Dit zijn de zogenaamde Weinstuben. Naast het feit dat je hier terecht kan voor een lekker wijntje, kun je hier ook een eenvoudige, maar goede maaltijd krijgen en het is helemaal niet duur.

Jenever en schnapps

Naast bier wordt ook jenever gedronken: Een populaire soort is Schinkenhäger. Vooral in Westfalen is dit drankje heel geliefd. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de Shinkenhäger bij verschillende soorten ham gedronken, zoals zwartgerookte ham uit het Zwarte Woud of Ammerländer ham. Deze laatste soort is gerijpt boven beuken- en essenhout. Als algemene benaming voor zo’n borreltje gebruiken de Duitsers meestal het woord ‘schnapps’.

Koffie

Koffie is in Duitsland een heel geliefde drank. De Duitse koffie smaakt anders dan de Nederlandse koffie. De samenstelling van de ingrediënten is anders en de Duitse koffie is ook wat sterker. Veel Duitsers kopen koffiebonen bij een koffiewinkeltje en laten ze in de winkel vers malen. In Duitsland is koffie veel duurder dan in Nederland, maar dan heb je ook wel wat!

Duitsland koffie gebak

Gebak

Duitsland is hét land van het gebak. De term ‘Kaffee und Kuchen’ is er dan ook heel populair. Overal waar je komt, vind je wel een konditorei, met vitrines die vol overheerlijk gebak staan. Duitsers zijn er dan ook gek op. Populaire soorten gebak zijn: Schnecken (kaneelbroodjes), Quarkhörnchen (kwarkcroissant), Streuselkuchen (kruimelgebak), Obstkuchen (vruchtengebak) en natuurlijk de Sachertorte (chocoladetaart), die oorspronkelijk uit Oostenrijk komt.

Dan is er ook nog de hartige Brezel, oftewel Pretzel. Dit is een grote zoute krakeling. Deze wordt vers gebakken en is meestal nog warm als hij gekocht word.

Brood

Duitsers zijn gek op brood. In Duitsland zijn dan ook veel verschillende soorten brood te krijgen. Zuurdesembrood wordt in Duitsland standaard gebruikt. Zuurdesembrood is donker brood, dat gemaakt is van zuurdeeg. Door dit zuurdeeg is het brood lang houdbaar. Het brood heeft een stevige smaak en is vooral geschikt voor hartig beleg. Het is wel brood waar je van moet houden. Gelukkig kun je altijd nog uitwijken naar de vele andere soorten brood en broodjes.

Zoals de meeste mensen wel weten, worden de harde broodjes ‘Brötchen’ genoemd, maar in het zuiden van Duitsland heten ze ‘Semmeln’ en in Berlijn en Hamburg hebben ze er weer een andere naam voor. Daar noemt men ze ‘Schrippen’.

Duitsland restaurant uit eten terras

Uit eten in Duitsland: restaurants, eetcafés, stubes en nog veel meer

In Duitsland is uit eten gaan bijna goedkoper dan zelf eten koken. Als er in een Duits restaurant een hoofdgerecht op de kaart staat dat meer kost dan 15 euro, is dat volgens de Duitsers al duur.

Het eten in restaurants is bovendien vaak ook nog beter. En die lage prijzen tref je niet alleen in de goedkopere eetcafés maar ook in fatsoenlijk restaurants, waar alles netjes en verzorgd is.

Openingstijden cafés en restaurants

In de grote steden gaan de meeste cafés om 10.00 uur open. Sommigen gaan dan weer aan het einde van de middag dicht. De meeste restaurants gaan ’s middags pas rond lunchtijd open, Ze sluiten soms tussen 15.00 uur en 18.00 uur om daarna voor het avondeten weer open te gaan.

De meer speciale restaurants gaan meestal pas voor het diner open. De meeste mensen in Duitsland eten ’s avonds pas om 20.00 uur en na het eten nemen ze nog even de tijd om gezellig met elkaar na te borrelen.

Cookinglife.nl

Typisch Duitse gerechten met Kerstmis

Ook rond de kerst is er veel typisch Duits eten. Zo bakken de Duitsers zelf vaak speciale kerstkoekjes. Dit zijn Plätzchen. Er zijn verschillende soorten van deze koekjes, zoals: Haselnußkugeln, Schneeflöckchen, Vanillekipferl, Wiener Herzen en Zimtsterne. Daarnaast wordt op kerstmarkten altijd veel typisch Duits eten verkocht, al zijn ze dan wel gek op zoetigheid. Lebkuchen, kerstmannen en marsepeinen aardappeltjes zijn populaire zoetigheden die je op de Duitse kerstmarkt kunt vinden. Verder worden er ook veel gepofte tamme kastanjes verkocht en natuurlijk mag de braadworst niet ontbreken. Aangezien in Duitsland de hoofdmaaltijd in de middag is, wordt de warme kerstmaaltijd ook in de middag genuttigd.

Gänsebraten photo
Photo by a.fiedler cc

Gänsebraten mit Thüringer Klössen

Een populair kerstgerecht in Duitsland is ‘Gänsebraten mit Thüringer Klössen’. Dit is in de oven gebraden gans met aardappelbolletjes. De gans wordt dan in een  speciale ovenpan gebraden. Deze gans past precies helemaal in de pan. Op deze manier wordt hij in de oven rondom lekker bruin en knapperig gebakken.

Kerstkarper

In restaurants wordt met de kerst vaak kerstkarper geserveerd. Dit is een stoofschotel, waarbij de karper met wat groenten en vaak een beetje fruit wordt gaargestoofd in wijn, room en gesmolten boter.