De traditionele Deense keuken

Denemarken is voor het grootste deel omgeven door zee, dus vis en schelp- en schaaldieren waren de eerste voedingsmiddelen die in Denemarken gegeten werden. Daarnaast at met ook nog peulen, kruiden, gevogelte, eieren en vlees van wild en zeehonden.

Landbouw

Later werd de landbouw ingevoerd, waardoor de maaltijden wat uitgebreid werd met nieuwe granen en peulen (erwten, bonen, linzen). Ondanks dat alcoholische dranken al een tijdje bestonden, is in deze periode waarschijnlijk het bier uitgevonden.

In 1720 werd door de Fransen de aardappel geïntroduceerd en rond 1750 werden de eerste aardappels verbouwd op het schiereiland Jutland. Roggebrood bestond toen al, maar toen later het tarwebrood werd uitgevonden, begon dit het langzamerhand aan populariteit te winnen van het roggebrood.

Omdat de aanvoer van voedsel op de eilanden niet makkelijk was, moesten de mensen hier  leren voor zichzelf te zorgen. Op deze manier zijn er veel methodes ontstaan voor het conserveren van voedsel. De Denen leerden het eten te roken en te zouten en ze hadden eigen moestuinen met seizoensproducten.

Handel

Na 800 voor Christus voerden de Vikingen voedingsmiddelen het land in. Deze hadden de Romeinen al eerder geïntroduceerd in het buitenland. De Hanzehandel ontstond en zo werd het menu steeds verder uitgebreid met allerlei exotische ingrediënten. Er werd veel roggebrood, rookspek, schol, zuivel en haring gegeten.

Na 1860 werden de kachels en petroleumstellen ontdekt. Hierdoor ontstonden weer nieuwe manieren van eten klaarmaken. Zuivel en aardappelen werden steeds belangrijker en men ging steeds meer bouillon, gehakt en vruchtenmoes maken. Ook ontstonden er groentegerechten in saus en komkommersalades met dressing.

Toenemende welvaart

Vanaf 1960 kregen de Denen het steeds beter. De eerste supermarkten werden gebouwd en er kwamen koelkasten en diepvrieskasten. Vrouwen gingen steeds meer werken en het luxere eten dat in het begin alleen nog voor de rijken was weggelegd, kon nu door iedereen gegeten worden. Ook werden de buitenlandse gerechten steeds populairder door de immigratie. Gerechten als pasta’s, rijst en pitabroodjes en pizza’s werden steeds populairder, waardoor de aardappel steeds meer naar de achtergrond verdween.