Biologische producten goedkoper in supermarkt

Uit een prijspeiling van de Consumentenbond onder drie landelijke supermarktketens (Albert Heijn, Jumbo en Plus) en vier ketens van natuurvoedingswinkels (EkoPlaza, Marqt, Natuurwinkel en Estafette) blijkt dat de consument ook voor biologische producten het goedkoopste uit is bij de supermarkt. Biologische producten kosten in een natuurvoedingswinkel namelijk gemiddeld maar liefst een kwart meer. Jumbo is de voordeligste supermarkt als het om biologische producten gaat terwijl bij de natuurvoedingswinkels EkoPlaza het goedkoopste is.

Prijsvergelijk

De Consumentenbond vergeleek vorige maand maar liefst ruim 3000 prijzen van 150 populaire biologische producten waaronder melk, yoghurt, kipfilet en tomatensoep.

Bij de supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Plus is er bij de biologische producten slechts een minimaal prijsverschil terwijl er bij de biologische winkels wel degelijk een groot onderling prijsverschil was. De goedkoopste winkel was EkoPlaza die maar liefst zo’n 10% goedkoper was dan Estafette, de duurste natuurvoedingswinkel uit het onderzoek.

Opmerkelijk waren de prijsverschillen bij een aantal identieke producten. De babyvoeding van Hipp bijvoorbeeld kostte bij Jumbo €0,99 terwijl de Natuurwinkel €1,35 voor hetzelfde product rekende. De melkchocolade van Bio+ kostte bij Jumbo €1,13 per reep, bij Marqt kost deze maar liefst €1,69.

Bewuste keus

Het prijsverschil tussen normale en biologische producten is gemiddeld 40% duurder dan niet-biologische huismerken. Dit weerhoudt veel mensen er evengoed niet van om biologische producten te kopen. Onder de ruim 1100 consumenten die de Consumenten ondervroeg gaf de helft aan zo nu en dan bewust voor biologische producten te kiezen.

Lees ook:  Slaperig door vet eten

Groter assortiment biologische producten

De natuurvoedingswinkels zijn onder consumenten vooral populair vanwege het grote assortiment en de goede kwaliteit van de biologische producten. Geïnteresseerden kunnen de resultaten van het onderzoek te lezen in de Consumentengids van december.