paastafel versieren decoreren dekkenPasen! Het duurde even, maar eindelijk is het zover. Eindelijk kunnen we weer Pasen vieren! Dat betekent eieren versieren, verstoppen en eten. Maar natuurlijk ook lekker eten. En bij zowel het paasontbijt, de lunche en het avondeten zorgen we ervoor dat de Paastafel gezellig gedekt is.  Dan kunnen we samen extra genieten van het gezellige Paasfeest. Met familie, vrienden en iedereen die ons lief is.

Ontbijttafel

paasontbijt tafel dekken versiering‘s Ochtends begint het hele feest al met een gezellig paasontbijt aan natuurlijk een feestelijk gedekte Paastafel. Maar dan moet je zo’n tafel natuurlijk wel eerst in de paassfeer brengen.

Tafelkleed

Natuurlijk begin je met een mooi tafelkleed. Omdat Pasen echt een lentefeest is, horen daar vrolijke kleuren bij. Je kunt een mooi bedrukt paaskleed op tafel leggen, maar als je het wat rustiger wil houden, kun je natuurlijk ook gewoon een effen kleed gebruiken. Deze zijn er in verschillende kleuren, maar een rustig wit kleed is ook prima. Met één of meerdere tafellopers, een vrolijk servies en/of wat kleine vaasjes met een paar vrolijke lentebloemen er in kun je de tafel natuurlijk ook een vrolijke uitstraling geven.

Etagère

Een gezellige broodmand op tafel met verse broodjes staat natuurlijk heel feestelijk, maar wat ook heel gezellig staat op je ontbijttafel, is een mooi versierde etagère waarop je al je broodjes, croissantjes, paasbrood en andere lekkernijen kwijt kunt. De bovenste ‘laag’ zou je vrij kunnen houden voor wat kleurige paaseieren.

Als je geen etagère hebt, kun je deze ook zelf opbouwen met 3 verschillende maten borden en wat lage ijscoupes, het liefst op een voet. het grootste bord zet je dan als eerst op tafel, dan zet je in het midden op dat bord zo’n ijscoupe en daarop zet je een kleiner bord. Dan zet je daarop weer een ijscoupe met het kleinste bordje erbovenop. Om de ‘toren’ af te maken zet je nog een ijscoupe op het kleinste bordje. Daarin kun je een vrolijke kaars zetten, of je doet er wat water in met één of meerdere bloemen, waarvan je de steel heel kort afknipt. Met de verschillende kleine paasversieringen die er te koop zijn, kun je etagère evt. versieren.

Broodbeleg

Als je nog een grote schaal in huis hebt, kun je daar allemaal lekker broodbeleg op uitstallen. Zoet broodbeleg zoals jam of hagelslag staat leuk in een mooi bakje of schaaltje.

Bloemen

Als je nog wat kleine limonadeglazen in de kast hebt staan, kun je die gebruiken als kleine vaasjes om een paar leuke narcissen en/of tulpen in te doen. Een aantal vaasjes met een paar bloemen erin, verspreid over te tafel geven het hele paasontbijt een feestelijke aanblik. Maar ook potten of manden met narcissen geven de tafel een heerlijk, fleurig en vrolijk aanzien.

Eierschalen

Wat ook heel leuk is, is al ruim vóór Pasen lege eierschalen te bewaren en die in een vrolijk kleurtje te schilderen. Deze eierschalen kun je dan ook weer in een eierdopje op tafel zetten met een paar mooie bloemen er in.

Windlicht

Wat je ook met deze eierschalen kunt doen is ze met een waxinelichtje in een windlichtje te zetten. Om ervoor te zorgen dat de eierschalen blijven staan, zou je een laagje vogelzand in je windlicht kunnen doen, waar je de eierschalen weer in zet.

Paasdiner

Na een gezellig ontbijt is het tijd om lekker bij elkaar te gaan zitten of actief de kinderen te helpen met zoeken naar de paaseieren die de gastheer/gastvrouw verstopt heeft. Daarna lekker aan de koffie en de borrel en misschien nog een wandeling tussendoor, maar eet niet te veel, want er moet ook nog van het Paasdiner genoten worden.

Tafelversiering

Voor de tafel van het paasdiner kun je eigenlijk zo’n beetje dezelfde versieringen gebruiken als je bij het ontbijt hebt gedaan. ‘s Avonds is het meestal wel gezellig een paar kaarsen op tafel te zetten. Je kunt wat vrolijk gekleurde dinerkaarsen gebruiken of een windlicht met een stompkaars of een kaars in de vorm van een groot paasei op een eierdop of, als de kaars wat groter is staat hij ook mooi op een wijnglas. Controleer wel of de kaars stevig op het glas staat. Natuurlijk staat het ook weer heel gezellig om een paar kleine vaasjes met bloemen over de tafel te verdelen.

Als je nog wat mooie schalen over hebt, kun je het zorgvuldig klaargemaakte eten over de schalen verdelen. Dat geeft de dinertafel een feestelijke aanblik.

Je kunt er ook voor kiezen het eten alvast in de keuken op een bord te schikken en die voor je gasten te serveren. Het voordeel hiervan is, is dat je wat extra ruimte hebt op tafel, om een paar mooie bloemstukken neer te zetten, waardoor het paasdiner er ineens weer heel anders uitziet.

Gourmetten of fonduën

Als je besluit te gaan gourmetten of fonduën met Pasen is de etagère misschien weer een leuk item om te gebruiken. Daarop kun je het stokbrood kwijt en wat stukjes vlees of rauwkost op de andere laag. Heb je nog wat paaseieren over, dan zou je die op de bovenste laag kwijt kunnen, ter decoratie. Anders zou je er ook nog wat chocolade paaseieren op kunnen leggen. Daarvan kun je dan weer lekker bij het nagerecht of bij de koffie na het diner snoepen.

Paasbuffet

Je kunt van je paastafel ook een soort buffettafel maken. Dat is vooral voor grote groepen erg handig. Ook voor dit buffet kun je de etagère weer prima gebruiken. Je maakt allemaal lekkere hapjes klaar en die sorteer je weer uit over de etagère. Daaromheen verschillende schalen met bijvoorbeeld nog meer hapjes en een lekkere frisse salade erbij met een schaal aardappelkroketjes en evt. ook nog een lekkere hartige taart of een schaal met vlees en/of vis. Tussen al deze gerechten in kun je de verschillende vaasjes met bloemen weer terug laten komen. Een paar mooie kaarsen achteraan op het buffet maken dit paasbuffet weer tot een feestelijk geheel.