Samen eten en drinken is in Rusland heel belangrijk. Het betekent voor de Russen vooral gastvrijheid, vriendschap en gezelligheid.

Sobere keuken

De Russische keuken is heel simpel met vooral voedzame gerechten. Dit heeft vooral te maken met de strenge winters in Rusland. Wat ook veel invloed heeft op de Russische keuken is het feit dat het grootste deel van de Russische bevolking Russisch-orthodox is. In veel Russische gerechten zitten bijvoorbeeld geen vlees, melkproducten of eieren. Dit komt omdat die producten tijdens de vastenperiode verboden zijn. Deze producten worden vaak vervangen door vis, groenten en paddenstoelen.

Ondanks de soberheid is de traditionele Russische keuken prachtig om te zien en heerlijk om te eten.

Thee

’s middags doen Russissche kinderen en bejaarden een middagslaapje. Na het rustuurtje gaan ze samen met hun familie en/of vrienden thee drinken. Natuurlijk wordt er dan ook een tussendoortje gegeten. Thee is voor de Russen een heel populaire drank.  Ze houden vooral van lekkere, stevige thee. Lapsang Souchong is een theesoort die ze graag drinken. Dit is een zwarte thee die wordt gerookt met naaldhout of hars wordt. Het is ook een erg geurige thee. Op basis van deze theesoort zijn er ook andere soorten zwarte thee gemaakt. Naast de zwarte thee, is ook de oolongthee erg populair. Ook daaruit zijn er weer verschillende soorten thee ontstaan. Al deze verschillende soorten thee, noemen ze in Rusland ook wel ‘Russische Karavaan’.

Waterketels voor thee

Op het platteland en in de treinen tref je vaak grote waterketels aan, die worden gebruikt om thee te maken. Deze ketels worden Samovar genoemd.

 

 

Feestdagen en verjaardagen

Vooral op feestdagen of verjaardagen wordt er in Rusland extra veel aandacht besteed aan het eten. Hiervoor wordt dan heel veel tijd uitgetrokken, soms dagenlang, om een feestelijke maaltijd op tafel te krijgen. Tijdens die feestelijke gelegenheden is het eten het belangrijkste dat er is.