Alles over barbecueën

Het wordt een steeds populairdere bezigheid in Nederland: Gezellig met z’n allen barbecueën. Wij vertellen je hier wat meer over barbecueën, over de verschillende soorten barbecues en over de barbecue gewoonten in andere landen. Ook hebben we een heleboel tips, die je hieronder kunt lezen. Bovendien zullen wij je zo nu en dan verrassen met een aantal originele recepten, zowel voor op de barbecue als bij de barbecue.

Tips voor het barbecueën

Bij mooi weer hoort lekker barbecueën met een lekker stukje vlees en stokbrood. Wat tips voor een extra smakelijke barbecue:

Stokbrood tip

bbq barbecue stokbrood tips

Stokbrood is natuurlijk een onmisbaar product bij het barbecueën. Voor de variatie zou je stokbrood voor kunnen kruiden. Snijd het stokbrood dan over de lengte doormidden en besmeer het met een beetje olijfolie.

Bestrooi het daarna met wat Italiaanse kruiden, knoflookpoeder en geraspte kaas. Leg de helften tegen elkaar en wikkel het daarna even in aluminiumfolie en warm het geheel goed door op de barbecue.

Gekoeld vlees

Omdat vlees erg kwetsbaar is, is het aan te raden het zo lang mogelijk gekoeld te houden vóór je het bij de barbecue zet. Als je het vlees bij de barbecue zet, probeer er dan voor te zorgen dat het op een koele plek staat. Bijvoorbeeld in de schaduw.

Vlees even voorkoken

Als je gaat barbecueën wil je natuurlijk niet te lang op je stukje vlees moeten wachten. Als je vlees hebt dat veel tijd nodig heeft om gaar te worden, zou je dat van te voren even kort voor kunnen koken.

Voor wat extra smaak, zou je een bouillonblokje of wat kruiden in het water kunnen meekoken. Dat trekt in het vlees en dan smaakt het op de barbecue extra lekker. Als je dat bouillon niet meteen weggooit, kun je het altijd nog gebruiken om soep van te maken.

Lekker gekruid vlees

barbeque vlees kruiden bbq

Wrijf je vlees eens in met een lekker kruidenmengsel van verschillende kruiden die je lekker vindt,  vermengd met mosterd en/of olijfolie. Mosterd is niet alleen heel lekker als smaakmaker in combinatie met vlees, het zorgt er ook voor dat het vlees lekker mals wordt.

Caraïbisch gekruid vlees

Hier nog even een tip om je vlees eens lekker anders te kruiden. Door olijfolie, een klein beetje sinaasappelsap en honing te mengen met uipoeder, zout, peper, nootmuskaat, kaneel en andere gedroogde kruiden als tijm, bieslook en piment.

Zo krijg je een lekker Caraïbisch mengseltje. Wrijf met dit mengseltje je vlees in en je hebt heerlijk Caraïbisch vlees op je  barbecue liggen.

Nog lekkerder door speciale houtsnippers

Als je je vlees nóg lekkerder wilt maken, kun je speciale houtsnippers toevoegen aan de houtskool. Deze houtsnippers zorgen voor een speciaal aroma dat niet alleen lekker ruikt, maar het vlees ook extra smakelijk maakt.

Saté

BBQ barbecue sate tips

Voor het grillen van saté kun je het beste wat vetter vlees gebruiken, zoals bijvoorbeeld schouderkarbonade. Als je mager vlees gebruikt, kan het tijdens het grillen op de barbecue nogal droog en hard worden. Vet vlees blijft lekker mals en smaakt dus stukken beter.

Stokjes voor saté

Voor saté heb je vaak van die houten prikkertjes die snel kunnen verbranden op de barbecue. Om ervoor te zorgen dat ze wat langer kunnen blijven liggen, zonder dat ze verbranden, zou je ze van te voren even in een bakje water kunnen leggen. Het vocht dringt dan goed in het hout, waardoor ze het wat langer volhouden op het vuur. Je kunt natuurlijk ook metalen spiezen zoals op de foto hierboven kopen, die je steeds opnieuw kunt gebruiken.

Spiesjes samenstellen

barbecue spiesjes vlees samenstellen

Als je een vleesspies wil maken van verschillende soorten vlees, kunnen er stukjes vlees bij zitten die wat rood of rosé moeten blijven. Om dit voor elkaar te krijgen, zou je de andere stukjes vlees alvast iets kunnen voorgaren door het kort voor te koken. Je kunt er ook voor zorgen dat die stukjes rood vlees net wat groter zijn dan de andere stukjes vlees. Op die manier kun je alle vleessoorten aan één spies grillen en ze ook nog gegrild krijgen zoals je dat zelf wil.