De moderne Russische keuken

Tegenwoordig eten de Russen in totaal 3 maaltijden per dag. Deze maaltijden zijn stuk voor stuk heel belangrijk voor ze.

Ontbijt (Zavtrak)

Ontbijt in Rusland
© Sharon Hahn DarlinCC BY 2.0

Het ontbijt is in Rusland heel anders dan hier in Nederland. Terwijl wij ons ontbijt vaak overslaan of even snel een boterham naar binnen werken, nemen de Russen de tijd voor hun ontbijt.Dit ontbijt bestaat uit een hartige maaltijd met eieren, worstjes, kaas en vlees. Hier wordt ook veel brood en boter bij gegeten en men drinkt er thee of koffie bij.

Lunch (Obyed)

Lunch in Rusland
© My PastCC BY 2.0

Halverwege de dag, rond 13.00 uur, beginnen de Russen aan wat voor hun de belangrijkste maaltijd van de dag is. Het hoogtepunt van deze maaltijd is Saskuski. Dit bestaat uit verschillende lekkere hapjes, zoals kaviaar, gerookte vis en verschillende groentegerechtjes.

Daarnaast eten de Russen vaak soep, of, zoals zij het noemen ‘Pyervoe’. Daarna eten ze een vlees of visgerecht, met aardappels erbij, of rijst of pasta en diverse groenten

Als hoofdgerecht wordt er een vlees- of visgerecht gegeten en dan worden er nog aardappels bij gegeten, of rijst, pasta en verse of gemarineerde groenten. Dit wordt in Rusland Vtoroye genoemd.

Als dessert, (dit noemen ze Tretye) wordt er vaak taart, gevuld fruit of chocolade geserveerd.

Tijdens de lunch drinken de Russen meestal water, limonade, of vruchtensap.

Diner (Uzhin)

Diner in Rusland
© Peretz PartenskyCC BY 2.0

En dan is er nog het avondeten. Hieraan beginnen de Russen meestal om ongeveer 19.00 uur, maar soms ook nog later. Ook het diner bestaat uit een warme maaltijd, maar iets minder uitgebreid dan de Lunch. Het avondeten wordt zonder de soep gegeten en ook meestal zonder het dessert.In de landbouwgebieden gaat het iets anders. De mensen die daar op het veld werken eten ’s middags geen soep, maar ze gebruiken hun soep van de lunch voor het avondeten.Net als bij de lunch wordt er bij het diner ook water, limonade of vruchtensap gedronken.

Verschillende Russische gerechten:

  • Borsjts: bietensoep met kool en vlees
  • Bliny:  pannenkoekjes
  • Boeuf Stroganoff:  Biefstuk in een saus van champignons, room, mosterd, tomaat en cajunkruiden. Dit gerecht komt oorspronkelijk van een Franse chefkok en is gemaakt voor de Russische graaf Stroganoff!
  • Pirosjki: gevulde deegkussentjes. Gemaakt van verschillende soorten deeg en gevuld met verschillende soorten vullingen, zoals bijvoorbeeld champignons of vlees. Hier wordt vaak een sausje van zure room, knoflook en dille bij geserveerd.
  • Kvas: een drankje dat gemaakt wordt van meel en vruchtensap
  • Wodka: nationale drank met een hoog alcoholpercentage. Het is de meest “gezonde” sterke drank die er bestaat. Er zijn verschillende soorten wodka: naturel of met citroensmaak, Spaanse pepers, gember, kruidnagel of jeneverbes.