Rendiervlees uit NoorwegenVroeger waren de Noren wat eten betreft aangewezen op wat de natuur hun gaf aan voedingsmiddelen. Omdat Noorwegen voor het grootste deel omringd is door zee, waren vis en schaal- en schelpdieren de meest belangrijke voedingsmiddelen. Uit de landbouw en veeteelt werden graan, melk en vlees gebruikt. In de bossen waren allerlei vruchten te vinden en er werd gejaagd op wild die in de bossen en bergen leefden. Elandvlees was (en is nog steeds) een heel populaire vleessoort.

Vikingen

Noorwegen, Viking soepDe boeren en landbouwers in Scandinavië werden Vikingen genoemd. Ze aten maar 2 keer per dag, ’s morgens en ’s avonds.

Ze aten verschillende soorten vlees van dieren die op hun boerderijen rondliepen. Daarnaast gingen ze op jacht voor wild vlees. Verder werden er eieren van ganzen, kippen en eenden gegeten en in de bossen groeiden wilde bessen, frambozen, aardbeien, waterkers en hazelnoten.

Vikingen aten met een lepel en een mes en ze aten van houten borden.

Drinken

De meeste Vikingen dronken bier of karnemelk bij het eten en als er zich speciale gelegenheden voordeden, dronken ze wijn. Bier dronken de Vikingen, niet zoals wij uit bierglazen, maar uit een hoorn. Er werd een slok uit gedronken en daarna werd de hoorn doorgegeven aan de ander. Dit ging zo de kring door totdat de hoorn leeg was. Dit deden ze zo, omdat die hoorn niet op tafel kon staan.

Reizen

Toen bevolking in Noorwegen steeds meer ging groeien, was er niet genoeg land meer, om hun eten te verbouwen. De Vikingen zochten daarom tegen het eind van de achtste eeuw naar andere manieren om aan eten te komen. Ze gingen boten bouwen en daarmee reisden ze de hele wereld over, op zoek naar nieuwe, vruchtbare grond.

 

 

© CCC foto 1: Flickr – Jacob Boetter
© CCC foto 2: Flickr – Hans Splinter