De traditionele Russische keuken

Russische keuken
© BolshakovCC BY 2.0

Vroeger werd er vooral op feestdagen in Rusland veel aandacht besteed aan lekker eten. Hierdoor ontstonden traditionele maaltijden.

Oorsprong van de Russische keuken

De Russische keuken is ontstaan uit de tradities van het Oosten en Westen van Europa. Deze zijn na verloop van tijd uitgegroeid tot een van de meest aantrekkelijke tradities van Oost Europa.

De vele verschillende Russische eetgewoonten en de karakteristieke gerechten uit Rusland ontstonden doordat De Sovjet-Unie uit 15 republieken bestond en mensen met 109 verschillende nationaliteiten.

Aardbeien in Rusland
© e_chayaCC BY 2.0

In de 18e eeuw had de Russische tsaar, Peter de Grote contacten met west Europa. Deze contacten zorgden voor invloeden in de Russische keuken. O.a. Nederlandse, Duitse en Zweedse koks belandden via Peter de Grote in Rusland. Zij hadden weer veel gerechten en ingrediënten die nog niet eerder bekend waren in Rusland. Enkele voorbeelden zijn: het boeterbrod (een Duitse boterham), de kartofel (aardappel) en de Italiaanse “pomidory” (tomaten).

De Russen hadden ook een grote voorliefde voor de Franse taal en cultuur. Om deze reden werden er in de 19e eeuw veel Franse koks naar Sint Petersburg gehaald. Verder zorgden de centraal Aziatische gebieden en de Kaukasus ook voor een aanvulling van de Russische keuken. O.a. knoflook, walnoten, aubergines en pepers werden verwerkt in populaire gerechten.

Klimaat

Het klimaat was vroeger heel belangrijk voor het eten van de Russen. Uiteindelijk was het van het klimaat afhankelijk wat er allemaal verbouwd kon worden. Boekweit en granen, zoals tarwe, rogge en gierst, waren producten die in de meeste gebieden wel te verbouwen waren. De gerechten die gemaakt worden van deze producten waren en zijn nog steeds erg populair in de Russische keuken. Voorbeelden van gerechten zijn o.a. bliny (boekweitpannekoekjes), pasteien en kasja (een soort pap van boekweit of gierst). Noten, bessen, paddestoelen en honing waren producten die uit de Russische bossen kwamen. Omdat het Russische eten niet zo veelzijdig was, gebruikte men wat extra smaakmakers zoals dille, anijs, ui, knoflook of mierikswortel in hun gerechten.

Religie

De Russisch-orthodoxe kerk is heel lang belangrijk geweest voor de eetgewoonten in Rusland. Tijdens het vasten mocht er alleen paddenstoelen, vis en groenten gegeten worden. Vlees, melkproducten en eieren waren in die periode verboden.