De moderne Franse keuken

Frankrijk eten terras café

Zie ook deze bijbehorende pagina’s:

De Franse keuken

De Franse keuken is heel divers. Eten is in Frankrijk wel het belangrijkste dat er bestaat. Het is niet alleen maar een eerste levensbehoefte, het is ook een sociale aangelegenheid. Tijdens het eten wordt er uitgebreid gepraat over uiteenlopende onderwerpen. Als iemand hulp van iemand anders nodig heeft, is de maaltijd hèt moment om er met elkaar over te praten. Als het eten op is, genieten de Fransen nog na met een goed glas wijn.

Lokale tradities

In Frankrijk heeft elk gebied weer zijn eigen kenmerken als het gaat om de Franse keuken. De 4 algemene gebieden zijn:

  • Noordwesten
    In het noordwesten van Frankrijk gebruikt men bijvoorbeeld veel boter en appels in de gerechten.
  • Zuidoosten
    De Provençaalse keuken in het zuidoosten maakt veel gebruik van olijfolie, kruiden en tomaten.
  • Zuidwesten
    In Zuidwest-Frankrijk gebruikt men weer veel eendenvet, foie gras, eekhoorntjesbrood en pens.
  • Noordoosten
    De keuken van het noordoosten van Frankrijk is afgeleid van de Duitse keuken. Hier wordt veel reuzel, worst, bier en zuurkool gegeten.

Maar er zijn nog veel meer lokale keukens in Frankrijk. Bijvoorbeeld die van de Loirevallei. Deze keuken kenmerkt zich door zijn schotels van zoetwatervis en zijn witte wijnen. De Baskische keuken staat bekent om het gebruik van tomaten en Spaanse pepers en de keuken van Roussillon is beïnvloed door de Catalaanse keuken.

Franse wijn

Frankrijk is één van de grootste wijnlanden van de wereld. Naast Frankrijk zijn Italië en Spanje heel belangrijke wijnlanden. Deze drie landen concurreren dan ook veel met elkaar als het gaat om het aantal wijngebieden en de opbrengst.

Frankrijk Franse goede wijnOver het algemeen kun je zeggen: hoe kleiner de appellation (het gebied waar druiven voor wijn geteeld , hoe beter de wijn. Natuurlijk zijn er altijd weer uitzonderingen op deze regel. Maar, om een voorbeeld te noemen, een Bordeaux wijn kan uit de hele wijnstreek Bordeaux komen. De streek Bordeaux is onderverdeeld in grote regio’s zoals de Médoc. In de “Haut-Médoc” Komen de wijnen uit een verschillende gemeente-appellations zoals Pauillac, Margaux en Saint-Estèphe. Dan bestaan er nog gekwalificeerde soorten wijn, zoals bijvoorbeeld de Grands Crus.

Momenteel gebruikt men in Frankrijk bijna alleen nog maar het sap van de druiven voor wijn, al zijn hier natuurlijk ook weer uitzonderingen op. Eén van die uitzonderingen is de vin de Paille uit de Jura. De druiven worden hier na de oogst een tijdje uitgespreid op een laagje stro, zodat het even goed kan drogen. Hierdoor neemt de concentratie suiker in het sap toe. Die gedroogde wijnen worden verder verwerkt tot deze zoete, lang houdbare wijnsoort.

De vin de Paille wordt ook vaak gebruikt voor de bereiding van eenden- en ganzenborst en om de smaak van schimmelkazen of gekonfijte nagerechten te versterken. De Fransen vinden deze wijn een delicatesse in combinatie met chocolade.

Franse kaas

Net als met de wijn is Frankrijk ook één van de grootste kaaslanden. De Fransen eten per persoon wel ongeveer 14,8 kg kaas per jaar.

De Gruyère kaassoort is genoemd naar de stad Gruyère. Deze stad ligt aan de Zwitserse kant van de Frans-Zwitserse grens. Officieel komt deze kaassoort dan ook uit Zwitserland. Maar de Fransen beschouwen de Gruyère kaas ook wel als hun eigen kaassoort. Het wordt in Frankrijk dan ook volop gegeten.

Franse kaas soorten FrankrijkIn Frankrijk zijn er verschillende soorten Gruyère: Emmental, Comté en Beaufort. tegenwoordig wordt de Emmental steeds meer als een individuele kaassoort beschouwd.

Er zijn tussen de 500 en 750 kaassoorten die net weer iets anders zijn. Op het moment is Frankrijk heel druk bezig de ambachtelijke kaassoorten te behouden.

Camembert

Eén van de meest bekende Franse kaassoorten is natuurlijk de Camembert. Deze wordt momenteel in veel verschillende kaasfabrieken over de hele wereld gemaakt.

Maar deze kaassoort is ontstaan in een klein dorpje in het departement van de Orne in Normandië. Er gaat een verhaal dat deze Camembert In 1791 voor het eerst is gemaakt door Marie Harel. Zij kreeg het recept voor deze kaas van een monnik en hield het geheim. Uiteindelijk gaf ze het recept door aan haar dochter, die ook Marie heette. Dochter Marie verkocht deze kaas samen met haar man, Victor Paynel op de markt. Zij waren lang zo geheimzinnig niet met het recept als moeder Marie, waardoor deze kaassoort al snel werd nagemaakt.

Franse kaas Camembert

De Camembert is uiteindelijk zo beroemd geworden, dat een Amerikaanse ziekenhuisdirecteur in 1926 moeite nam de oceaan over te steken om een krans te leggen op het graf van Marie Harel. Zijn maagpatiënten hebben namelijk veel baat gehad bij een dieet van Camembert en bier. Helaas kon hij haar graf nergens vinden en ook geen monument van haar, wat hij eigenlijk wel verwacht had. Uiteindelijk heeft hij hij zijn bloemen maar op het graf van haar schoonzoon, Victor Paynel gelegd. De reis van deze ziekenhuisdirecteur heeft er uiteindelijk wel toe geleid dat er in 1928 alsnog een monument werd opgericht in het plaatsje Vimoutiers, in het de Orne in Normandië. In 1944 werd dit monument helaas weer verwoest in de oorlog, maar het is later weer opgebouwd met geld dat vele werknemers van een Camembertfabriek in de Verenigde Staten ingezameld hebben.

Franse gerechten:

Boeuf bourguignon: Rundvlees met champignons, uien en spekjes, gestoofd in rode wijn

Salade niçoise: Salade van vis, groenten en ei. In Nederland wordt dit gerecht ook vaak gegeten.

Paté: Een leverproduct dat wij in Nederland ook wel kennen als ‘pastei’. Dit wordt meestal als broodbeleg, of als voorgerecht gegeten.

Quiche lorraine: Hartige taart gemaakt van eieren, room, ham en kaas. Hiervan zijn een heleboel verschillende soorten.

Escargots: Slakken. Dit is een voorgerecht dat meestal gegeten wordt met kruidenboter en stokbrood. De slakken zijn speciaal gekweekt en worden gekookt. Ze kunnen alleen gegeten worden als het darmkanaal helemaal schoon is.

Kikkerbilletjes: Het bovenste deel van de benen van een kikker. Dit is een populair gerecht in Frankrijk. Deze delicatesse wordt ook al in een aantal Nederlandse restaurants geserveerd. De manier van slachten van deze beestjes is nogal discutabel. De kikkers worden in Frankrijk nl. levend doormidden gesneden. Volgens de Fransen moet dit de kikkerbilletjes de meest intense smaak geven.

Bouillabaisse: Een gerecht dat is gebaseerd op zes soorten gekookte vis en komt oorspronkelijk uit Marseille, in het zuiden van Frankrijk. Anders dan wat veel mensen denken is de vissoep een bijgerecht bij dit gerecht. Het is dus niet zo dat de Bouillabaisse vissoep is. Vroeger was de Bouillabaisse meestal een typisch gerecht voor arme mensen, maar tegenwoordig is het een van de duurste gerechten die je kunt krijgen in Frankrijk. Dit heeft vooral te maken met de zeldzame schorpioenvis die in dit gerecht voorkomt.

Andouillette: Typisch Frans gerecht in de vorm van een braadworst. Dit is gemaakt van ingewanden van varkens. Het heeft een sterke smaak en de textuur is grover dan bij gewone worst. Elke streek heeft zijn eigen manier van klaarmaken van dit gerecht.

Franse drankjes:

Populaire drankjes in Frankrijk zijn:

Pernod: Franse likeur met een lichte en verfrissende smaak. De smaak van deze likeur Pernod komt oorspronkelijk van Chinese anijs (steranijs). Op warme zomerdagen maken de Fransen graag een verfrissende longdrink van deze likeur. Ze mengen dan 1 deel Pernod met 5 delen water, frisdrank, of limonade en ijs. Het alcoholpercentage van deze populaire Franse mix is dan 7,5 % per glas.

Pastis: Nog een alcoholisch anijsdrankje. Deze typisch Franse likeur wordt in Frankrijk meestal gedronken rond 19.00 uur.

Champagne: Eigenlijk weet iedereen wel wat champagne is. De naam van deze mousserende wijn komt van het gebied Champagne in Frankrijk, waar hij geproduceerd wordt. Naast de bekende witte soort is er ook nog een rosé champagne.

Crème de cassis: een zoete vruchtenlikeur dat gemaakt wordt van zwarte bessen. Deze bessen worden eerst geplet en daarna in alcohol gedompeld. Dan wordt dit drankje nog gezoet met suiker. Dit drankje komt oorspronkelijk uit Bourgondië, maar het wordt ook in andere Franse gebieden gemaakt.