Het eten in Zweden wordt mede bepaald door de omstandigheden. Het Zweedse eten moet vanwege de lange winters bijvoorbeeld goed houdbaar zijn. Ook de verkrijgbaarheid van essentiële producten als vruchten, noten, vlees, vis en groenten zijn natuurlijk van grote invloed op wat de Zweden eten.

Ontbijt

muesliHet ontbijt in Zweden bestaat meestal uit yoghurt met muesli, een licht verteerbaar drankje dat qua structuur tussen yoghurt en karnemelk in zit (filmjölk), of een boterham met kaas of jam (Macka).

Natuurlijk wordt er tijdens het ontbijt veel koffie gedronken. Maar de Zweden drinken ook graag thee en soms wat sap bij het ontbijt.

Brood

Naast het ontbijt eten de Zweden heel weinig brood. Soms wordt het als tussendoortje gegeten. Ondanks dat brood niet veel gegeten wordt in Zweden, hebben ze er wel verschillende soorten brood. Er zijn bijvoorbeeld hele broden in verschillende varianten, zoals donker of licht brood. Deze soort heet limpor. Dan is er ook nog wit brood, dat vooral bedoeld is om te toasten. Deze soort heet formfranska. Dit brood wordt ook wel als basis voor een Zweedse broodtaart gebruikt (smörgastårta). En dan is er natuurlijk nog het bij ons zeer bekende knäckebröd. Dit wordt eigenlijk alleen gegeten bij de warme maaltijd of als tussendoortje.

Soms wordt er bij het eten ook wel een soort van beschuit gegeten (skorpor). Dit wordt dan gebruikt in plaats van het knäckebröd. Deze zijn wel veel voedzamer en steviger dan ons Nederlandse beschuit.

Lunch

buffet zalmDe Zweedse lunch is meestal een warme maaltijd, die op scholen gratis aan de kinderen wordt uitgedeeld.

Mensen die werken, gaan in hun lunchpauze meestal naar een restaurant of ze gebruiken een lunch in hun eigen bedrijfskantine. De mensen kunnen dan meestal kiezen tussen twee of drie warme gerechten. Verder wordt er brood of knäckebröd bij gegeten. Er is ook altijd een saladebuffet waar men wat koude bijgerechten uit kan kiezen.

Wat mensen in Zweden ook wel doen, is kliekjes van huis meenemen, om die op hun werk op te warmen. Alleen kan dit niet bij alle bedrijven.

Theepauze

knackebrotRond theetijd wordt meestal als tussendoortje een boterham (macka) bij de thee gegeten. Wat er ook vaak bij gegeten wordt is knäckebröd met kaas, honing of kaviaarcrème (kallas). Een bekende Zweedse kaassoort is hushållsost. Dit is een stevige kaas en heeft kleine gaatjes. Het smaakt wat licht zuur. Verder worden er ook zachte kaassoorten gegeten. Deze zijn in verschillende smaken te krijgen, bijv. champignon, ham, of garnaal en ze zitten meestal in tubes.

Diner

Het diner is, net als de lunch, weer een warme maaltijd. Deze kan heel eenvoudig zijn. Dat komt, omdat de meeste mensen tijdens de lunch ook al best stevig gegeten hebben. Macaroni met kaas en worst, is een gerecht dat vaak gegeten wordt. Dit bestaat uit gekookte macaroni met geraspte kaas en een gerookte worst (falukorv). Deze worst wordt licht aangebakken en vaak op smaak gebracht met ketchup. Dan wordt er ook weer knäckebröd of skorpor bij gegeten.

worstjesNet als hier in Nederland, worden ook in Zweden de aardappels afgewisseld met pasta en rijst. Verse groenten en vlees, wordt meestal in verschillende supermarkten gekocht. Wat heel populair is in Zweden, is korv. Dit is worst die in verschillende soorten te krijgen zijn. De populairste soorten zijn falukorv en prinskorv. Dit zijn kleine gerookte worstjes. Daarnaast eten de Zweden ook veel wild. Dit is vaak rendier, hert en eland. Natuurlijk is in Zweden vis ook erg populair.

Koffie als nagerecht

kop-koffieOver het algemeen eten de Zweden na het diner geen nagerecht. Alleen bij speciale gelegenheden wordt er na het eten een koffietafel geserveerd. Men drinkt dan koffie en daarnaast wordt er heerlijk gesnoept van verschillende soorten koekjes en gebak die op tafel komen.

Zweedse gerechten

zalmgerechtsmörgåsbord: Dit is wel het bekendste gerecht dat Zweden kent. Je kunt het vergelijken met een uitgebreid buffet met veel vis en vlees. Dit buffet bestaat uit 4 gangen: Het begint met een haringbuffet, waar je verschillende soorten ingemaakte haring kunt vinden. Vervolgens is er zalm, klaargemaakt op verschillende manieren. Als derde gang zijn er de koude vleesgerechten en als laatste gang de warme vleesgerechten. Verder is er ook nog de keuze tussen garnalen, sardientjes, krab en makreel. Wat betreft het vlees is er gerookt rendier, worst, gehaktballetjes, ham en leverpastei. Als bijgerechten kun je ook nog kiezen tussen salades en kaas, brood, aardappelen en fruit.

zweedse gehaktballetjes
Köttbullar: Zweedse gehaktballetjes. Vroeger werden dit gerecht geserveerd tijdens de kerst met gekookte aardappelen en saus. Tegenwoordig worden ze ook bij de gewone maaltijd gegeten. Vaak met verschillende soorten pasta’s erbij. Bij de bereiding worden speciale kruiden gebruikt, die ervoor zorgen dat de gehaktballetjes een heel aparte smaak hebben.

Semla: Typisch Zweeds gebak. Dit gebak wordt op verschillende manieren bereid. Het zijn tarwe gebakjes waarvan de bovenkant afgesneden wordt en de binnenkant uitgehold. Dan wordt er broodkruim, melk en amandelpasta gemengd. Met dit mengsel worden de tarwe gebakjes gevuld. Daarna komt er als garnering nog een toefje slagroom bovenop.

Falukorv:  Dit is een populaire Zweedse worstsoort. Het wordt voornamelijk gecombineerd met pasta en aardappelpuree. Dit gerecht is ook regelmatig bij de Zweedse families op tafel te vinden.

Janssons Frestelse: Een winterse ovenschotel met ansjovis, aardappel en knolselderij.