Eetgewoontes in Italië – Italiaans eten & drinken

Italiaans eten is voor Italianen niet zo maar even eten, maar echt een moment van ontspanning. Het Italiaanse eten wordt dan ook bereid om écht van te genieten. Ze kunnen in Italië echt heerlijk met z’n allen genieten van wat moeder allemaal voor lekkers heeft klaargemaakt, daar zijn ze in Italië de beste in. Het Italiaanse eten wordt niet alleen in eigen land gewaardeerd. Bekende Italiaanse gerechten zoals pasta en pizza worden bijna over de hele wereld gegeten. En dat geldt ook voor het Italiaanse drinken. Wie is er immers niet bekend met espresso en cappuccino?

Italiaans eten

Het eten is voor de Italianen zo belangrijk dat het een belangrijk deel van hun cultuur en dagelijks bestaan vormt. Ze nemen in Italië dan ook uitgebreid de tijd om te eten en volop te genieten van hun overheerlijke Italiaanse eten en drinken. Alleen het ontbijt is voor hen minder belangrijk. Italiaans eten wijkt nogal af van ons Nederlandse eten, ook de tijden waarop de Italianen eten wordt zijn anders dan wat wij gewend zijn.

Ontbijt

© bettyx1138CC BY 2.0

Het Italiaanse ontbijt is eigenlijk de enige maaltijd van de dag die erg eenvoudig is en dus afwijkt van de mening die wij over het algemeen over Italiaans eten hebben. De meeste Italianen ontbijten niet thuis zoals wij dat doen, maar ze gaan ’s ochtends naar een café. Hier beginnen ze hun ontbijt met een cappuccino en een cornetto (een zoete croissant) of een brioche (broodje). Dit croissantje of  broodje wordt in de cappuccino gedoopt voor het opgegeten wordt.

Cappuccino wordt alleen maar bij het ontbijt gedronken. Dus als je later op de dag een koffie wil drinken, zullen de Italianen vreemd opkijken als je een cappuccino bestelt. Na het ontbijt drinken ze namelijk vooral espresso. Deze koffie is enorm sterk en het wordt door de Italianen flink gezoet met veel suiker.

Lunch

© Larry HoffmanCC BY 2.0

Tussen de middag gaan de Italianen weer naar een eetcafé om te lunchen. Dit is meestal een uitgebreide warme maaltijd. De lunchpauze in Italië is dan ook wat langer dan het halve uurtje dat wij van onze baas krijgen.

Bovendien betaalt de werkgever een bepaald bedrag mee aan de lunch, zodat de werknemers niet alles hoeven te betalen. Door die lange lunchpauze werken de Italianen ´s avonds meestal wel wat langer door.

Natuurlijk genieten de Italianen van een echte Mediterraanse lunch zoals lekker knapperig stokbrood, olijven pasta, vlees, vis, salade, en niet te vergeten de populaire carpaccio. 

Op zondag is de lunch nóg uitgebreider. Italianen zitten dan aan een enorm grote tafel met heel veel familie en vrienden en dan is het pas echt genieten van een heerlijk maaltijd en niet te vergeten van elkaars gezelschap.

Diner

© Michela SimonciniCC BY 2.0

Italianen beginnen later aan hun diner dan wij Nederlanders, namelijk rond 21.00 uur. Maar dat is ook wel logisch na zo’n uitgebreide lunch. Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is.

Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid. Het bevat de elementen waar wij het Italiaanse eten zo om waarderen. Een mix van warme en koude gerechten, die stuk voor stuk dat heerlijke verfijnde Mediterraanse smaakje hebben.

  • Antipasti
    Dit is een koud voorgerecht waar de Italianen hun diner meestal mee beginnen. Dit bestaat o.a. uit vlees, vis of groenten
  • Primi
    Dit is een 2e voorgerecht die volgt op het koude voorgerecht. De primi is een warm voorgerecht. Dit bestaat meestal uit een stuk pizza, pasta, risotto of soep
  • Secondi
    Na deze 2 voorgerechten begint dan eindelijk het hoofdgerecht. Dit hoofdgerecht bestaat vaak uit een vlees- of visschotel met een salade en warme groenten en aardappelen.
  • Dolci
    Dan volgt het nagerecht. Dit is meestal een zoet gerecht. Het populairste nagerecht is natuurlijk de tiramisu, een gerecht dat o.a. bestaat uit cacao, mascarpone, koffie en amaretto.

De Italiaanse maaltijd wordt uiteindelijk gezellig beëindigd met een drankje. Populaire Italiaanse drankjes zijn grappa, sambucca, limmoncello, prosecco. Maar er zijn ook Italianen die gewoon een kopje espresso drinken als afsluiting van het diner.

Buon appetito!

Tussendoortjes

© istolethetvCC BY 2.0

Na al dat overheerlijke Italiaanse eten zou je denken dat er geen plek meer is voor tussendoortjes. Maar ook tussendoortjes zijn in Italië erg populair.  Italianen zijn gek op eten, dus ook op de kleinere maaltijden. Een populair Italiaans tussendoortje is una merendina. Dit is eigenlijk een soort wafel van plakjes cake, waar een zoete vulling tussen zit. Verder kennen ze natuurlijk ook nog allerlei andere lekkere tussendoortjes. Heerlijk Italiaans schepijs bijvoorbeeld! Ook kun je in Italië heerlijke koekjes kopen, die bijvoorbeeld naar Amaretto smaken. Ook in de avond eten de mensen in Italië vaak het nodige, zoals stokbroodjes met tapenade of andere kleine hapjes. Natuurlijk drinken ze hier graag een heerlijk glas Italiaanse wijn bij, of een glaasje Grappa, de Italiaanse brandewijn.

Italiaans eten is gezonder dan je denkt

Door al dat lekkere eten zou je denken dat de Italianen nogal ongezond zijn en veel overgewicht moeten hebben. Maar dat is toch niet waar, want uit verschillende onderzoeken is gebleken dat deze Mediterraanse eetgewoontes goed zijn voor de gezondheid. De Italianen hebben een voorkeur voor ambachtelijk vervaardigde ingrediënten en bakken overwegend met olijfolie, wat natuurlijk ook scheelt. Pastagerechten hebben dan weliswaar de reputatie dat ze rijk aan calorieën zijn, maar deze gerechten maken maar een klein deel van het Italiaanse eten uit. Uiteindelijk valt het dus wel mee aan wat de Italianen aan calorieën binnenkrijgen.

© epSos .deCC BY 2.0

Tussen de maaltijden zit over het algemeen wel genoeg tijd om de maag wat rust te gunnen. Op deze manier kunnen de Italianen een verzadigd gevoel creëren. Wat ook een groot verschil is, zijn de producten die de Italianen gebruiken vergeleken met ons Nederlanders. Ze eten namelijk veel fruit, groente, bonen, vis, gevogelte, tomaten, olijfolie, zuivel, volkoren granen en ze eten veel minder rood vlees dan wij. Ook eten ze overal kleine porties van. Kinderen krijgen meestal yoghurt of fruit als tussendoortje.