Lamsvlees kopen? Dit is waar je op moet letten!

Per jaar eten Nederlanders per persoon meer dan 75 kilo vlees per jaar. Deze hoeveelheid geldt echter voor het gehele gedeelte wat wordt gekocht. Dit betekent dat deze 75 kilo het been, vet, en het zwoerd includeert. Feitelijk blijft er dus per persoon maar rond de 30 kilo vlees per jaar over.

Vlees kan op enorm veel diverse manieren bereid en gegeten worden. Allereerst worden er natuurlijk verschillende soorten vlees onderscheiden, zoals lam, schaap, rund, kip en varken. Van deze dieren worden er meerdere delen gegeten, wat de mogelijkheden nóg meer uitbreidt.

Lamsvlees wordt al decennialang gebruikt in de consumptie. Het vormt de basis voor een grote hoeveelheid gerechten. Zowel in restaurants als thuis staat deze vleessoort op het menu als hoofdgerecht. Het vlees is verkrijgbaar in supermarkten, maar veel mensen geven de voorkeur aan vlees van de slager of van de markt. Op deze manier wordt de smaak behouden en kan men er echt van genieten!

Smaak en textuur

Lamsvlees komt natuurlijk van het lam, een jong schaap. In Nederland wordt er ook schapenvlees gegeten, maar dit heeft een scherpe en hele herkenbare smaak die niet voor iedereen weggelegd is, terwijl het vlees van lammetjes over het algemeen een wat mildere smaak heeft. Daarnaast is schapenvlees aanzienlijk vetter, waardoor het perfect binnen stoofgerechten past maar minder goed binnen simpele, alledaagse recepten.

De leeftijd van het lam speelt een grote rol in de smaak. Hoe jonger het lam, hoe malser het vlees en hoe milder de smaak. Doorgaans wordt vlees lamsvlees genoemd wanneer het dier niet ouder dan één jaar is.

Lees ook:  Severin volautomatische CP 3537 Citruspers

Het vlees van lammetjes in Nederland is grotendeels afkomstig van Nieuw-Zeelandse lammetjes. Dit land ligt echter ver weg van Europa, wat het lastig maakt om afhankelijk te zijn van hun aanbod aan schapenvlees. Daarom wordt in Nederland steeds vaker vlees van de Texelaar gegeten; een schapenras dat op de Texelse velden graast. Het gras op de Texelse bodem geeft het lams- en schapenvlees een kruidige smaak die iedere vleesliefhebber zal kunnen onderscheiden!

De diverse soorten lamsvlees die in Nederland gegeten worden

Er kunnen dus meerdere delen van het lam verwerkt worden in allerlei gerechten. Het punt van het consumeren en gebruiken van alle diverse delen, is om verspilling tegen te gaan en zoveel mogelijk uit het vlees te halen. Daarnaast heeft ieder stuk een andere smaak, textuur en een verschillend vetgehalte. Een aantal voorbeelden van de plekken waar het vlees van gehaald wordt, zijn de nek, het buikvlees en de rug. Natuurlijk staan deze stukken vlees ieder bekend onder hun eigen naam.

Wanneer het vlees uit de rug komt, wordt het lamsrack genoemd. Ook de bekende lamskoteletten komen uit dit gedeelte. Vlees dat uit de rug komt, staat bekend als het meest malse stukje vlees dat gegeten kan worden, samen met de nek. Aan de lamskoteletten zit een laagje vet dat zorgt voor een enorme smaaksensatie tijdens het grillen, bakken en braden.

Om er dus voor te zorgen dat er zo min mogelijk van het lam verspild wordt, worden de voor- en achterbouten ook regelmatig verwerkt in gerechten. Uit de borst worden heerlijke rollades gehaald en de poten kunnen in de soep gegooid worden voor extra smaak. Aangezien lamsvlees zó mild is van smaak en prettig in textuur, kan er door middel van wat kruiden in een handomdraai een heerlijk gerecht op tafel worden gezet.

Lees ook:  Hollandse biefstuk, entrecôte, rump steak, rib-eye, ossenhaas of T-bone? Dit zijn de verschillen!