Moderne Oostenrijkse Keuken

De Oostenrijkse keuken is al heel wat jaren een echte boerenkeuken geweest en dat is het eigenlijk altijd wel een beetje gebleven. Deze keuken is vooral beïnvloed door de Italiaanse, Hongaarse en Tsjechische keuken. Oostenrijkers namen vaak recepten van gerechten uit deze landen mee en deze recepten werden naar eigen smaak in de loop van de jaren aangepast, waardoor ze uiteindelijk toch een ‘eigen’ karakter kregen. Een heel bekend Oostenrijks gerecht is de Hongaarse goulash dat door de Oostenrijkers is aangepast tot de typische Fiaker Goulash, die vooral in Wenen één van de populairste gerechten is geworden.

Oostenrijkse nagerechten

Oostenrijks toetje nagerecht

Oostenrijk staat misschien wel het meest bekend om haar verschillende soorten nagerechten. Veel van de Oostenrijkse nagerechten zijn internationaal heel populair, zoals de flensjes en de ‘Schmarrn’. Een erg geliefd nagerecht bij de Oostenrijkers is taart en gebak, zoals bijvoorbeeld de Apfelstrudel en de overbekende Weense Sachertorte.

Deeggerechten

De typische Oostenrijkse desserts zijn vooral deeggerechten. Voor het bakken van deze desserts gebruiken de Oostenrijkers verschillende soorten deeg. De populairste deegsoorten zijn:

  • Brandteig
    Dit is een luchtig soezendeeg dat bestaat uit water, boter, eieren en tarwemeel. Het wordt meestal in kleine bolletjes op de bakplaat gespoten. Omdat er water in dit deeg zit, dat gaat koken en uiteindelijk stoom wordt, kan dit deeg tijdens het bakken flink gaan uitzetten. Van dit brandteig worden over het algemeen kleine gebakjes gebakken.
  • Murbteig
    Murbteig is een zanddeeg, wat ook wel korstdeeg of harde Wener deeg genoemd wordt. Zoals het woord ‘korstdeeg’ al aangeeft, wordt dit deeg voornamelijk gebruikt voor koekjes en taarten met een wat stevige korst. Meestal hebben deze taarten een zachte vulling. Murbteig is er in Oostenrijk in zowel zoete als hartige variant.
  • Germteig
    Waar men in Oostenrijk ook veel gebruik van maakt is dit gistdeeg. Dit deeg bestaat voornamelijk uit meel, melk en bakkersgist. Het bijzondere van deze deegsoort is dat het veel kan absorberen. Als het goed gekneed wordt, kan het deeg na verloop van tijd zelfs uit gaan zetten, wat we ook wel ‘rijzen’ noemen. Dit gistdeeg wordt vooral gebruikt om zoete knoedels, krakelingen.
  • Strudel
    Dit typisch Oostenrijkse gebak is over de hele wereld bekend. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen wordt voor deze gebaksoort Germteig gebruikt, of zoals wij dat ook wel noemen, gistdeeg. Het deeg is heel dun en het lijkt wel wat op het bij ons bekende bladerdeeg, al is het toch echt wel wat anders. Er zijn strudels met verschillende soorten vullingen. Dit gebak kan een zowel hartige als zoete vulling hebben. Voorbeelden van populaire hartige strudels in dit land zijn de strudels met vullingen van o.a. vlees, zuurkool, kaas en spinazie. En een bij ons heel bekende zoete strudel is de apfelstrudel met appelvulling.

Worst

Oostenrijk worst eten WurststandOostenrijkers zijn ook gek op worst. Populaire worstsoorten zijn Leberkäse (gebakken leverkaas), de Bauernwurst, de kruidige debrecziner, de Currywurst en natuurlijk de overbekende Bratwurst.

  • Käsekrainer
    Ook heel typisch Oostenrijks is de Käsekrainer. Deze worstsoort is licht gerookt met kleine stukjes kaas er doorheen. Deze aparte worstsoort wordt meestal op een broodje gegeten, met mosterd en verse mierikswortel.

Würstelstand

In de meeste steden in Oostenrijk vind je wel een Würstelstand. Dit is een klein worstenkraampje waar heel uiteenlopende soorten worst verkocht worden. Deze worden op een broodje gelegd en je kunt er zo op straat, uit het vuistje, van genieten.

Brood

Broodjes Oostenrijk Kaiserbrötchen Semmel

Iedereen weet dat Frankrijk over het algemeen gezien wordt als broodland, maar Oostenrijk kan er ook wat van. Diverse soorten brood die je overal in Europa tegenkomt, komen oorspronkelijk uit Oostenrijk.

  • Poolisch
    In Oostenrijk werd bijvoorbeeld het Poolisch ontwikkeld. Dit is een mengsel van water, bloem en gist, dat gebruikt wordt om deeg te laten rijzen. Onder andere witbrood van een fijn soort meel wordt gemaakt met Poolisch. De meest smaakvolle broden die je tegenkomt in Europa worden meestal gemaakt met het Oostenrijkse Poolisch.
  • Croissants
    Wat ook heel bijzonder is, is dat de croissants die wij als typisch Frans kennen, eigenlijk uit Oostenrijk komt. Toen Oostenrijk in 1683 een aanval overwonnen van de Turken, werd er ter ere van deze overwinning een brood gebakken in de vorm van een halve maan, die je ook in de Turkse vlag ziet. Vandaar de kromme vorm van deze overheerlijke, Oostenrijkse lekkernij.
  • Kaiserbrötchen
    Deze kennen we natuurlijk wel. Die overheerlijke, knapperige witte bolletjes die je in Oostenrijk vaak bij het ontbijt krijgt. Ze worden ook wel ‘semmel’ genoemd. Het zijn luxe broodjes, de Oostenrijkers eten doorgaans normaal boerenbrood met ontbijt.

Drinken in Oostenrijk

Oostenrijk bier drinken

  • Koffie
    Wie van een heerlijk kopje koffie houdt, kan volop genieten in Oostenrijk. Alleen Wenen heeft al 564 koffiehuizen, waar veel diverse soorten koffie worden geserveerd, uiteraard met het lekkerste Oostenrijkse gebak. Eigenlijk is een kop koffie in elke plaats weer anders. Elke Oostenrijker maakt zijn eigen favoriete koffie met eigen ingrediënten. Maar overal in Oostenrijk gebruikt men wel warme melk in de koffie. Koffiebonen worden hier op een heel andere manier gebrand als in andere landen. Deze Oostenrijks gebrande koffie wordt in dit land ook wel ‘Wiener röstung’ genoemd.
  • Schnapps
    Heel geliefd bij de Oostenrijkers is Schnapps. Dit zijn verschillende alcoholische dranken die bereid zijn met vruchten als basis. Hiervoor wordt puur fruit gebruikt, dus geen extra toegevoegde suikers. Populaire vruchten voor dit bijzondere drankje zijn appels, peren, pruimen, perziken en kersen. Gebruikelijk in Oostenrijk is om Schnapps uit kleine glaasjes te drinken en er dan het liefst zo lang mogelijk van te genieten.
  • Bier
    Niet typisch Oostenrijks, maar niet minder populair is bier. De Oostenrijkers drinken dit bij wijze van spreken de hele dag door. Om een uur of 11 ’s ochtends komen de eerste glazen al op tafel. En meestal geen kleine glazen. Als je in Oostenrijk een biertje bestelt dan krijg je normaal gesproken meteen een glas van een halve liter voor je neus. Er zijn veel lokale bierbrouwerijen, maar ook een aantal grote landelijke brouwerijen waarvan Gösser wel de bekendste is. Alcoholvrij bier is vijr zeldzaam in Oostenrijk. Ze kennen wel Radler, maar dat bevat nagenoeg altijd alcolhol. Het Weizenbier, een bier van een wat hogere gisting, is een aanrader. Het heeft wat weg van het witbier, maar is toch weer iets anders.

Typisch Oostenrijkse gerechten

Kaiserschmarrn Oostenrijk eten

Naast prachtige natuur, is Oostenrijk ook rijk aan de lekkerste gerechten. Een aantal typisch Oostenrijkse gerechten zijn:

  • Semmel
    Een hard wit broodje, waarop een ster afgebeeld is. (bij ons ook bekend als Kaiserbroodje)
  • Debrecziner
    Licht gerookte, met paprikapoeder en knoflook gekruide worst, meestal van rund- en varkensvlees.
  • Zwiebelrostbraten
    Kortgebakken runderschnitzel (gekruid met paprikapoeder, peper en zout) met gebakken uien.
  • Wiener Schnitzel
    Een groot stuk gepaneerd kalfsvlees, vaak geserveerd met frites
  • Tiroler Gröstl
    Dungesneden plakjes aardappel, gebakken met spekjes en ui.
  • Kaiserschmarrn
    Een soort in kleine stukjes gebakken pannenkoek, dat geserveerd wordt met een vruchtencompote. Zie foto.
  • Germknödel
    Een deegballetje, gevuld met pruimencompote en geserveerd met een mengsel van gesmolten boter en poedersuiker