Eetgewoontes in Finland

Fins eten van het land - Finland

Het eten in Finland is van origine vrij sober en gebaseerd op wat ze van het eigen land konden halen. De Finnen hadden tot ver in de negentiende eeuw geen geld om ingrediënten te kopen zodat ze van het land moesten eten. Ook nu is het Finse eten nog vrij sober, omdat in Finland de ingrediënten uit eigen natuur nog steeds erg belangrijk voor het klaarmaken van het Finse eten.

Werk- en etenstijden

eenvoudige maaltijd in Finland
© artethgrayCC BY 2.0

In Finland wordt er altijd vroeg gestart met werken, maar de werkdagen stoppen dan ook weer op tijd. Dit heeft te maken met de korte dagen in de winter. Er is dan maar weinig daglicht en de Finnen willen natuurlijk zo veel mogelijk van dit daglicht profiteren. De tijden van de maaltijden zijn hierop ook aangepast. De Finnen beginnen erg op tijd met de maaltijden.

Drinken

De belangrijkste drank in Finland is koffie, al houden de Finnen ook wel van een lekker alcoholisch drankje. Erg populair zijn de verschillende Bessenwijnen en likeuren. Deze zijn gemaakt van poolbessen (mesimarja) of van gele toendrabramen (lakka). Bij het eten drinken de Finnen graag Finse wodka. Mocht je ooit Finland gaan bezoeken, dan is het de moeite waard deze drankjes eens uit te proberen.