Traditionele Oostenrijkse keuken

Vroeger was de Oostenrijkse keuken vooral een boerenkeuken waar vooral vet vlees, mosterd en mierikswortel in voorkwamen. Ook nagerechten waren erg populair. Dankzij de Donaumonarchie, de monarchie Oostenrijk-Hongarije, waaronder veel Zuid-Europese landen vielen, heeft de Oostenrijkse keuken veel invloeden van andere landen zoals o.a. Italië en Hongarije. De Oostenrijkers namen veel gerechten over en pasten het naar eigen smaak aan, waardoor er een heel bijzondere en veelzijdige Oostenrijkse keuken ontstaan is.

Eerste voedingsmiddelen

Oostenrijk boerenbrood

De eerste voedingsmiddelen waren hier tussen 8000 en 5000 voor Christus. Dit waren in het oosten o.a. oergranen (bijv. emmer), schapen, koeien, varkens en geiten. Dan had je in het Mediterrane gebied erwten, linzen, lijnzaad en papaver en later ook nog kruiden als peterselie, selderij, bieslook en dille bij. Vanuit het Oosten van Europa waren er paarden, gierst en tuinbonen. De paardeboon was ‘s winters bedoeld als extra voer voor de paarden.

Romeinse periode

Later lieten de Romeinen de Oostenrijkers kennis maken met weer nieuwe voedingsmiddelen. Tarwe, rogge, haver, rijst en verschillende fruitsoorten. Daarnaast lieten ze ook zien hoe je van druiven wijn kon maken. Toen Amerika ontdekt was, werd ook het maïs, de aardappels en tomaten geïntroduceerd. Vooral mais werd ook gebruikt als voer voor het pluimvee, dat weer voor eieren zorgde.

Culinaire Donaumonarchie

De Oostenrijkse gerechten zijn door invloeden van verschillende landen erg afwisselend. De inwoners van de verschillende landen die bij deze Donaumonarchie hoorden kwamen met recepten uit hun omgeving naar de hoofdstad Wenen. Recepten uit al deze landen kwamen hier bij elkaar en de beste van al deze recepten kregen een plekje in de Oostenrijkse keuken.

Donau

Oostenrijk Salzburg DonauDankzij de rivier de Donau kwamen er al snel nieuwe bronnen van voedsel Oostenrijk binnen. Vooral oergranen, lijnzaad, erwten, linzen, schapen, koeien, varkens en geiten. waren vooral in het zuiden van Oostenrijk volop te vinden. Deze producten werden later nog eens aangevuld met peterselie, selderij, bieslook en dille. ook paarden, gierst en tuinbonen waren erg belangrijk.

IJzertijd (vanaf 1000 v. Chr.)

In deze periode kwamen er betere ploegen. Deze maakten het mogelijk dat de landbouw uitgebreid kon worden. Vlees was een delicatesse die alleen bij speciale gelegenheden gegeten werd. Verder kwamen de Romeinen met weer nieuwe producten, zoals tarwe, rogge, haver, rijst, verschillende fruitsoorten en druiven, waar men o.a. wijn van maakte.

Koffiehuizen

Oostenrijk koffie drinkenOostenrijk staat bekend om zijn koffiehuizen. Toch is dit niet het land waar de koffie uitgevonden is. Waar de Oostenrijkers wel heel goed in waren is het verfijnen van de smaak van koffie. Op deze manier ontstonden er eigen Oostenrijkse koffiesoorten die inmiddels beroemd geworden. Het eerste koffiehuis werd in Wenen geopend in 1685. Mensen konden hier bij elkaar komen en heerlijk ontspannen, onder het genot van een één van de vele soorten koffie die er te krijgen waren. Dit was zo populair dat er al snel meer koffiehuizen door het hele land werden geopend. Tegenwoordig zijn er in Oostenrijk ongeveer 14.936 koffiehuizen en 8 koffiehuisketens.

Concert-café

Oostenrijk boodschappenWat later werd er in Oostenrijk het eerste concert-café geopend. De koffiehuizen werden verbouwd en zó ingericht met een podium waar beroemde componisten, zoals Mozart, Beethoven, Strauß senior en Johan Lanner hun werk ten gehore brachten, terwijl de klanten met een heerlijke kop koffie in hun handen van deze prachtige muziek konden genieten.