In Turkije is eten één van de belangrijkste onderdelen van de Turkse cultuur. Veel culinaire invloeden zijn gekomen van landen die rondom Turkije liggen. Turkije heeft veel culinaire gewoontes overgenomen van onder andere Centraal-Azië, Iran, Irak, Egypte en de Balkan.

Onderstaand vind je informatie over de traditionele Turkse keuken en hun gewoonten en gerechten.

Grote paleiskeuken

In Istanbul staat het Topkapi-paleis waar de Sultans woonden. In dat paleis was een heel grote keuken, waar altijd heel uitgebreid gekookt werd, of de welstand van de bevolking nou wel of niet goed was. Deze kookstijl werd steeds meer uitgebreid, waardoor we nu een heel uitgebreide en gevarieerde Turkse keuken kennen.

Turkse koffie

Turkse koffie is een heel beroemde drank. De koffie werd in de 9de eeuw door de gouverneur van Yemen in het paleis geïntroduceerd. Lange tijd was koffie een heel kostbare drank, dat alleen gedronken werd door de leiders. Maar uiteindelijk werd in 1555 het eerste koffiehuis in Istanbul geopend en toen werd het ook gedronken door andere lagen van de bevolking.

Daarna werd de koffie uitgevoerd naar verschillende landen. Overal op de wereld wordt koffie op verschillende manieren gedronken. Maar al die koffie, is oorspronkelijk afkomstig van de Turkse koffie.