PvdA Kamerlid wil herkomst voedsel op etiket

Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers  van de PvdA wil dat het voor de mensen duidelijk moet zijn wat ze voor etenswaren kopen, en waar die vandaan komen. Ze moeten  informatie krijgen over wat ze precies eten en ook waar het vandaan komt, ze hebben recht op juiste en volledige informatie over hun voeding.

Dikkers, in haar fractie belast met landbouw en visserij: ‘Als consument moet je kunnen weten waar je stukje vlees vandaan komt, zodat je weet wat je eet’,  die wil dat met name van producten die vlees, vis of zuivel bevatten, de bestanddelen en herkomst duidelijk wordt aangegeven. Volgens de huidige regelgeving hoeft dit namelijk niet wanneer in het product minder dan 50 procent dierlijke bestanddelen bevat.

Verder vindt Dikkers het niet acceptabel dat de eisen op dit gebied per land, ook binnen de EU, per land sterk kunnen verschillen, en is ze een voorstander van hogere boetes voor de overtreders. ‘De overtreder betaalt. En de pakkans moet vergroot. Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat ze een eerlijk product krijgen.’ Volgende week bespreekt De Kamer de recente gevallen van voedselfraude waarbij paardenvlees in rundvleesproducten werd aangetroffen.

 

Bron: Volkskrant

Lees ook:  Diabetes Type 2? Een andere, gezonde leefstijl helpt écht!