Recept voor een makkelijke chocolade-kruidnotenkoek

De maand december is alweer begonnen, dat betekent dat we weer lekker kunnen genieten van alle feestelijkheden en de daarbij behorende lekkernijen. Sinterklaas is inmiddels in ons land en het is bijna pakjesavond. Dé gelegenheid om iedereen te verrassen met een overheerlijke en heel makkelijk te bereiden chocolade-kruidnotenkoek.

Het oorspronkelijke recept van deze chocoladekoek kreeg ik van een collegaatje van mij. Door wat ingrediënten te veranderen, heb ik deze koek aangepast aan de tijd van het jaar en zo is deze chocolade-kruidnotenkoek ontstaan. Lekker om tijdens pakjesavond bij de koffie van te smikkelen.

Ingrediënten van de chocolade-kruidnotenkoek

  • 2 Reepjes pure chocolade (2x200g)
  • Een reep mars
  • Scheutje melk
  • Handvol kruidnoten
  • Speculaasjes

De bereiding van de chocolade-kruidnotenkoek

  • Bodem:
    Bedek een vierkante schaal of bakblik met bakpapier of magnetronfolie
    Bedek de bodem van de schaal met speculaasjes en besprenkel het met wat druppels melk.
  • Chocolade-kruidnotenvulling:
    Breek/snijd de chocolade en de mars in kleine stukjes en doe ze in de pan met een scheutje melk.
  • Laat het op een laag vuurtje roerend met een garde langzaam smelten en voeg evt. nog een beetje melk toe, zodat het een gladde, dikke massa wordt.
  • Haal dan de pan van het vuur en voeg een klein handje kruidnoten aan de chocolademassa toe.
  • Doe de massa dan in de schaal met de speculaasbodem, strooi er ter decoratie nog een paar kruidnoten bovenop en laat alles langzaam, buiten de koelkast afkoelen.
  • Daarna is het tijd om de koek aan te snijden en te gaan proeven. Maar snijd liever niet al te grote stukken af, want de chocolade-kruidnotenkoek is best wel machtig.

Variatietip

Ben je niet zo gek op pure chocolade, dan zou je de repen pure chocolade naar eigen smaak ook kunnen vervangen door repen melkchocolade of witte chocolade.