De Spaanse keuken heeft een heel belangrijke invloed gehad op het ontstaan van de Mediterraanse keuken. Deze keuken bestaat weer uit meerdere regionale keukens. Een paar voorbeelden hiervan zijn de Catalaanse keuken, de Galicische keuken en de Baskische keuken. Het grappige is dat het allemaal Spaanse keukens zijn, maar wel keukens die veel van elkaar verschillen.

Regionale Spaanse keukens

Als wij aan de Spaanse keuken denken, denken we vooral aan serrano ham, chorizo, paella, tortilla en tapas, maar eigenlijk bestaat de Spaanse keuken uit veel meer dan dat, zoals bijvoorbeeld de vele verschillende regionale keukens waar men voornamelijk verse producten gebruikt.

Spanje is het op één na grootste vis- en zeevruchtenland ter wereld. Hieronder de belangrijkste regionale keukens:

Catalaanse keuken

Catalonië ligt in het noordoosten van Spanje. Men gebruikt hier eigenlijk alleen maar verse ingrediënten, die rechtstreeks van het land of uit de zee komen, zoals bijvoorbeeld verse knoflook aubergines, tomaten, paprika’s, olijven en courgette.

Veel van deze producten worden niet alleen gebruikt voor verschillende gerechten, maar ook om de heerlijkste Spaanse sauzen (samfaina) te maken.

Vleesgerechten

Varkensvlees is in de Catalaanse keuken de belangrijkste vleessoort. Het wordt verwerkt in verschillende gerechten, vaak in combinatie met fruit, wat het gerecht een heel bijzonder effect kan geven. natuurlijk worden er ook meer vleessoorten gegeten. Ook deze vleessoorten worden vaak gecombineerd met fruit, maar ook de combinatie tussen vlees en vis is hier erg populair.

Populaire Catalaanse gerechten

Het is dus volop genieten van de Catalaanse keuken, maar er zijn natuurlijk altijd weer gerechten die er bovenuit springen.

Calçots

Deze groente is echt een delicatesse in de Catalaanse keuken. Het is een groene uiensoort en wordt alleen in Catalonië verbouwd. Elk jaar in januari/februari wordt de komst van de lente op een feestelijke manier gevierd met het openen van het Calçots seizoen. Veel Spanjaarden reizen dan af naar het plaatsje Valls, waar de festiviteiten plaatsvinden. Natuurlijk is er dan gelegenheid om de calçots te proeven. Hier wordt ook een groot barbecue feest georganiseerd, de ‘calçotadas’. Maar ook in andere plaatsen in Catalonië en daarbuiten, wordt dit feest tussen de Spanjaarden onderling gevierd. Deze groente wordt geserveerd met de Romesco saus. Deze saus wordt gemaakt van de ñora peper, tomaat, knoflook, hazelnoten, amandelen en peterselie.

Andere populaire Catalaanse gerechten

 • Sarsuela: Stoofpotje van vis
 • Suquet de peix: Aardappelsoep met vis
 • Arros negre: Rijst, gekookt in zwarte inktvis
 • Broudegos: Soep (ook wel ‘hondensoep’ genoemd) van vis, uien en sinaasappelsap
 • Fideua: Catalaanse variant op de bekende paëlla. In plaats van rijst wordt er hier pasta gebruikt.

Galicische keuken

Galicia ligt in het noordwesten van Spanje, omgeven door de Atlantische Oceaan en de Golf van Biskaje en het grenst aan Portugal. Wat nog wel het belangrijkste is in de Galischische keuken is de grote variatie van gerechten die je hier kunt vinden. Mensen uit heel Spanje komen graag naar Galicia voor een heerlijke maaltijd.

Vis, schaal- en scheldieren

Met al dat water om zich heen is het niet zo gek dat Galicia echt een gebied is van vis, schaal- en schelpdieren. Het is zelfs het grootste gebied van Spanje als het gaat om vis met enkele kleine, maar gezellige vissersdorpjes. Een erg populair gerecht in deze Galicische keuken is de percebes. Dit zijn eendenmosselen. Dan heeft het gebied ook nog de Albariño wijn. Dit is een frisse en fruitige wijn, die echt gedronken moet worden in combinatie met schelp- en schaaldieren.

Diversiteit van Galicische gerechten

De Galicische keuken is een klassieke keuken dat bekend staat om de afwisselende gerechten die op traditionele en zorgvuldige manier bereid worden. De meest simpele en natuurlijke ingrediënten worden eindeloos gecombineerd, waardoor de heerlijkste gerechten ontstaan. Veel basisgerechten worden hier dan ook op veel verschillende manieren klaar gemaakt. Het is echt de moeite waard om eens een echte Galicische maaltijd te proeven, als je toch in de buurt bent.

Populaire Galicische gerechten

Enkele van de meest populaire gerechten uit de Galicische keuken zijn:

 • Percebes: de al eerder genoemde eendenmosselen
 • Empanada Gallega: deeggerecht met een vulling van vlees of vis
 • Pulpo a la Gallega: inktvis
 • Empanada Gallega: Spaanse hartige taart met een vulling van groenten, vis, schaaldieren of vlees. Ook dit gerecht wordt op verschillende manieren klaargemaakt.
 • Marisco: Schotel van zeevruchten

Baskische keuken

De Baskische keuken komt uit de stad ‘San Sebastián’ dat in het uiterste noord-westen van Spanje ligt. De Basken staan in heel Spanje bekend om hun liefde voor Lekker eten en drinken. Ze zijn dan ook erg goed in het bereiden van lekker eten en de Baskisch keuken wordt gezien als de beste keuken ter wereld.

Restaurants

De grootste restaurants in San Sebastian hebben wel 3 Michelin-sterren en dat is het hoogst haalbare aantal Michelin-sterren dat je kunt krijgen. Populaire restaurants in deze stad zijn ‘Juan Mari Arzak’ en ‘Akelarre’. Deze restaurants zijn wel enorm duur, maar gelukkig zijn er ook nog een aantal goedkopere restaurants en bistro’s, zoals ‘Banderillas’ en ‘Pinchos’ waar je zeker ook heerlijk kunt eten.

Populaire Baskische gerechten

In de Baskische keuken is lamsvlees en wild erg populair en men eet hier ook regelmatig Kwartels, gewikkeld in druiven bladeren. Hieronder nog een aantal Baskische gerechten:

 • Txangurro: een Baskisch gerecht met krab
 • Kokotxas: heek met uien en knoflook
 • Txitxardiñak: paling met knoflook
 • Setas a la kashera: wilde paddenstoelen
 • Piparrada: omelet met tomaten en pepers
 • Cocido: Verschillende stoofpotten met vlees, zoals rode bonen met gezouten varkensvlees en het been van een ham, knoflook met worst, zoals chorizo.