Na 10.000 voor Christus leefden in Zweden de rendierjagers. Zij aten van de rendieren niet alleen het vlees, maar ook hun maaginhoud werd lekker opgepeuzeld.
Rendieren ook zeehonden, gevogelte en vis
Later werd er ook zeehonden en gevogelte gegeten. En aangezien Zweden voor het grootste deel in zee ligt, werd er natuurlijk ook veel vis, schaal- en schelpdieren gegeten. Verder aten de mensen ook eieren, kruiden, bessen, noten, vruchten, korstmos en paddenstoelen (vooral cantharellen).
Ossenworst, pasta en aardappelpuree
In de 16e eeuw maakten de Zweden gebruik van ossen voor het bedienen van liften en pompen. Later werd er uit het vlees van die ossen worst gemaakt (ossenworst). Kort daarna werden er steeds meer kruiden en specerijen in Zweden geïntroduceerd. Dit gebeurde vooral door Franse invloeden. De Zweden eten de ossenworst tegenwoordig veel bij pasta en aardappelpuree.
Vanaf 4000 v Chr. werd het verbouwen van o.a. granen en peulvruchten in Zweden ingevoerd door Denemarken.
Na 1800 v Chr. werden de oorspronkelijke granen vervangen door gerst, gierst, tarwe en haver en er werden steeds meer oliehoudende zaden verbruikt. Tijdens deze periode is het nu zo beroemde knäckebröd ontstaan. Toen waren dat nog grote ronde broden die gemaakt werden van gerst of rogge. In het midden van die broden zat een gat, zodat ze opgehangen konden worden.
In de Vikingtijd werd Zweden door Romeinse invloeden bekend met roggebrood, walnoten, perziken en verschillende groenten. Men dronk toen ook druivenwijn.
Het Zweedse klimaat heeft warme zomers en redelijk milde winters, vergeleken met de landen die er omheen liggen. Hierdoor was het vroeger belangrijk dat voedsel goed geconserveerd werd. Het eten werd langer houdbaar doordat de Zweden het bijvoorbeeld droogden, rookten of zoutten. Dit heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de Zweedse keuken.
Haring en zalm
Toen Gustav Vasa in 1523 koning werd, ontstond in het Noorden van Zweden de Surströmming. Dit is gegiste haring of, zoals wij het tegenwoordig noemen, zure haring. In die tijd was er een tekort aan zout. Daarom begon de vis na het inmaken te gisten. Later werd deze vis ingeblikt, waarna het zo door bleef gisten, dat de blikken bol gingen staan.
Zalm werd vroeger geconserveerd door het te zouten en in de grond te begraven. Tegenwoordig vind je in de winkel met in zout, peper, suiker en fijngehakte dille voorgekruide gerookte zalm. Dit is dus ontstaan in Zweden.
Koffie
Tijdens de periode dat Finland nog bij Zweden hoorde, werd vanuit Turkije koffie geïntroduceerd in Zweden. Koffie is in Finland de meest populaire drank, maar Zweden komt op een goede 2e plaats.