Eetgewoontes in Zweden

Hier lees je alles over Zweeds eten en drinken. In Zweden zijn de eetgewoontes voor een deel bepaald door het klimaat en de verkrijgbaarheid van het eten. Zo was het vanwege de strenge winters belangrijk dat eten goed houdbaar en dus goed geconserveerd werd. Ook de verkrijgbaarheid van o.a. vis en vruchten heeft zijn invloed gehad op de eetgewoontes van de Zweden.

Fika

lekkere koekZweden nemen vaak hun pauze op momenten dat het hun uitkomt. Dat kan dus op elk moment van de dag zijn. Meestal gaan ze dan naar een koffieshop om wat te drinken. Deze Zweedse pauze wordt ook wel ‘fika’ genoemd.

De 2e dinsdag van elke maand is het ‘vette dinsdag’. Dan vind je de Zweden heel vaak bij een konditorei. In deze winkel zijn veel verschillende broodjes te koop, maar vooral ook heel veel gebak en koeken. Hier kopen de Zweden dan iets extra lekkers voor bij de koffie.

Koken en grillen in de natuur

bbq in het parkIn Zweden is het een gewoonte dat de mensen naar de bossen trekken om in de vrije natuur hun eten klaar te maken en hier dan ook lekker te eten. Alles wat ze nodig hebben om het eten klaar te kunnen maken wordt dan meegenomen en er wordt dan een mooi plekje gezocht in de bossen. Wat erg populair is in Zweden is het braden van hotdogs. Het worstje wordt gewoon aan een pin vastgeprikt en boven het vuur gegrild. Ook wordt er dan koffie en thee gezet. Dit samen eten en drinken in de natuur maakt het eten in Zweden een heel speciale gebeurtenis.

Feestelijke dagen

zalmgerecht

Op bijzondere dagen, zoals bijvoorbeeld het midzomerfeest in juni en met Kerst wordt er door de Zweden uitgebreid gekookt. Het kerstdiner bestaat uit een soort buffet. Hier zijn de lekkerste gerechtjes te vinden, bijvoorbeeld kerstham (licht gezouten ham met mosterd en suiker), haring, gehaktballetjes met vossenbessenjam, zalm, varkensribbetjes en natuurlijk verschillende zoete gerechtjes.

Dan is er eind augustus nog een speciaal eetfeest, zoals je zult begrijpen is dit speciaal gericht op eten. Tijdens dit feest wordt er namelijk gevierd dat de tijd van de rivierkreeftjes is aangebroken. Een populaire drank tijdens deze feestjes is Aquavit, een soort jenever.

Påtår: een gratis tweede kopje koffie

gratis tweede kopje koffieIn Zweden is het heel normaal dat als je in een café of restaurant koffie bestelt, je dan gratis een tweede kopje mag nemen. Met een kan kun je je kopje dus gewoon weer bijvullen. Dit noemen ze in Zweden ‘påtår’. Meestal wordt er wel duidelijk aangegeven dat påtår bij de prijs is inbegrepen. Påtår ingår, kun je dan op een bordje lezen. Maar als het toch niet helemaal duidelijk is, mag je er natuurlijk altijd naar vragen.

Houd er wel rekening mee dat påtår alleen maar geldt voor gewone koffie. Het is dus niet bedoeld voor de luxere koffiesoorten zoals bijvoorbeeld cappuccino of espresso.