De geschiedenis van het barbecueën

BBQ barbecue geschiedenis houtvuur grill

Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet, is barbecueën de oudste manier van eten klaarmaken. Al in de prehistorie begon men met het grillen van eten, want de keukens met kookplaten bestonden toen natuurlijk nog niet! Al in de prehistorie werd ontdekt dat je vuur kon maken, door vuurstenen tegen elkaar te slaan. Hierdoor ontstond er een vonk. Als er bij die vonk een stukje stof of een droog blaadje werd gehouden, ontstond er vuur. 

In eerste instantie werd het vuur vooral gebruikt voor de warmte, maar later ontdekte men dat je veel meer met vuur kon doen. Men ontdekte dat als je vlees verhit, het prettiger eetbaar is en beter te verteren. Daarnaast merkte men ook dat mensen veel minder vaak ziek werden, omdat de salmonella tijdens het verhitten van het eten verdween. Dus werd vuur later gebruikt om vlees te grillen.

Vuursteenmes

Van het vuursteen werd een vuursteenmes gemaakt en zo kon men het vel van het vlees snijden en het vlees in stukken snijden. Daarna werden de stukken vlees aan een spit geregen en boven het vuur gehouden tot het gaar was. Door de uitvinding van het vuursteenmes kon het vlees in veel kortere tijd gaar worden.

Bereiden van overig eten

Naast het klaarmaken van vlees, werd het vuur ook gebruikt om vis groenten en brood te maken. Brood werd gebakken op door vuur verhitte stenen. Naarmate de tijd vorderde, ontwikkelde men steeds meer technieken om de warmte van het vuur voor het bereiden van het eten zo goed mogelijk te gebruiken. Later kwam er een rooster, die op het vuur gelegd kon worden, waarop het eten lag.

Water koken

Naast het grillen van vlees of vis aan een spies en het bakken van brood op stenen, werden er ook kommen gemaakt van klei, waarin water gekookt kon worden.

Grotschilderingen

15.000 jaar geleden werden er grotschilderingen gemaakt. Afgekloven botten die na een barbecue overbleven werden toen gebruikt als penseel en de houtskool en het achtergebleven vet van het pas gegeten vlees, werd vermengd en gebruikt als tekenstof. De bekendste grotschilderingen die er gemaakt zijn, zijn de grotschilderingen van Lascaux (Dordogne, Frankrijk). Ze zijn de moeite waard om eens te gaan bekijken. Ze geven een beeld van welke dieren er in die tijd geslacht werden voor de barbecue.