Paastradities en typisch Paas eten

paaseieren versierd geschilderd

Wat gaan we eten met Pasen? Iedereen heeft qua zijn eigen gewoontes met de Paasdagen. Zodra de lente begint gaan we weer aan Pasen denken, en alles wat daar typisch bij hoort. Aan het paasontbeit, paaseieren, de paashaas, en natuurlijk ook aan lekker avondeten. Niet alleen gewoon lekker eten, of gezellig eten, zoals gourmetten of steengrillen, maar ook aan eten dat typisch bij Pasen hoort. Het Paasfeest is weer één van die momenten waarop je lekker met je familie en vrienden kunt genieten. Daar hoort heerlijk eten en een gezellig samenzijn bij. Dat kan het paasontbijt zijn, of een brunch, en natuurlijk ook het diner. Dan kan met originele of met meer traditionele gerechten. Uiteraard gaan we in Nederland ook weer massaal paaseieren zoeken. Die eieren moeten we eerst schilderen want die vrolijk gekleurde eieren horen er helemaal bij. En ‘s avonds genieten we na bij een indrukwekkend en hartverwarmend paasvuur. Hier vind je informatie over een aantal paastradities in het buitenland en over typisch “Paas eten”.

Zie ook de pagina Paastafel versieren!

Italië

Italië paasei traditieIn Italië is Pasen, of “Pasqua”, een belangrijk religieus feest. Het is een tijd voor bezinning, maar ook voor samenzijn met familie en vrienden. De paasdagen worden gevierd met verschillende tradities, waaronder religieuze processies, paaseieren zoeken en uitgebreide maaltijden.
Eten speelt een belangrijke rol in de Italiaanse Paastradities. De maaltijden op Eerste en Tweede Paasdag zijn vaak uitgebreid en feestelijk, met veel traditionele gerechten. Er zijn regionale variaties, maar er zijn ook enkele typische Paasgerechten die in heel Italië te vinden zijn.

Italianen blijven met Pasen niet zo vaak thuis. Vele liever maken ze met vrienden gezellige uitstapjes naar festivals of openluchttheaters. Ook de Italianen hebben paaseieren. Het ei is in Italië een symbool voor het leven en tijdens de Pasen wordt er met het paasei verwezen naar de wederopstanding van Jezus. Met Pasen worden er in Italië binnen de families gekleurde en beschilderde eieren uitgewisseld als symbool van geluk. Net als in Nederland, hebben ook de Italianen chocolade eieren. Het verschil is wel dat in deze Italiaanse eieren een klein cadeautje verstopt zit. Sommige Italianen laten ook paaseieren maken voor hun vriend, vriendin, geliefde of familielid. Het cadeau dat dan in dit ei verwerkt wordt, is meestal wat groter en persoonlijker.

Eerste Paasdag

Italië paaslunchEerste Paasdag, of “Pasqua”, is de belangrijkste dag van het Paasfeest. Na de religieuze ceremonieën is het tijd voor een uitgebreide familielunch, die pranzo tradizionale wordt genoemd. De traditionele gerechten op Eerste Paasdag variëren per regio, maar enkele veelvoorkomende gerechten zijn:

  • “Agnello al forno”: Geroosterd lam is een klassiek Paasgerecht in Italië. Het lam wordt vaak geserveerd met aardappelen en groenten.
  • “Torta Pasqualina”: Deze hartige taart is gevuld met ricotta, spinazie en kaas.
  • “Colomba Pasquale”: Een zoete paascake in de vorm van een duif. De colomba is versierd met amandelen en glazuur.
  • “Uova di Pasqua”: Chocolade paaseieren zijn onmisbaar op een Italiaanse Paastafel. De eieren zijn er in alle kleuren en maten, en worden vaak gevuld met chocolade, of andere lekkernijen, of cadeautjes.
  • “Pastiera Napoletana”: Een heerlijke Napolitaanse paastaart die symbool staat voor de lente, en van o.a. oranjebloesem, water en tarwekorrels wordt gemaakt.
  • “La Colomba”: Een soort zoete vruchtenpaasbrood in de vorm van een duif. Deze Colomba staat symbool voor de vrede en zie je op elke paastafel.

Verder is het per regio afhankelijk wat er gegeten wordt. In het Aostadal, in het noordwesten van Italië is de Crescia erg populair. Dit is een kaaspizza waar men worst bij serveert. In Piëmonte, ook in het noordwesten van Italië is men gek op Persi al Furn. Dit is een met bitterkoekjes gevulde perzik dat uit de oven komt. In Puglia, zuidoost Italië wordt de Corrycolo Pugliese veel gegeten. Dit is een gevlochten taart in de vorm van een krans.

Eitje tikken

Tijdens de paaslunch is het ‘eitje tikken’ een populaire bezigheid. Iedereen heeft dan een eigen ei en er wordt dan net zo lang met de eieren tegen elkaar getikt, tot er één nog helemaal onbeschadigd overblijft. Volgens het verhaal kan degene wiens ei onbeschadigd uit de strijd is gekomen een jaar vol voorspoed en geluk verwachten.

Tweede Paasdag (Italia Pasquetta of Lunedì dell’Angelo)

Italiaans paasbroodTweede Paasdag staat voor de meeste Italianen in het teken van uitstapjes maken naar het platteland voor een uitgebreide picknick of barbecue. De Italianen stoppen dan een grote mand met allerlei lekkers in hun auto en gaan op weg voor een heerlijk dagje genieten. Ze moeten dan wel wat geduld hebben want dit festijn zorgt elk jaar wel weer voor files op de Italiaanse wegen. Maar ja, als je dan eindelijk op de plaats van bestemming bent aangekomen, kan het grote eetfestijn in de natuur beginnen.

Engeland

paastakken Engeland versiering pasenIn Nederland zie je steeds meer versierde paastakken in huis, tijdens de paasdagen. Deze traditie komt eigenlijk uit Engeland.

De Engelse koningin Victoria versierde, net als iedereen, met kerst altijd een mooie kerstboom. Tot ze zich op een gegeven moment af begon te vragen waarom men eigenlijk alleen maar een kerstboom versiert en geen paasboom. Zij is toen op zoek gegaan naar mooie takken en versierde deze met mooi gekleurde paaseieren en andere paasversieringen.

Tijdens de paasdagen zie je in Engeland folkloristische dansgroepen op straat de volksdans ‘Morris Dance’ dansen en je kunt er verschillende lekkernijen kopen, zoals bijvoorbeeld de populaire ‘creamy eggs’. Dit zijn chocolade eieren, die gevuld zijn met gele en witte zoete room, wat het eiwit en eigeel moet voorstellen.

Goede Vrijdag

hot cross bunEen traditionele lekkernij die altijd op Goede Vrijdag gegeten wordt is de ‘hot cross bun’. Dit zijn gistbroodjes waarin bessen of rozijnen zijn verwerkt. Op het broodje staat een kruis afgebeeld dat gemaakt is van een mengsel van citroensap, melk en poedersuiker. Oorspronkelijk werden deze broodjes gebruikt in verschillende ceremonies en rituelen. De Christelijke kerk heeft nog geprobeerd dit broodje te verbieden, maar dat lukte niet, omdat ze simpelweg te populair waren.

Er is een verhaal over een jonge Zeeman die met zijn boot vertrok en op Goede Vrijdag weer terug kwam. Voordat hij vertrok vroeg hij zijn moeder (weduwe) of zij hot cross buns wilde maken voor als hij weer terug zou komen op Goede Vrijdag. Zijn moeder deed dat, maar helaas kwam haar zoon niet meer terug. Elk jaar op Goede Vrijdag maakte ze deze broodjes weer, in de hoop dat hij alsnog terug zou komen. Ze verzamelde de broodjes in een net tot aan haar dood. Het huisje waar ze woonde werd toen omgebouwd tot het café ‘The Widow’s Son’ Waar je het net met de broodjes nog kunt zien hangen. Tegenwoordig komt nog steeds elk jaar op Goede Vrijdag een zeiler een nieuw broodje toevoegen aan de verzameling in het net en uit heel Engeland komen zeilers naar het café om te zingen en te bidden voor deze weduwe.

Paaszondag

Net als in Duitsland, Frankrijk en Italië, wordt er in Engeland altijd lamsbout gegeten op eerste paasdag. In Engeland wordt deze lamsbout geroosterd en geserveerd met een speciale muntsaus en diverse groenten. Wat op eerste paasdag ook een delicatesse is, zijn ‘Easter Biscuits’. Dit zijn heerlijke paascakejes, gemaakt van o.a. kruiden, bessen en geraspte citroenschil.

Duitsland

pasen duitsland chocolade eierenOok de Duitsers zijn fanatiek in het versieren van hun huis, tijdens de paasdagen. Overal in de Duitse woningen vind je gekleurde chocolade eieren en paashazen.

In de weken voor Pasen organiseren de Duitsers verschillende paasmarkten met de mooiste paasversieringen en natuurlijk lekker eten en drinken. De Duitse paasmarkten zijn misschien niet zo spectaculair als kerstmarkten, maar zeker wel de moeite van een bezoekje waard.

In Duitsland bereid men zich al een paar weken voor de Pasen voor op de paasdagen. Het feest begint eigenlijk al op de donderdag voor Pasen en eten is een van de belangrijkste elementen van het paasfeest.

Witte Donderdag (Gründonnerstag)

De donderdag voor Pasen wordt in Duitsland “Gruendonnerstag” (groene donderdag) genoemd. Op deze dag eten de Duitsers traditioneel groen eten, zoals soep gemaakt van spinazie, prei en peterselie.

Goede Vrijdag (Karfreitag)

Goede Vrijdag staat in Duitsland bekend als “Karfreitag”. Meestal wordt er op deze dag een lichte maaltijd gegeten met vis, groente en salade.

Pasen (Osten)

En dan is het echt Pasen. Net als in Nederland, kent ook Duitsland de paashaas, die eieren verstopt in huis of in de tuin. Dit gebeurt meestal op eerste paasdag.

Eten met Pasen

Duitsland pasen chocoladetaartTijdens het ontbijt worden in Duitsland o.a. ham, worst en eieren gegeten. Als diner wordt er meestal geroosterd lamsvlees gegeten met asperges en aardappelen. Maar ook ‘rouladen dumplings’, rundvlees met aardappelnoedels, rode kool, lente erwten en wortelen zijn op eerste paasdag erg populair.

Dan is er nog het paasdessert. Dit is meestal een zelfgebakken of gekochte taart in de vorm van een paashaas of een lammetje en natuurlijk met de nodige chocolade paaseitjes.