Nog heel veel plofkip in de supermarkten

Uit een onderzoek van Wakker Dier is gebleken dat het overgrote deel van het kipschap in de supermarkt nog met plofkip is gevuld. Wakker Dier onderzocht 10 verschillende winkels van de 10 grootste supermarktketens.

Merkwaardig, aangezien de supermarkten begin vorig jaar nog verklaarden dat ze de plofkip zo snel mogelijk zouden gaan vervangen door kip die onder betere omstandigheden is opgegroeid. Niettemin schotelen de meeste supermarkten hun klanten dus nog steeds grotendeels plofkip voor.

Zelfs in de best scorende winkel was nog altijd ruim de helft van de aanwezige kip in het kipschap gevuld met plofkip, in de slechtste winkel was dit bijna 100%. Als de consument biologische kip wil zal hij echt goed moeten zoeken, minder dan 1 op de 20 bakjes in het kipschap draagt namelijk het EKO-keurmerk. Ook dat is opmerkelijk, de supermarkten verklaarden ruim een jaar geleden immers ook “dat zij zich zullen inzetten om het marktaandeel aan scharrel en biologisch vlees te verhogen”. Wakker Dier concludeert dat de supermarkten de schappen een jaar later nog steeds vullen met die kip die ze zelf niet meer van deze tijd vinden.

Onderzoek in het vleesschap

Wakker Dier bezocht in week 19 t/m week 22 van dit jaar van 10 supermarktenketens één vestiging in het midden van het land, waarvan je mag verwachten dat deze een ruim en wisselend assortiment biedt dat representatief is voor de winkelformule. Men koos voor winkels in een stadscentrum met voldoende concurrentie, die qua omvang gemiddeld tot groot zijn voor de formule. Het onderzoek betrof een winkel van de supermarktenketens Albert Heijn, Plus, Jumbo, Dirk, Lidl, C1000 en Aldi in Amersfoort. Winkels van Emté, Coop en Deen werden bezocht in respectievelijk Nieuwegein, Eemnes en Almere.
Van het hele kipschap werden alle stapels kipproducten geteld, gemeten en onderverdeeld in de verschillende keurmerken/claims. Aan de hand van de lengtes van alle verschillende verpakkingen en de lengte van het gehele kipschap werd een vergelijking gemaakt. Keurmerken die zijn meegenomen zijn Beter Leven 1 ster, Beter Leven 2 ster Beter Leven 3 ster en biologisch.

Lees ook:  Muesli zoals je het zelf wilt

Enkele opmerkingen:

  • Aldi verkoopt scharrelkip. Deze kip voldoet niet aan alle normen van 1 Beter Leven van de Dierenbescherming, maar is wel onder de categorie Beter Leven 1 ster geteld.
  • Dirk en Dekamarkt verkopen Boerenscharrelkip onder de noemer Kies Bewust. Deze is geschaard onder 2 Beter Leven sterren.
  • Bij Albert Heijn was de Hollandse Kip nog niet geïntroduceerd.

Resultaten van het onderzoek

Er was veel variatie in het schap. De filialen van Dirk, Jumbo en Emté kwamen het slechtst uit de bus: het kipschap was bijna volledig gevuld met plofkip. Marktleider Albert Heijn behoort samen met Aldi en C1000 tot de middenmoters. De beste resultaten onder de bezochte winkels waren van de Coop, Plus, Lidl en Deen: deze winkels hadden het meeste aanbod aan diervriendelijkere varianten zoals biologische kip en kip met 1, 2 of 3 Beter Leven sterren van de Dierenbescherming.