Eetgewoontes in Noorwegen

noorse maaltijden

Het Noorse eten lijkt veel op het eten dat de keukens in de omringende landen wordt bereid, zoals het eten in Zweden en Finland. Maar ondanks dat heeft Noorwegen ook diverse eigen culinaire creaties. Normaal gesproken eten Noren vier keer per dag. Naast het ontbijt, de lunch en het avondeten, eten ze ’s avonds nog een heel lichte maaltijd.

Ontbijt

noorwegen-brodenNet als wij eten de Noren ook heel veel brood. Er zijn in Noorwegen heel veel verschillende soorten brood te koop. Op de zak kun je meestal lezen welke meelsoorten er voor het bakken van het brood is gebruikt. Witbrood wordt ‘loff’ genoemd en dan is er ook nog het bruinbrood. Van dit bruinbrood zijn er vooral veel verschillende soorten.

Wat Noren als ontbijt ook graag eten, in plaats van brood is gekookte pap, cornflakes of muesli met yoghurt.

Broodbeleg

Net als wij eten de Noren ook pindakaas, salami, chocoladepasta en jam op brood, maar er is natuurlijk ook ’typisch Noors’ beleg.  Maar ook vis kan bij het Noorse ontbijt niet ontbreken.

Lunch

Noorwegen lunchNoren lunchen meestal tussen 11.30 uur en 12.30 uur, ze nemen hun eigen lunch mee naar hun werk of naar school. Deze lunch bestaat uit belegde boterhammen en wat fruit. Omdat de Noren hun eigen brood zelf snijden, bestaan de boterhammen uit dikkere sneetjes. Dit is ook de reden dat de Noren hun boterham niet dubbel eten. Om te voorkomen dat bij het stapelen in de broodtrommel het broodbeleg en het brood aan elkaar gaan plakken, legt men vetvrije papiertjes tussen de boterhammen.

Voor de mensen die toch geen eten meegenomen hebben, zijn er op straat en in de kiosken broodjes te koop en in de kantines van bedrijven kan men zelfs een warme lunch kopen.

Diner

Noorwegen dinerAls de Noren ’s avonds gaan eten, dan beginnen ze direct te eten op het moment dat er is opgeschept. Er wordt met eten niet op elkaar gewacht en ‘eet smakelijk’ is iets wat de Noren ook niet kennen.

Maar als het eten op is vinden de Noren het wel belangrijk om te bedanken voor het eten.  De Noorse diners lijken verder veel op wat wij in Nederlands gewend zijn.

Kvelds: extra avondmaaltijd

Noorwegen eetgewoontesEigenlijk kun je deze maaltijd niet echt een maaltijd noemen, het is namelijk een extra hapje dat ‘s avonds genuttigd wordt. De kvelds wordt niet altijd genuttigd, dat hangt meestal van de gewoontes van de familie af. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met het tijdstip van het normale avondeten.

Vis

Noorwegen visgerechtAls je langs de Noorse kust rijdt, zie je daar regelmatig vis hangen. Hier wordt de vis na de vangst gedroogd. Gedroogde vis wordt allereerst een tijdje in water geweekt. Daarna wordt het verwerkt in verschillende gerechten, zoals soep of eenpansgerechten. 2 van de meest populaire soorten gedroogde vis zijn klippfisk, dit is gezouten kabeljauw. De tweede soort gedroogde vis is tørrfisk. Ook dit is kabeljauw, maar dan nìet gezouten. Deze vis werd vroeger op platte rotsen in de zon gelegd om te drogen.

Walvis

Als enige land in de wereld is walvisvangst in Noorwegen officieel toegestaan. Elk jaar stelt de Noorse regering het aantal walvissen vast dat gevangen mogen worden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de walvis uit gaat sterven. Mei is de maand dat de walvissen in de Noorse zeeën gevangen worden. Het vlees van deze dieren vind je in het vriesvak van de Noorse supermarkten of bij de visboeren.

Vooral in het noorden van Noorwegen wordt het walvisvlees het meest gegeten. De Noorse regering is druk bezig met het verspreiden van voorlichting over de lekkere smaak en de gezondheid van walvissen, zodat dit vlees nog meer op de Noorse menu’s in andere delen van het land te vinden is.

Kerstmaal

In Noord en Zuid Noorwegen wordt er standaard op kerstavond lever gegeten van kabeljauw. In het noorden van het fjordengebied eten ze liever gerechten met gedroogde vis. En in de rest van het Fjordengebied is gerookte lamsrib heel populair. Noorwegen appeltaartAan deze lamsrib zit een heel lekker vetrandje. Over het algemeen zijn de kerstdiners in Noorwegen heel uitgebreid, maar ze worden ook goed gezouten.

Tijdens de kerst wordt er ook volop taart gegeten. Er kunnen wel 7 verschillende taarten op tafel gezet worden, die ook nog eens door de mensen zelf gemaakt worden. Dit zelf maken van die taarten is een echte Noorse traditie voor de kerst.

Uit eten en drinken

Noorwegen seafoodEten en drinken in Noorwegen is behoorlijk duur. Om het allemaal zo goedkoop mogelijk te houden is het verstandig je eten en drinken zelf in te kopen en klaar te maken. Maar er zijn nog wel plekken waar alles iets goedkoper is. In de konditoreien in Noorwegen kun je nog wel broodjes of andere lekkernijen kopen voor een betaalbare prijs. Daarnaast vind je op straat verschillende eetkraampjes (‘gatekjokken’) met niet te dure hapjes. De Noorse ‘kafeterias’ zijn wel weer wat duurder, maar daar krijg je dan ook wel weer wat voor terug. Het is nl. ook uitgebreider en gezonder. Ze serveren eenvoudige, maar wel voedzame maaltijden.

 

 

© CCC foto 1: Flickr – Tore Urnes
© CCC foto 2: Flickr – Andrew Bowden
© CCC foto 3: Flickr – Jacob Bøtter

© CCC foto 4: Flickr – Sami Keinänen
© CCC foto 5: Flickr – Emma Maria
© CCC foto 6: Flickr  – Paul Miller
© CCC foto 7: Flickr – Bernt Rostad