Zoals gezegd, eten is belangrijk voor de Turken, het wordt ook gewoon op straat verkocht, je ziet er verschillende mensen achter hun karretjes met eten lopen. Je kunt er bijvoorbeeld gepofte kastanjes kopen (kestanes), of maiskolven en verschillende broodjes. Daarnaast kun je op straat ook gewoon koffie of thee krijgen. In de winter wordt ook Sahlep verkocht op straat.

Sahlep

Dit is een warm winterdrankje, dat gemaakt wordt van orchideeënbloembollen. Deze bollen worden met bloem en al uitgegraven en dan heel grondig gewassen. Daarna worden ze gekookt in met water aangelengde yoghurt (Ayran). Na het koken worden ze afgespoeld met koud water en gedroogd in de zon. Ze kunnen op 2 manieren gedroogd worden: Uitgespreid op een doek of geregen aan een draad dat vastgemaakt wordt aan boomtakken. De bloembollen krimpen in tijdens het drogen. Als ze helemaal gedroogd zijn, zijn ze keihard en een stuk lichter van gewicht. Deze uitgedroogde bollen worden vermalen tot poeder en er wordt dan suiker meel en meelpoeder doorheen gemengd. Om het drankje Sahlep te krijgen wordt dan een beetje van die poeder samen met melk aan de kook gebracht en tot slot wordt er nog een klein beetje kaneelpoeder door gemengd. Volgens de Turken is dit een heel lekkere en gezonde drank.

Ontbijt (kahvalti)

In Turkije wordt doorgaans ontbeten met vers gebakken brood en geitenkaas, komkommer, tomaten, olijven en natuurlijk de beroemde Turkse koffie of thee kan daarbij niet ontbreken.

Voor degene die graag een wat pittiger en steviger ontbijt willen is er Sucuklu Yumurta. Dit is een pannetje met gebakken worst en eieren. De worst maken ze van gemalen rundvlees met knoflook. Verder worden er veel diverse kruiden aan toegevoegd.

Lunch

Rond het middaguur, maken de Turken zich op voor de lunch. Omdat het diner toch het belangrijkste eetmoment is in Turkije, wordt de lunch wat eenvoudiger gehouden. Vaak wordt er een warme maaltijd genuttigd, maar op warmere dagen, is een lekkere frisse salade ook heel welkom.

Diner

Voor het diner wordt in Turkije vooral veel verse producten gebruikt. Dus verse groenten en fruit, meestal gegrild vlees en diverse salades. Bij de gerechten worden vooral sauzen gemaakt op basis van yoghurt.

Meze

Het meest populair bij de Turken is wel Meze. Dit is vergelijkbaar met de bij ons bekende Tapas. Dit zijn kleine, warme en koude voorgerechtjes/hapjes die samen met vers brood een maaltijd vormen. Meze is dan ook veelzijdig in het gebruik. Soms wordt een kleine hoeveelheid gegeten als voorgerecht of lunch, maar wat ook heel vaak gebeurt is dat er een grote hoeveelheid van die hapjes op tafel wordt gezet, waar iedereen dan de hele avond onder het genot van een lekker drankje van gaat genieten.

Een heel populair drankje dat hierbij gedronken wordt, is Raki, een anijsdrankje, met een alcoholpercentage van ongeveer 45%. Dit drankje wordt meestal aangelengd met water.

Uitzoeken in de keuken

In restaurants is het zelfs gewoonte dat de mannen de keuken inlopen en gaan uitzoeken welke gerechtjes ze willen hebben. Vaak wordt er dan ook nog overlegd met de kok over hoe ze het graag klaargemaakt willen hebben.

Andere Turkse gerechten

  • Kebab: De kebab is bij ons wel het meest bekende gerecht uit de Turkse keuken. Het vlees zit aan een grote pin aan de grill. Met een groot mes wordt het vlees aan de zijkanten weggesneden. Er zijn verschillende soorten kebabs. De tandir kebab met stukjes gekruid lamsvlees. De iskender kebab is een groot stuk gegrild vlees aan een vertikaal spit en dan is er nog de adana kebab. Dit zijn stukjes met gekruid lamsvlees, met stukjes paprika en oregano.

 

  • Dolma: Diverse soorten groenten, zoals bijv. wijnbladeren, druivenbladeren, paprika’s, courgettes en tomaten, gevuld met o.a. rijst, groenten, kruiden en soms gehakt. Deze dolma’s worden zowel warm als koud gegeten. Meestal bevat de warme variant vlees en de koude variant is dan vegetarisch.

 

  • Gözleme: een Turkse pannenkoek. Deze pannekoek kan met van alles gevuld worden. Bijvoorbeeld met feta kaas, diverse groenten, gehakt, worst, enz.

 

  • Pilav: Turks rijstgerecht, gegaard in bouillon, met veel groenten, kruiden en vlees. Meestal wordt lamsvlees gebruikt. Ook wordt er aan dit gerecht vaak een beetje fruit toegevoegd.

Nagerechten

  • Baklava: Dit is een heel populair nagerecht in Turkije. Het is een bladerdeeghapje met gemalen pistachenoten, overgoten met geconcentreerde suikerstroop. Je moet voor dit gerecht wel heel gek zijn op zoetigheid, want het is mierzoet.
  • Sutlac: Turkse rijstpudding
  • Kazandibi: gebakken pudding met vanille en suiker.