De moderne Finse keuken

Typisch Fins diner thuis
© Oskari KettunenCC BY 2.0

Zoals al eerder vermeld zijn in Finland nog steeds veel ingrediënten uit eigen natuur erg belangrijk. In de Finse keuken zijn wild, vis, bessen, bospaddestoelen en roggebrood populair.

Tijdens de feestdagen worden in Finland vooral zoetwatervis, rivierkreeftjes, Oostzeeharing en verschillende soorten wilde bessen en paddestoelen geserveerd.

Rendierenvlees is in Lapland (het noorden van Finland) een populaire lekkernij en in de zomer wordt er graag rivierkreeft gegeten.

Uit eten

In de grote steden van Finland, zoals als Helsinki, Turku en Tampere, kun je verschillende restaurants vinden. Er zijn een heleboel traditionele Finse restaurants, maar ook andere restaurants met buitenlands eten, zoals Italiaans of Chinees.

Als je wat goedkoper wil eten kun je terecht bij een ‘kahvila of baari’. Dit lijkt wat op wat in Nederland een eetcafé is, maar je kunt hier geen alcoholische dranken krijgen. Er is wel een buffet, waaruit je zelf eten kunt kiezen.

Drinken

Koffie in Finland
© Juho HolmiCC BY 2.0

De belangrijkste drank in Finland is koffie, al houden de Finnen ook wel van een lekker alcoholisch drankje. Erg populair zijn de verschillende Bessenwijnen en likeuren. Deze zijn gemaakt van poolbessen (mesimarja) of van gele toendrabramen (lakka). Bij het eten drinken de Finnen graag Finse wodka. Mocht je ooit Finland gaan bezoeken, dan is het de moeite waard deze drankjes eens uit te proberen.

Tippaleipä: Cakegebak gemaakt van melk, tarwe, eieren, suiker, citroenschil, olie, zout en andere specerijen.

Sima: Drankje van suikerwater met citroenschil en bier

Maaltijden

Ontbijt

De Finnen eten in totaal 3 maaltijden per dag. Rond 7.00 uur beginnen ze al met het ontbijt. Dit bestaat, net als in Nederland uit brood met boter en met beleg zoals harde kaas of vleeswaren. Zoet broodbeleg wordt niet als ontbijt op brood gegeten.

Verder wordt als ontbijt ook yoghurt met cornflakes, muesli en fruit gegeten. Bij het ontbijt drinkt men vooral melk, fruitsap, thee of koffie gedronken.

Lunch

Lunch in Finland
© Jyri EngestromCC BY 2.0

Vanaf 11.00 uur is het lunchtijd. Deze lunch bestaat uit een warme schotel, meestal stoofschotels. Bij deze stoofschotels worden verschillende soorten groenten geserveerd, zoals bietjes, kool en worteltjes. Meestal drinken de Finnen melk bij hun lunch.

Op scholen wordt tijdens lunchtijd voor de leerlingen een gratis warme maaltijd geserveerd. Op universiteiten zijn er heel goedkope maaltijden te koop voor studenten. Bedrijven die een kantine hebben, delen aan hun werknemers vaak kortingsbonnen uit waarmee ze in de kantine een goedkope maaltijd kunnen kopen. Deze bonnen worden door de overheid gesubsidieerd, maar heel veel mensen nemen gewoon een lunchpakket van huis mee naar hun werk. Dit bestaat uit een zelf gesmeerd broodje of een slaatje.

Diner

Ook het diner, dat om ongeveer 17.00 uur begint, bestaat uit warm eten. Alleen is het dan een wat eenvoudiger warme maaltijd dan de lunch. Wat bijvoorbeeld erg populair is als avondeten is een maaltijdsoep. Maar de Finse soepen zijn van erg stevige kwaliteit.

Naast de warme maaltijd wordt in Finland ook wel gewoon een broodmaaltijd gegeten, ’s avonds.

Een aantal typisch Finse gerechten:

  • Rapu: rivierkreeft, verkrijgbaar vanaf 20 juli
  • Mäti: kuit van zoetwatervis. Deze wordt gemaakt met zure room, gehakte ui en peper
  • Karjalanpaisti: Stoofpot van lamsvlees, varkensvlees en rundvlees
  • Kalakukko: brood uit Kuopio (het binnenland van Finland). In dit brood is vis verwerkt
  • Peruna jauheliha laatikko: Gegratineerde aardappel-gehaktschotel.
  • Karjalan piirakka: pasteitjes van roggemeel, gevuld met rijst, aardappelpuree of kaas. Deze lekkernij wordt vaak bij de lunch gegeten of als hapje in de avond.
  • Poronpaisti: Gebraden rendier, meestal geserveerd met poolbessen

Finse nagerechten:

  • Maitokiisseli: gebonden melksaus. Dit wordt geserveerd bij vers fruit
  • Pulla: koffiebroodjes, gemaakt van gistdeeg