Eetgewoontes in Estland

eten estland
© Berndt RostadLicentie

Het Estlandse eten is eenvoudig, maar de maaltijden zijn wel stevig. De belangrijkste producten voor de Estlandse keuken zijn brood, aardappels en varkensvlees. Stoofpot van zuurkool met bloedworst is een populair gerecht bij de lokale bevolking van Estland. Tegenwoordig bestaat er nog steeds de traditie van het verzamelen van verschillende kliekjes. Ze worden vaak ingevroren of tot sap/drank of jam verwerkt.

Seizoensgebonden

Rendier in Estland
© Jaanus SillaCC BY 2.0

Wat de Esten allemaal eten, wordt voornamelijk bepaald door het seizoen en het is allemaal vers gevonden of gevangen. Er wordt bijvoorbeeld nog steeds veel gejaagd op elanden, herten, wilde zwijnen, hazen en eenden.

De verschillende soorten zoetwatervis worden zelf gevangen en gegeten. Verder wordt er tegenwoordig veel bot, spiering, sprot en haring gegeten.

 

 

Eetgewoonten in voorjaar en zomer

De Esten zijn gek op barbecueën. Dit is dan ook iets wat ze ’s zomers regelmatig doen.

Eetgewoonten in het najaar en de winter

In het najaar en de winter eten ze vooral wild, gevogelte, bospaddenstoelen, peulvruchten, knollen en fruit. Het eten wordt in deze periode meestal ingemaakt, gedroogd en gerookt. In de supermarkten wordt steeds meer wild vlees verkocht.

Brood

Brood bakken in Estland
© .waldecCC BY 2.0

Brood is in Estland een heel belangrijk product. Vooral donker roggebrood, leib, is erg populair. Verder eten de Esten ook veel zuur en zoet brood bij het warme eten. Als zich speciale gelegenheden voordoen, eten de Esten graag zoete broodjes met rozijnen, kaneel en kardemon. Oud brood wordt niet weggegooid, maar de Esten gebruiken dit vaak om broodpap van te maken.

Soep

Soep wordt in Estland vaak vermengd met zure room, melk of yoghurt. Dit wordt regelmatig als maaltijdsoep gegeten. In voorjaar en zomer worden er meestal lichte soepen gegeten. Soepen die in Estland erg populair zijn, zijn zuurkoolsoep, erwtensoep en bonensoep, bietensoep, koolsoep, kippensoep en verschillende soorten paddenstoelensoep en vissoep.

Restaurants in Estland

Restaurant in Estland
© Leo-setäCC BY 2.0

Estland heeft veel restaurants. Naast de gewone lokale restaurants zijn er ook veel Azerbeidjaanse of Russische restaurants in Estland. In de Estlandse restaurants kun je o.a. hertenvlees en everzwijn eten.

Als je ooit in de hoofdstad van Estland, Tallinn bent, is het de moeite waard om een keer een bezoek te brengen aan het middeleeuws restaurant “Olde Hansa”.  Alles hier is in middeleeuwse stijl, zowel het interieur als de kleding van de bediening. De bediening komt bij jou aan tafel om uitgebreid uit te leggen wat er allemaal te eten is. Wijn en bier wordt hier opgediend in aardewerken kannen.

 

Drinken in Estland

Bier in Estland
© Jim KellyCC BY 2.0

Bier is in Estland een heel populaire drank. Er zijn verschillende soorten bieren te verkrijgen. De alcoholvrije bieren zijn in Estland de meest populaire soorten. Ook wodka is een populair drankje en het is net als bier in veel verschillende smaken te krijgen. Dan zijn er ook nog verschillende likeuren. In Tallinn is de lokale kruidenlikeur het meest populair.