Dit eten we met de Kerst: Kersttradities en traditionele kerstgerechten in Europa

Wat ga jij eten met de Kerst? De typische Kerstmaaltijden komen weer volop in de belangstelling als de zomer en herfst voorbij zijn. Met het aanbreken van de winterperiode begint ook de periode waarin alles om Kerstmis draait. Niet alleen wat het typisch eten en drinken met de Kerst betreft, zoals de traditionele kerstgerechten. Je ziet namelijk ook overal de kerstbomen en -verlichting verschijnen. Het hele land wordt omgetoverd in een sfeervol Kerst feest waar we kunnen genieten van heerlijk Kerst eten, al of niet in de vorm van traditionele Kerstgerechten, en alle gezelligheid die erbij hoort. Wij wensen jou en jouw naasten bij deze een hele fijne Kerstmis!

Typisch Kerst eten

Elk land heeft met de Kerst zijn eigen tradities als het gaat om het vieren van het kerstfeest, waarin het samen eten en traditionele gerechten een belangrijke plaats innemen. Hieronder vind je informatie over een aantal bekende kersttradities en traditionele kerstgerechten in een aantal landen en het typische Kerst eten van dat land.

Lees overigens ook eens ons artikel met tips voor een gezond en duurzaam kerstdiner.



Engeland

Op 25 december komen de Engelse families bij elkaar om samen kerst te vieren. Het hoogtepunt van het kerstfeest is het kerstdiner. Een traditioneel Engels kerstdiner bestaat uit “kalkoen en kerstpudding”. Daarnaast eten de Engelsen met kerst graag kip, diverse worstjes, geroosterde aardappels en als nagerecht zijn er naast de  Engelsen kerstpudding en diverse taartjes zoals scones, muffins en een fruitcake.

Kerstmis muffins gedecoreerd

Kerstcracker

Vóórdat het kerstdiner begint krijgt iedereen een kerstcracker. Dit is een bonbonachtige cracker met een mooi glanzend papiertje er omheen. Het is de bedoeling dat je aan de zijkanten van die cracker trekt, zodat hij open gaat. In deze cracker zit een klein, simpel maar grappig cadeautje en een briefje met soort quizvraag die men moet beantwoorden. Als alle crackers geopend zijn en alle vragen beantwoord, begint het echte kerstdiner.

Kalkoen

De Engelse kerstkalkoen wordt gevuld met kastanjepuree, gehakt, gehakte appel, ui en ei. Dan wordt de kalkoen op een braadslede in de oven gelegd en met wat plakken vet spek erop wordt hij in een paar uur gaar en mals gebraden. Daarna gaat de kalkoen in een ovenschaal die mooi wordt opgemaakt met diverse soorten groente en aardappeltjes. Deze schaal wordt tijdens het kerstdiner geserveerd.

kerstmis kerstmaal kalkoen engeland

Kerstpudding

Deze populaire kerstpudding wordt gemaakt van dertien ingrediënten. Deze ingrediënten staan symbool voor de Jezus en zijn twaalf apostelen.

Op adventszondag begint men al met het maken van de kerstpudding. Dit wordt traditioneel samen met een aantal familieleden gedaan. Iedereen roert een keer in de pan. Dit om, volgens het geloof, de drie wijzen uit het Oosten te eren. Als de pudding klaar is mag degene die hem gemaakt heeft een wens doen.

Omdat er zoveel verschillende ingrediënten in de pudding gaan, is de voorbereiding nog best veel werk. Ook de bereiding van de pudding zelf, neemt de nodige tijd in beslag. Als de pudding klaar is, dan wordt hij in een koele ruimte weggezet tot de kerst. Hoe langer de pudding tijd heeft om te rijpen, hoe lekkerder hij zal smaken. Daarom maken de Engelsen deze pudding al een paar weken voor de kerst.

Op kerstavond wordt pudding overgoten met whisky en in de oven gedaan. Als de pudding klaar is, wordt hij versierd met wat poedersuiker en een takje hulst.



Finland

Het Finse kerstfeest wordt ook wel Joul genoemd. De gerechten die tijdens het kerstfeest gegeten worden, heten Joulupöytä. Joeltafel is een wat eenvoudiger naam hiervoor.

Hoofdgerecht

Het belangrijkste hoofdgerecht in Finland is ham met mosterd en brood. Wat ook erg populair is op de Finse kersttafel is vis, zoals zure haring. Verder worden er ook verschillende ovenschotels bereid voor het kerstdiner. Dit noemt met ook wel karjalanpaisti. Bij deze gerechten drinkt men graag Bier, wijn of melk. Dit wordt Koskenkorva Viina genoemd.

Nagerecht

Als nagerecht eten de Finnen graag gemberkoek, rijstpudding en koffie, thee of gluwein (glögi). Traditie is ook dat er in de pan met rijstpudding een amandel verstopt wordt. De persoon die deze amandel vindt, mag als eerste een wens doen, of zijn/haar cadeau openmaken.

Frankrijk

In Frankrijk worden met de kerst traditionele gerechten gegeten.

Réveillon

Het kerstdiner wordt ook wel Réveillon de Noël genoemd. Réveillon betekent waken, zodat Réveillon de Noël dus het begin van Kerstmis is. Het is dan ook een traditie dat de Fransen tot na 24.00 uur wakker blijven. De Fransen gebruiken hun kerstdiner op kerstavond. Verschillende families komen dan bij elkaar voor een feestelijk en vooral lang kerstdiner dat meestal tot na 24.00 uur duurt. De Fransen zijn gek op luxere gerechten, zoals kreeft en oesters. Deze worden dan ook graag gegeten tijdens het kerstdiner. Natuurlijk kan een goede wijn of champagne niet ontbreken bij het Franse kerstdiner.

Réveillon de Noël - kerstdiner frankrijk

Bûche de Noël

Eén van die gerechten is Bûche de Noël, een nagerecht dat ook wel kerststronk genoemd wordt. Het is een taart dat er ook echt uit ziet als een stuk van een boomstronk. Deze wordt gemaakt van een buscuit, gevuld met chocoladecrême. Wat ook een populair nagerecht is, is les treize desserts.

Frankrijk kerstmis Bûche de Noël

Les Treize desserts

Het woord zegt het al, dit zijn dertien kleine desserts, waarmee een kerstdiner in Frankrijk wordt afgesloten. Dit nagerecht verwijst naar Jezus en zijn twaalf apostelen. De eerste 4 nagerechten die geserveerd worden zijn gedroogde vijgen, amandelen, walnoten en rozijnen. Dit wordt ook wel Les Quatre Mendiants genoemd.

Kersttrends 2018

IJsland

Het kerstfeest in IJsland is een familie aangelegenheid. Het kerstdiner start over het hele land om 18.00 uur. Dit wordt traditioneel op de radio aangekondigd en men wenst iedereen dan smakelijk eten.

Hoofdgerecht

Het hoofdgerecht bestaat uit een groot stuk vlees, zoals ham of gerookt schapenvlees (hangikjöt), Hierbij wordt veel groenten en fruit gegeten, zoals diverse groentesalades met mayonaise en fruitsla met slagroom en gecaramelliseerde aardappelen worden ook graag gegeten in IJsland.

Nagerecht

Als nagerecht wordt meestal een rijstpap met rozijnen en kaneel gegeten. Traditie is dat in deze rijstpap een boon verstopt wordt en de persoon die deze boon vindt krijgt een extra cadeau.

Polen

De Polen vieren, net als wij 2 dagen kerst. Het begint op 24 december ‘s avonds. Meerdere families komen dan bij elkaar om het kerstfeest samen te vieren.

Kerstavond

Op kerstavond wordt het kerstdiner genuttigd. Als de eerste ster aan de hemel verschijnt, kan het kerstdiner volgens de Poolse traditie beginnen. Omdat de Polen vinden dat niemand met de kerst alleen mag zijn is het een gewoonte dat er altijd minstens één extra plaats gedekt word aan tafel, voor een onverwachte gast, zoals bijvoorbeeld een dakloze.

Als symbool voor de armoede van Jezus, ligt er tijdens het kerstdiner altijd hooi onder het tafelkleed.

Kerstwafel

Het kerstdiner begint met een kerstwafel.  Dit is een belangrijk onderdeel van het Poolse kerstdiner. Deze kerstwafel is nl. een symbool van de Christelijke eenheid en verzoening. Vlak voor het eten delen de gasten hun wafel met anderen en iedereen wenst elkaar dan alle goeds toe. De gastheer deelt zijn wafel met de dieren. Polen zijn er sterk van overtuigd dat de dieren op kerstavond kunnen praten.

12 Gerechten

Volgens de traditie moeten er op kerstavond twaalf gerechten op tafel staan, die iedereen moet proeven. Omdat elke streek in Polen haar eigen traditionele gerechten heeft, zijn deze gerechten over het algemeen verschillend. De meeste gerechten die Polen gebruiken tijdens het kerstdiner zijn vis, soep, kool met champignons en erwten en een vruchtenmoes. Wat heel populair is tijdens het Poolse kerstdiner is papaver. Ook worden er veel honing en noten gegeten. Typisch Poolse gerechten zijn maanzaadtaart en peperkoek. De Kutia is een maanzaadtaart, met gekookte tarwe en honing, noten en rozijnen, dat erg populair is in Oost Polen.

Na het diner breekt vooral voor de kinderen het echte feest aan, want dan worden er cadeaus uitgedeeld.

Duitsland

De beste eters zijn toch wel de Duitsers. Op kerstavond worden er een geroosterd varken, verschillende soorten worst en heel veel zoetigheden geserveerd. Vanuit de oudheid gaat er een verhaal dat men zo veel mogelijk moet eten, want zo voorkomt met dat men in de kerstnacht lastig gevallen wordt door demonen.



In Duitsland is het traditie om tijdens het kerstdiner gans te eten, maar er zijn Duitsers die voor meer luxe kiezen. Deze mensen eten ook graag wildvlees tijdens het kerstdiner.

Kerststol

Kerst eten Duitsland kerststol stollenfestEen populaire lekkernij in Duitsland is net als bij ons de kerststol. Alleen zijn de Duitse stollen iets anders dan de Nederlandse. De Duitse kerststol bestaat vooral uit gecandeerde citroen- en sinaasappelschil en speciale kruiden. Er wordt beweerd dat de kerststol het lekkerst smaakt in de “Unternächte”, zoals de Duitsers het noemen. Dit zijn de 12 nachten tussen 24 december en 6 januari. Er wordt beweerd dat jouw leven in deze nachten voor de komende 12 maanden wordt  bepaald. Dromen die je in deze nachten krijgt, zullen volgens het verhaal ook echt uitkomen!

Stollenfest

Elk jaar in het begin van december wordt de kerstperiode geopend met het Stollenfest. Het is traditie dat bakkers  op de zaterdag voor de 2e advent een heel zware reuzenstol bakken van ongeveer 3 ton. Deze wordt tijdens het Stollenfest in een sfeervolle optocht de stad ingedragen. De meesterbakker gaat hem dan aansnijden met een enorm groot mes. Het eerste stukje stol is dan altijd voor de burgemeester. Daarna wordt de stol in verschillende stukjes gesneden en verkocht aan de feestgangers. De opbrengst van deze verkoop gaat naar goede doelen.

Kerstmarkten

De kerstmarkten in Duitsland zijn over het algemeen groter, sfeervoller en uitgebreider dan kerstmarkten in Nederland. In Duitsland is de kerstmarkt traditie veel sterker dan in Nederland. Een uitstapje naar één van de vele kerstmarkten in Duitsland is dan ook een hele belevenis. Op een Duitse kerstmarkt wordt er volop eten verkocht. Eten is één van de belangrijkste dingen op de Duitse kerstmarkten. In elke regio in Duitsland wordt weer ander eten verkocht. Wat heel populair is op de meeste kerstmarkten in Duitsland, is gebakken champignons en Groene kool met worst

Gebratene Pilze

Heerlijk zijn de gebakken en gekookte champignons. Ze worden in de kraampjes net zolang gebakken of gebraden tot ze krimpen. Aan de champignons worden uien en knoflook toegevoegd en er is keuze uit veel verschillende sauzen. Echt een aanrader om eens te gaan proeven, als je in Duitsland over de kerstmarkt loopt.

Grünkohl

De Duitse groene kool is net zo populair als bij ons boerenkool is. Ook deze Grünkohl wordt verkocht op de Duitse kerstmarkten, maar dan niet in de vorm van een stamppot. Deze groente wordt alleen gegeten met een worst erbij.

Reibekuchen

Reibekuchen is iets typisch Duits. Dit zijn een soort aardappelpannekoekjes. Deze pannenkoekjes worden gemaakt van aardappels, meel en eieren. Verder worden ze op smaak gebracht met ui, knoflook, nootmuskaat en andere kruiden.

Lebkuchenherzen

Eén van de meest populaire Duitse kerstkoeken is Lebkuchen. Deze koeken lijken wel wat op de Nederlandse peperkoek. Lebkuchen worden gemaakt van honing en oosterse specerijen, zoals kaneel, kruidnagel, anijs, kardemom, koriander, gember, nootmuskaat. Wat kenmerkend is voor deze koek is dat hij wordt gebakken zonder gist. Ingrediënten die ook veel gebruikt worden voor deze koeken zijn amandelen, walnoten, gekonfijte citroen en chocolade. Natuurlijk mogen deze koeken niet ontbreken op de kerstmarkt in Duitsland. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en ze zijn altijd heel mooi versierd.

Lebkuchenherzen Duitsland Kerstmis hartvormig

Eén van de meest populaire lebkuchen zijn Lebkuchenherzen. Deze Lebkuchen hebben de vorm van een hart en zijn voorzien van verschillende teksten. Ze zijn leuk om mee te nemen als cadeautje voor familie als je een bezoekje brengt aan de kerstmarkt.