Internationale Dag van de Duurzame Gastronomie 2021

Vandaag, op 18 juni, vindt de Internationale Dag van de Duurzame Gastronomie plaats, in het Engels ‘Sustainable Gastronomy Day’ geheten. De Verenigde Naties promoten op deze dag de duurzaamheid in restaurants. Niet alleen in de talloze restaurants waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. De Verenigde Naties roepen álle eetgelegenheden op om duurzamer eten te serveren.

Onze eetgewoontes hebben impact op het milieu

Ook de koks kunnen consumenten namelijk helpen om bewuster te worden van de impact die hun eetgewoontes op onze planeet hebben. Daarom benadrukken de Verenigde Naties sinds vijf jaar de rol die duurzame gastronomie kan spelen. Duurzame gastronomie kan helpen om de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties te bereiken. Deze doelen zijn heel vaak verbonden zijn met duurzame ontwikkelingen in de landbouw en voedselveiligheid. Het is altijd al belangrijk geweest om gezond en gevarieerd te eten. Nu ons milieu zwaar onder druk staat is het belang van een duurzame voedselproductie en het behoud van biodiversiteit des te groter geworden.

Duurzame Gastronomie

Corona heeft het er niet beter op gemaakt

Toe het coronavirus zich wereldwijd verspreidde zijn we meer eten af gaan halen en laten we ook meer aan huis bezorgen. Voor al dat eten is extra verpakkingsmateriaal nodig. Een kartonnen beker met plastic deksel voor de coffee-to-go of milkshake, een plastic beker en deksel voor de smoothie, een kartonnen doos voor de pizza, een plastic bakje voor de hamburgers en frietjes, een aluminium bakje voor de döner, nog bakje voor de salade en dan nog een paar kleine plastic bakjes voor de sausjes. Daar omheen zit vaak ook nog een plastic zak. Laten we dan nog maar hopen dat het materiaal grotendeels gerecycled is en dat de maaltijd met een e-bike en niet met een vervuilende dieselauto wordt bezorgd.

Lees ook:  Maaltijdbezorging: wat is er veranderd in tijden van Corona?

Meer impact dan je denkt

Het moge duidelijk zijn dat deze vorm van ‘uit eten’ allesbehalve goed voor ons milieu is. Want ook al doen we al die verpakkingen netjes bij het papier- en plasticafval, ze moesten wel eerst gemaakt worden en ook weer gerecycled worden. Daar zijn grondstoffen voor nodig, en energie. We zijn nog lang niet zo ver dat die verpakkingen volledig klimaatneutraal en helemaal van gerecyclede materialen worden vervaardigd. Goed om eens over na te denken.

Duurzame Gastronomie verpakkingsmateriaal milieu impact