Biologisch eten verkleint kans op kanker niet

Wie biologisch eet om de kans op kanker te verlagen is eigenlijk met een kansloze missie bezig. Uit een nieuw Brits onderzoek onder ruim 600.000 vrouwen is gebleken dat het langdurig eten van biologisch eten de kans op kanker niet kleiner maakt.

De Britse onderzoekers onderzochten 600.000 vrouwen waarvan 30% nooit biologisch voedsel at, 63 procent dat af en toe nam en 7 procent uitsluitend biologisch at. De vrouwen werden na 10 jaar onderzocht op 17 veelvoorkomende soorten kanker. Het soort voedsel bleek bij maar liefst 16 soorten kanker niets uit te maken. Alleen wat betreft non-hodgkin liepen de vrouwen die biologisch aten een iets kleiner risico om die ziekte te ontwikkelen.

Geen verrassing voor wetenschappers

Voedingshoogleraar Jaap Seidell is niet verbaasd. Hij stelt dat het idee dat biologisch voeding het risico op kanker vermindert nooit is bewezen. In de mate waarin wij bestrijdingsmiddelen op de voeding gebruiken, zijn ze niet schadelijk en geven ze geen aantoonbare gezondheidsrisico’s. Volgens Seidell zijn vet eten alsmede overmatig alcoholgebruik zaken die de kans op kanker wel vergroten.

Biologische eten populair

Evengoed is  de omzet van biologisch voedsel in Nederland in 10 jaar met meer dan 60% gestegen. De omzet beperkt zich niet tot de gespecialiseerde afzetkanalen, ruim 90% procent van de biologische producten wordt namelijk in normale supermarkten verkocht. Het aantal biologische bedrijven is de laatste 10 jaar gestegen met 40% tot ongeveer 3600 bedrijven. Naast biologische groente kiezen ook steeds meer mensen voor biologisch vlees.

Lees ook:  Zuiveltoetjes lang niet zo gezond als wij denken

 

Bron: The British Journal of Cancer