Whiskey of whisky?

Mensen vragen zich soms af welke spelling goed is: whiskey of whisky? Beide manieren van spellen zijn goed, afhankelijk van de oorsprong van de drank. De whiskey die uit Schotland komt, wordt namelijk zonder ‘e’ geschreven terwijl de Ierse whiskey juist wel die ‘e’ heeft. Maar er zijn nog meer verschillen tussen Ierse whiskey en Schotse whisky.

De Ierse en Schotse whisky’s

Het ligt voor de hand dat Ierse whiskey in Ierland wordt geproduceerd, terwijl de Schotse whisky uit Schotland komt. Elk land heeft zijn eigen tradities en regelgeving. De geografische herkomst heeft ook invloed op de smaak- en productiemethoden. Beide dranken hebben meestal wel een basis van gerst, rogge of tarwe en maïs. De verhouding en soorten granen kunnen variëren tussen de verschillende merken en distilleerderijen.

De Schotse whisky wordt meestal twee keer gedistilleerd en de Ierse whiskey drie keer. Ook dit heeft invloed op de zuiverheid en zachtheid van de drank. Sommige Schotse whisky’s kunnen een turfachtige rooksmaak hebben en ook de eiken vaten kunnen invloed hebben op de drank. Over het algemeen vindt men de Ierse whiskey’s wat zachter, zoeter en lichter van smaak dan een Schotse whisky. Toch kan een Schotse whisky ook licht en fruitig zijn, alles hangt af van de regio en de distilleerderij.

Een single malt whisky uit de Highlands

De Highlands in Schotland is een van de meest uitgestrekte en gevarieerde whisky-producerende regio’s in het land. Ze vormen het grootste deel van Schotland en bieden een gevarieerd landschap met onder andere ruige bergen, uitgestrekte meren en wilde kustlijnen. De Highlands staan bekend om een schitterende natuur, legendes en folklore maar zeker ook om een beroemde whisky-productie. Zo is Aberfeldy een bekende Schotse single malt whisky-distilleerderij in deze regio. De distilleerderij is gelegen in het gelijknamige en pittoreske dorpje Aberfeldy aan de oevers van de Tay. Hier heb je een schitterend uitzicht op de Schotse Hooglanden.

Lees ook:  Online eten bestellen, snel met een klik gedaan

Aberfeldy werd al in 1896 opgericht door John Dewar & Sons wat zeker geen onbekend merk was in de whiskyindustrie. Dewar’s staat bekend om zijn blended whisky en de Aberfeldy is een belangrijk onderdeel van deze blend. Aberfeldy produceert een kenmerkende single malt whisky met een enigszins zoete en fruitige smaak waar je de honing-, en vanilletonen in proeft. Het is een evenwichtige en toegankelijke whisky die zowel bij de beginner als bij de ervaren whiskydrinker in de smaak valt. Er zijn verschillende soorten, waaronder de 12-jarige en 16-jarige varianten. Deze verschillen in smaakprofiel en karakter.