Omdat Spanje voor het grootste deel is omgeven door zee, was vis al heel vroeg één van de belangrijkste ingrediënten in het Spaanse menu. Spanje heeft met verschillende bergketens, vruchtbare grond en veel groene weilanden een erg afwisselend landschap. Hierdoor kon de bevolking vroeger gebruik maken van veel verschillende verse producten, zoals groenten en fruit.

De eerste Spaanse voedingsmiddelen

Het oudste voedingsgewas van Spanje is wel de oertarwe. Niet erg lang daarna werden in het Noordwesten van Spanje de dierlijke vetten, noten, tamme kastanjes en verschillende kruiden belangrijke voedingsmiddelen. Uit het zuiden komen de producten met de onverzadigde vetzuren, zoals vis, olijven etc. Uit de omgeving van Andalusië komen naast de vissoorten als tonijn en sardientjes, voornamelijk Druiven en olijven.

De Romeinen hebben vooral voor wijn, noten, fruit, olijfolie, granen, linzen en andere peulvruchten gezorgd en zij waren het ook die met gistbrood kwamen.

Moren

Na de Romeinse tijd zijn het vooral de Moren geweest die een belangrijke rol gespeeld hebben in de Spaanse keuken. Rijst, specerijen, komkommers en fruit werden steeds belangrijkere voedingsmiddelen. Ook hebben de Moren het maken van amandelspijs ingevoerd in de Spaanse keuken. Ze maakten notenmeel en gebruikten dit als bindmiddel en ze introduceerden combinaties van hartige en zoete smaken. Ook het tegenwoordig zo populaire tapas is bij de Moren begonnen. In eerste instantie maakten ze hapjes die gebruikt werden als voorafje of hapje bij de borrel. Later werd er een grote schaal gemaakt met verschillende hapjes, waarvan men samen at en langzamerhand werd het tapas beschouwd als hoofdgerecht, waar iedereen gezellig voor bij elkaar ging zitten.

Traditionele Spaanse paella

Dan is er ook nog het bij ons zo populaire Paëlla. De Moren hebben ontdekt dat je vis heel goed kunt combineren met rijst en kruiden en zo ontstond de Paëlla. Later kwamen ze met fruit en kruiden naar Spanje en ze lieten ook zien hoe je vruchten, noten, vlees en vis op een goede manier met elkaar kon combineren. Ook introduceerden de Moren rijstgerechten. Tegenwoordig is rijst echt een hoofdingrediënt in de Spaanse keuken en er zijn hier dan ook talrijke Spaanse rijstgerechten te vinden. Ook het tegenwoordig erg populaire en Spaanse gazpacho komt oorspronkelijk uit de Moorse cultuur.

Tot slot ontdekten ze ontdekten ook de heerlijke Spaanse nagerechten, die oorspronkelijk uit de Arabische keuken komen.

Columbus

Dankzij de ontdekkingsreizen van Columbus werden veel producten uit het buitenland geïntroduceerd. En ook werden er verschillende nieuwe producten naar het buitenland geëxporteerd. Zo leerden andere Europese landen de Spaanse specialiteiten kennen. het waren de Grieken die de Spanjaarden de mogelijkheden van het gebruik van olijfolie lieten zien. De Romeinen, Carthagers en Joden voegden ook veel van hun eigen specialiteiten toe aan de Spaanse keuken. Andere producten die in de Spaanse keuken geïntegreerd zijn, zijn tomaten, vanille, chocolade, diverse bonen en aardappelen.