Barbecue tradities

Barbecue traditioneel
© aidzinsCC BY 2.0

Barbecueën is wereldwijd een heel populaire manier om eten te bereiden. Mensen vinden het gezellig om samen buiten bezig te zijn met het grillen van vlees en/of vis en het, onder het genot van een drankje en wat bijgerechten, op te eten. Hieronder vind je enkele barbecue-gewoontes in Nederland en andere landen.

Nederland

Als hier in Nederland de lente zijn intrede doet en het zonnetje tevoorschijn komt met een aangename temperatuur, na een lange, koude winter dan krijgen de meeste Nederlanders zin om naar buiten te gaan en de barbecue aan te steken. Tijdens het barbecueën eten we altijd meer vlees en vis dan tijdens een normale Nederlandse maaltijd. Kippenpoten, worstjes en hamburgers worden op de barbecue gelegd. Op tafel komen verschillende soorten sauzen te staan met stokbrood en één of meerdere salades.

Barbecueën is altijd een gezellig heen en weer lopen van de tafel naar de barbecue, waar allerlei lekkere dingen op liggen. Terwijl je bij de barbecue staat te wachten tot je vlees goed gaar is, maak je even een praatje. Daarna ga je weer lekker met je bord aan tafel zitten om te eten en verder te kletsen met je tafelgenoten.

Frankrijk

In Frankrijk gaat het weer heel anders. Ten eerste maken de Fransen gebruik van maar 2 soorten vlees dat op de barbecue ligt. Verder worden er allerlei gerechten van te voren in de keuken voorbereid. Dus eigenlijk bestaat het Franse barbecueën vooral uit in de keuken voorbereide gerechten en een beetje gebarbecued vlees.

Het is in Frankrijk de bedoeling dat iedereen iets meeneemt. Er is één tafel waaraan iedereen zit te eten en één tafel waarop al het eten neergezet wordt. Alle gerechten worden in de vorm van een gang één voor één geserveerd. Men begint hier met het eten van de eerste salade en daarna de volgende. Ondertussen ligt het vlees op de barbecue te garen. Als alle voorgerechtjes op zijn, komt het inmiddels gare vlees op je bord te liggen. Ook dat gaat één voor één. Na het eten wordt er nog een heerlijke fruitsalade geserveerd en soms nog een extra nagerechtje. Natuurlijk wordt er gedurende de hele maaltijd stokbrood gegeten, zoals de Fransen altijd stokbrood eten tijdens de maaltijd. Al met al duurt deze manier van barbecueën erg lang, maar de nadruk ligt hier vooral op de gezelligheid. Het barbecueën in Frankrijk is dan ook een heel gezellige gebeurtenis.

Australië

Steak op de BBQ
© BeckCC BY 2.0

Als je het over Australië hebt, dan heb je het over barbecueën. Barbecueën is in Australië namelijk de belangrijkste traditie die er bestaat. Familie en vrienden komen in groten getale bij elkaar voor een gezellig barbecuefeest. Net als in Frankrijk is het ook in Australië de bedoeling dat iedereen na overleg zelf iets te eten en te drinken meeneemt. Het barbecueën in Australië is een grote, sociale en gezellige happening dat heel veel tijd in beslag kan nemen. Een Australische barbecue is eigenlijk een soort ‘staande receptie’ in een heerlijk relaxte sfeer. Men staat meestal gezellig te kletsen met een glas wijn of bier en een lekker bordje eten in de handen. Op dat bord ligt dan vooral een enorm stuk gebarbecued vlees.

Barbecuefeest

Als er in Australië een feestje is, dan wordt er gebarbecued! Er wordt dus altijd gebarbecued tijdens verjaardagen, huwelijken, kerst, Pasen, enz. Als er een keer geen feestje is, dan verzint de Australiër er wel een. Dan is er namelijk weer een reden om te kunnen barbecueën. Een Australische familie is meestal uitgerust met een enorme, superdeluxe, mooie barbecue, die verschillende mogelijkheden biedt. Zo zit er bijvoorbeeld een oventje in deze luxe barbecues. Het is hier helemaal ‘in’ om pizza’s te bakken op de barbecue.

Het wordt altijd heel erg op prijs gesteld dat je een lekker flesje wijn of bier meeneemt, als je uitgenodigd wordt voor een Australisch barbecuefeest. Dus mocht je een keer uitgenodigd worden, zorg dan dat je iets meeneemt.

Overal in Australië

Waar je in Australië ook komt, overal zie je mensen barbecueën. Dus niet alleen in de achtertuin zoals je in Nederland meestal ziet, maar ook in het bos, op picknickplaatsen en aan het strand. Je vindt dan ook overal barbecues voor algemeen gebruik in de vorm van een stenen tafel met grillplaat. Op sommige plekken moet je wel betalen voor het gebruik van deze barbecues, door er muntjes in te gooien. Deze barbecues worden ook heel goed schoon gehouden. Daarnaast wordt er van de mensen verwacht dat ze na het barbecueën alles weer netjes opruimen.

Kroatië

Vis op barbecue
© closariCC BY 2.0

In Kroatië wordt voor het barbecueën bijna altijd een stenen barbecue gebruikt met een betonnen grillplaat. Om vuur te maken, maken de Kroaten zelf houtskool door droge takken aan te steken. Voor een bepaald soort vlees of vis dat er gegrild moet worden, worden bepaalde soorten takken gebruikt. Voor het grillen van vis gebruiken de Kroaten bijvoorbeeld takken van druivenstruiken en voor het grillen van vlees eikenboomtakken. Dan worden er ook nog takken gebruikt van de olijfboom. Deze takken gebruikt men meestal om zowel vlees als vis te grillen.  Dit doen de Kroaten vanwege de smaak van het vlees of de vis.

Kok

Er wordt één persoon aangesteld die als kok fungeert. Hij of zij staat bij de barbecue om al het vlees en de vis in één keer te grillen. Dit wordt vooral zo gedaan, omdat de temperatuur van de gloeiende takken al redelijk snel afkoelt.

Omdat de rook van de barbecue tijdens het grillen al snel in de kleren gaat zitten, gaat de kok zich meestal na het grillen even snel douchen en omkleden. Daarna gaat hij bij de anderen aan tafel zitten en kan het eten beginnen

Vlees op de grill

Kroaten leggen vaak ‘gewone’ stukken vlees op de barbecue, zoals bijvoorbeeld kalfsvlees, varkensvlees en kip. De hamburgers en worstjes die je in Nederland vaak op de barbecue vindt, die zul je in Kroatië niet aantreffen.

Verder worden er ook verschillende soorten groenten gegrild. De meest populaire groenten zijn paprika’s, aubergine en aardappels.

Aan tafel

Smikkelen bij de BBQ
© Leo FungCC BY 2.0

Nadat het vlees gegrild is, gaat iedereen aan tafel zitten om lekker te eten en te drinken.

Bij het barbecueën worden er in Kroatië geen sauzen gegeten, omdat de Kroaten van mening zijn dat een saus de smaak van het vlees kan vertroebelen en dat vinden ze zonde. Tijdens het eten wordt er altijd vers brood gegeten. Dus ook tijdens het barbecueën, maar dan wel zonder beleg. Dit ook weer vanwege de smaak van het brood.

Tijdens het barbecueën wordt er graag wijn, bier en mineraalwater gedronken. De wijn maken de Kroaten meestal zelf.