In de hedendaagse Griekse keuken wordt tegenwoordig veel olijfolie, aardappelen, citroen, rauwkost, avocado, aubergine, artisjok, okra (peulachtige groente), groene peper, ui, sperziebonen, slabonen en honing gebruikt. Daarnaast is natuurlijk fruit, zoals zuidvruchten, bijv. sinaasappels en citroen en verder perziken, abrikozen, kersen en meloenen ook een geliefd product.
Verder worden er vooral voor vlees verschillende kruiden gebruikt en de zoete kruiden als kaneel en kruidnagel worden vooral in Macedonië gebruikt. Lamsvlees, geitenvlees en varkensvlees zijn in Griekenland de populairste vleessoorten.
Dat geldt ook voor bijna alle Griekse kaassoorten. Deze kaassoorten worden namelijk vooral gemaakt van schapenmelk of geitenmelk. Zoals je zou kunnen verwachten worden er aan de kust ook veel vis en schaaldieren gegeten.
Voor- en bijgerechten
Als voor- en bijgerecht eten Grieken veel salades. Eén van de bekendste soorten in Griekenland is de Horiatiki: landsla met tomaat, rode ui, komkommer, olijven, feta en olijfolie.
Nog een aantal voor- en bijgerechten:
- Dolmades
Gevulde druivenbladeren met gehakt, rijst, ui en munt - Saganaki
Gebakken kaas met ei, citroensap en paneermeel - Sardelles
Geroosterde visjes
Bekende Griekse soepen:
- Psarosoupa
Vissoep die gebonden wordt met ei en citroen, en ook wortel, selderij, peterselie, ui en aardappel bevat - Kotosoupa
Kippensoep met een saus van ei en citroen - Hortosoupa
Groentesoep met aardappel, groenten en feta
Griekse schotels
De bekende schotels worden voornamelijk met lamsvlees bereid. Een aantal van deze schotels zijn:
- Gyros
Een Griekse variant op shoarma. Dit is gegrild varkensvlees met rauwe ui en tomaat. Dit wordt meestal op een pitabroodje gedaan. Als saus gaat er Tzatzikisaus overheen. Dit is een koude saus, gemaakt van yoghurt en komkommer. - Souvlaki
Spiesje van stukjes gegrild vlees of vis, dat gemarineerd is in olijfolie, citroensap en verschillende kruiden, zoals oregano en o.a. stukjes paprika, aubergine en ui. - Stifado
Stoofschotel van wild met zilveruitjes, rode wijn en kaneel - Moussakà / pastitio
Ovenschotel met met rundvlees, kalfsvlees of lamsvlees en pasta of aardappelen, bechamelsaus, kaas, tomaten en specerijen. Dit gerecht wordt in laagjes opgebouwd.
Vegetarische schotels
Als de vastenperiode aanbreekt, wordt er in Griekenland vooral vegetarisch gegeten. Hieronder vind u een aantal vegetarische schotels:
- Gigantes
Grieks vegetarisch gerecht met grote witte bonen in tomatensaus en met kruiden en specerijen - Lachano dolmades
Gevulde koolrollen, gevuld met rijst, kruiden en tomatensaus - Prasopita
Preitaart
Nagerechten
Vers fruit is ’s zomers een populair nagerecht. Andere nagerechten zijn:
- Baklava/galaktoboureko
Laagjesgerecht met vla - Loukoumades
Een kruidige oliebol met suiker, honing, kaneel en soms sesamzaad - Risogalo
Een soort rijstepap - Moustalevria
Pudding van druivenmost, amandel en walnoot
Populaire Griekse koekjes
- Melomakárona
Honingkoekjes - Koulourakia
Paaskoekjes - Kourabiedes
Kerstkoekjes